Ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου ατόμου στη χώρα μας είναι γεγονός, όπως γνωστοποίησε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα, πλήρως εμβολιασμένου για τον κορονοϊό και χωρίς υποκείμενα νοσήματα είναι πλέον γεγονός, όπως γνωστοποίησε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Πρόκειται για έναν 70χρονο άνδρα από τη Θεσσαλονίκη, που είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, ο οποίος κόλλησε κορονοϊό και νοσηλευόταν με βαρύτατη πνευμονία.
Ο άτυχος άνδρας μάλιστα, ήταν υγειονομικός, καθώς εργαζόταν ως οδοντίατρος και λάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Ο κύριος Καπραβέλος τόνισε πως «δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει κι αυτοί να προσέχουν» ενώ ξεκαθάρισε πως «οι εμβολιασμοί παραμένουν το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε κατά του κορονοϊού».
Η Μίνα Γκάγκα μίλησε στο Newsbomb.gr για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, κρούωντας «καμπανάκι» για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους.
Η πρόεδρος του Κεντρικού συμβουλίου υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μίλησε στο newsbomb.gr για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εκφράζοντας την ανησυχία της για την συνολική επιδημιολογική εικόνα, πολλώ δε μάλλον για την Κρήτη, η οποία κατέγραψε χθες Σάββατο 392 νέα κρούσματα.
Η κ. Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι προβληματίζει τους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων, η οποία είναι αποτέλεσμα και της κινητικότητας που υπάρχει το καλοκαίρι. Σημείωσε δε ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι», κρούοντας παράλληλα «καμπανάκι» καθώς είναι και άτομα μεγάλης ηλικίας.
«Η διασπορά της νόσου», σημείωσε, ότι «οφείλεται και στο γεγονός οι ταξιδιώτες – παιδιά και εγγόνια – επιστρέφουν από τις διακοπές τους και δεν τηρούν τα μέτρα και τις αποστάσεις». Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ή ακόμα και σε καραντίνα οι ταξιδιώτες κατά την επιστροφή τους, η κ. Γκάγκα απέκλεισε το ενδεχόμενο της καραντίνας, αλλά εμφανίστηκε θετική ως προς το τεστ, επαναλαμβάνοντας εκ νέου την πιστή τήρηση των μέτρων και αποστάσεων κατά τις πρώτες ημέρες.
Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα – Πώς θα προστατευτούμε
Μια νέα έρευνα του ΕΚΠΑ φέρνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημαντικότερα βασικά στοιχεία για το νέο στέλεχος δέλτα του SARS–CoV-2.
Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή δέλτα του SARS–CoV-2, επίσης γνωστή ως B1617.2, αναγνωρίστηκε στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020. Είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες.
Βασικές πληροφορίες
Μεταδίδεται γρήγορα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (4 Αυγούστου 2021), η παραλλαγή δέλτα έχει φτάσει σε περισσότερες από 130 χώρες. Έχει ήδη ξεπεράσει την παραλλαγή άλφα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 σε πολλές από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι κατά 55% έως 90% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS–CoV-2.
Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι εντελώς σίγουροι γιατί η παραλλαγή δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλες. Πιστεύουν ότι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη της παραλλαγής δέλτα μπορεί να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Μια άλλη πρώιμη μελέτη υποδηλώνει ότι μια μετάλλαξη στην παραλλαγή δέλτα μπορεί να βοηθήσει τον ιό να συνδυαστεί καλύτερα με ανθρώπινα κύτταρα μόλις προσκολληθεί. Με αυτό τον τρόπο, ο ιός είναι σε θέση να μολύνει περισσότερα κύτταρα και να διαφύγει της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα τους νεότερους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελέτες έδειξαν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από το στέλεχος δέλτα του SARS–CoV-2.
Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι πιο έντονα και να εμφανίζονται γρηγορότερα. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο εάν έχουν την παραλλαγή δέλτα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από την παραλλαγή άλφα.
Τα κυριότερα συμπτώματα των ασθενών με το στέλεχος δέλτα του SARS–CoV-2 περιλαμβάνουν:
-Πονοκέφαλο
-Πονόλαιμο
-Ρινική καταρροή
-Πυρετό
Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά και η απώλεια της όσφρησης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα κορυφαία 10 συχνότερα συμπτώματα. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι τα άτομα μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα με ένα κοινό κρυολόγημα και να αποφύγουν την καραντίνα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την εξάπλωση του στελέχους δέλτα.
Πώς να προστατευτούμε
Ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech παρέχουν προστασία κατά 79% έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή δέλτα του SARS–CoV-2. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι παρέχει προστασία κατά 96% από την ανάγκη νοσηλείας εάν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από το νέο στέλεχος. Δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι κατά 92% αποτελεσματικό ως προς την αποφυγή της νοσηλείας λόγω μόλυνσης από το στέλεχος δέλτα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr