Κορονοϊός: Στο 7,2% η θετικότητα των τεστ – Γιατί δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης
Το 7,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό θετικότητας με βάση τους μοριακούς ελέγχους για τον κορονοϊό το τελευταίο εικοσιτετράωρο.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε διάστημα 24 ωρών διενεργήθηκαν 19.092 μοριακοί έλεγχοι και 8.547 rapid test.
Ωστόσο, από τα στοιχεία της γεωγραφικής κατανομής που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ προκύπτει ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Λάρισα καταγράφονται 98 νέα κρούσματα, στην Πέλλα 58, στην Πιερία 49, στην Καβάλα 48, στην Ξάνθη 44, στην Καρδίτσα 43, στην Ημαθία 42, στο Κιλκίς 40, στις Σέρρες 39, στην Κοζάνη 36, στη Δράμα 30, στον Έβρο 25 και στη Φλώρινα 11.
Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιεί διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν τάση σταθεροποίησης στα πολύ υψηλά επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν δηλαδή η Θεσσαλονίκη έμπαινε στην γκρι ζώνη των πιο επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών της χώρας.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα, καθώς δείχνουν πως έχει σταματήσει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε σημείο επικίνδυνο. Εχοντας στον νου τη διεθνή εμπειρία, με βάση και τις μετρήσεις εξορθολογισμού στα λύματα που κάνουμε για τις Βρυξέλλες, το Αμστερνταμ και το Παρίσι, μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό. Και επειδή το σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά είναι υψηλό, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας, Νίκος Παπαϊωάννου.
Αρνητική εξέλιξη
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η συρρίκνωση των ενεργών κρουσμάτων την εβδομάδα που τελειώνει και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα χθεσινά δεδομένα, είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή που παρουσίασε η προηγούμενη εβδομάδα. Βάσει των στοιχείων που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα πανελλαδικά ανέρχονται σε 16.670, από τα οποία το 42,3% εντοπίζεται στην Κεντρική Μακεδονία, το 19,7% στην Αττική, το 10,7% στη Θεσσαλία, το 9,6% στην Ανατολική Μακεδονία και το 3,8% στη Δυτική Μακεδονία.
6 «κόκκινες» περιοχές
Υπό το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση ενεργοποιεί από τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, δύο επιπλέον μέτρα. Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικοί στις πύλες εισόδου δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα και, δεύτερον, μπαίνει απαγορευτικό στις επισκέψεις στο Αγιον Ορος.
Εξι περιοχές της χώρας, η Ξάνθη, η Δράμα, η Πέλλα, η Φλώρινα, η Πιερία και η Ημαθία, προβληματίζουν έντονα ειδικούς και Αρχές λόγω της επιδημιολογικής τους κατάστασης.
Για τις περιοχές αυτές, πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του κ. Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, μεταξύ άλλων. Αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς της Covid-19 και η διενέργεια σειράς rapid tests σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.
«Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί στις οικογένειες» – Γιατί δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης
Και μπορεί να υπάρχει lockdown εδώ και αρκετό καιρό, η διασπορά ωστόσο συνεχίζεται και υπάρχει εξήγηση όπως τονίζουν οι ειδικοί. «Έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται και από τα λύματα της περιοχής. Ένας μεγάλος συντελεστής είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει στο δεύτερο lockdown. Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Γαρυφαλιά Πουλακου λοιμωξιολόγος του Σωτηρία.
Όπως επισημαίνει μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στις οικογένειες. «Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειας. Υπάρχει μια μεγάλη ‘’ποσότητα’’ της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση. Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά».
Άφησε πάντως μια χαραμάδα αισιοδοξίας μιλώντας για την κατάσταση στο νοσοκομείο Σωτηρία και γενικά στην Αθήνα. «Η κατάσταση στην Αθήνα έχει βελτιωθεί. Υπάρχουν κενές κλίνες σε θαλάμους και στις ΜΕΘ. Εχει μειωθεί η εισροή ασθενών στο νοσοκομείο και από την παθολογική κλινική στις ΜΕΘ. Τώρα πια οι διασωληνώσεις είναι πιο αραιές. Να μην μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους με πυρετό, αλλά να προσέλθουν στο σύστημα υγείας».
Πηγή:eleftherostypos.gr
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr