Κοινωνικό Τιμολόγιο: Αυτή είναι η ενίσχυση για τον μήνα Σεπτέμβριο- Η επιδότηση ανά κιλοβατώρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Αυτή είναι η ενίσχυση για τον μήνα Σεπτέμβριο- Η επιδότηση ανά κιλοβατώρα

Υπενθυμίζεται ότι οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε 4,8 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ανέρχεται το Σεπτέμβριο η ενίσχυση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η τελική τιμή μετά την επιδότηση όπως σημειώνει θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh διαμορφώνονται σε 1,4 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για το Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 20,8 εκατ. ευρώ.

Λογαριασμοί ρεύματος: Η ΔΕΗ άνοιξε τον χορό μειώσεων στα τιμολόγια

Εως και 43% είναι οι μειώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ υπάρχουν και αυξήσεις, που όμως δεν ξεπερνούν το 8%.Τον… χορό των μειώσεων άνοιξε για ακόμα μία φορά η ΔΕΗ, που ως ο μεγαλύτερος παίκτης στον χώρο «δίνει» τον τόνο, ενώ σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας για την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων τον Σεπτέμβριο, η οποία αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα.

Οι τιμές

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, οι τιμές διαμορφώνονται από 15,833 έως 19,95 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ από τα 16 προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, τα έξι είναι μειωμένα σε σχέση με τον Αύγουστο (μεταξύ αυτών και το τιμολόγιο της ΔΕΗ μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα), έξι παρέμειναν σταθερά και τέσσερα αυξήθηκαν.

Οπως τονίζουν πηγές της αγοράς, η διακύμανση των τιμών αποτυπώνει τη σχετική αποκλιμάκωση της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος τον Αύγουστο στα 129,83 ανά μεγαβατώρα από 135,54 τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 15,94 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 16,39 σεντς που ήταν η τιμή του Αυγούστου, δηλαδή 2,8% χαμηλότερα. Η τιμή για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες είναι 17,14 σεντς (από 16,95). Χαμηλότερη είναι η χρέωση και για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, στα 12,84 σεντς από 14,934 τον Αύγουστο.

Επιδοτήσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις που θα χορηγήσει η κυβέρνηση, οι οποίες θα πιέσουν προς τα κάτω το τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ τον Αύγουστο προσέφερε το «πράσινο» τιμολόγιο στα 16,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, το οποίο με τις επιδοτήσεις που χορήγησε το ΥΠΕΝ υποχώρησε στα 14,7 λεπτά. Τον προηγούμενο μήνα η ΔΕΗ παρείχε έκπτωση 53% στο τιμολόγιο ρεύματος.

Επίσης, η εταιρία προχώρησε με ανακοίνωσή της σε αλλαγή μίας από τις μεταβλητές που επηρεάζουν την εξίσωση του «πράσινου» τιμολογίου. Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο Lu του μηχανισμού διακύμανσης επανατοποθετείται στα 0,125 ευρώ/kWh.

Υπόλοιποι πάροχοι

Σημειώνεται ότι η Protergia του ομίλου Metlen, που κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στη λιανική αγορά ρεύματος μετά τη ΔΕΗ, ανακοίνωσε ότι διατηρεί σταθερά τα τιμολόγιά της τον Σεπτέμβριο, με το «πράσινο» τιμολόγιο να διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά. Αμετάβλητες τιμές διατήρησε και η εταιρία Ηρων, μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το Basic Home να είναι στα 15,87 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr