Κορονοϊός: «Αν δεν προσέξουμε τώρα, θα έχουμε 5.000 κρούσματα με το νέο έτος»
Επιστήμονες και κυβέρνηση φοβούνται πως τα ρεβεγιόν ενδεχομένως να μετατραπούν σε εστίες διασποράς του ιού,Την στιγμή που τα κρούσματα της πανδημίας και ο αριθμός των διασωληνωμένων αποκλιμακώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, επικρατεί σοβαρός προβληματισμός ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Επιστήμονες και κυβέρνηση φοβούνται πως τα ρεβεγιόν ενδεχομένως να μετατραπούν σε εστίες διασποράς του ιού, με τις προειδοποιήσεις κατά της χαλάρωσης να πληθαίνουν.
Χαρακτηριστικά είναι οι δηλώσεις του Καθηγητή Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε: «δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 νεκρούς σε 40 μέρες».
Ο κ. Γραβάνης είπε ότι αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα μπούμε στο νέο έτος με τρίτο κύμα του ιού, με 5.000 κρούσματα την ημέρα και 10.000-15.000 νεκρούς. «Αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα το πληρώσουμε με αυτούς τους αριθμούς.»
Το τρίτο κύμα θα είναι πιο ισχυρό από το δεύτερο, όπως εκτιμά, καθώς θα είμαστε στο πικ και άλλων εποχικών λοιμώξεων. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε. Ο κ. Γραβάνης είπε πως το αποτέλεσμα της χαλάρωσης θα είναι, στις 15 Ιανουαρίου που θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός, να γυρίσουμε πίσω στα 2.000-5.000 κρούσματα τη μέρα. «Τα εμβόλια για να αναπτύξουν ανοσία σε αυτούς που τα κάνουν θέλουν 30-40 μέρες», είπε.
Εξαδάκτυλος: Ξεχάστε τα ρεβεγιόν με 9 άτομα – Έπρεπε να είχαμε lockdown Μαρτίου
«Έχουμε έναν πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα. Όσοι μεν δεν έχουν οξύ πρόβλημα, αισθάνονται ότι δεν τους αφορά. Το lockdown εφαρμόστηκε όταν είχαμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού και θέλει πολύ περισσότερο για να περιοριστεί και να καμφθεί και το επίπεδο των μέτρων δεν είναι σαν τον Μάρτιο. Αν ήμασταν σε lockdown Μαρτίου από την πρώτη στιγμή, πιθανότατα θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα», επισήμανε.
Σχετικά με το όριο των 9 ατόμων στις γιορτές των Χριστουγέννων σημείωσε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι τόσα άτομα και το δικαίωμα αυτό προέκυψε από την πίεση της κοινωνίας, η οποία είναι «κουρασμένη ως εκεί που δεν πάει». Μάλιστα, έκρουσε το καμπανάκι για τους Θεσσαλονικείς σημειώνοντας ότι η η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ακόμα μεγάλη. Η «Θεσσαλονίκη είναι μια διαρκής στενοχώρια. Τα 9 άτομα δε θα πρέπει να εξαντληθούν σε καμία περίπτωση. Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να περιοριστούν αυστηρά στην οικογένεια».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας σχολιάζοντας τα υψηλά κρούσματα που καταγράφονται στην περιοχή και την επιβολή σκληρότερων μέτρων, όπως στη Δυτική Αττική, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχει μια γενικότερη επιβάρυνση σε όλο το βορειοελλαδικό τόξο και δεν υπάρχουν ορατές αιτίες που συνέβη αυτό, πέρα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε μια κλειστή δομή. Χθες από τη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν κατάλαβα ότι θα ληφθούν σκληρότερα μέτρα κι εδώ. Επιπλέον η όταν είδα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαπίστωσα ότι ο νομός Κοζάνης δεν είναι από τους νομούς με τα υψηλότερα κρούσματα. Η κυκλοφορία στην πόλη είναι ίδια με αυτή στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr