Όσο προχωράει η σχολική χρονιά, τόσο θα αυξάνεται η διάδοση του κορονοϊού μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού, από τη στιγμή που δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.026 και αποτελούν το 29% (+21% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων. Παράλληλα, αυξάνονται και οι νοσηλείες στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Στην Αττική, τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύονταν 15 παιδιά.
Αυτή τη στιγμή, κλειστά τμήματαυπάρχουν σε τρία σχολεία της χώρας, στο δήμο Ξάνθης, στο δήμο Σικυωνιών και στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Πρόκειται για συνολικά έξι τμήματα, 4 έκτης τάξης δημοτικού, 1 δευτέρας και 1 τρίτης δημοτικού. Ωστόσο, από το στοιχείο αυτό δεν προκύπτει η πραγματική διάδοση του ιού μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, καθώς η εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου στα σχολεία, υπαγορεύει ότι ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών του.
Η στρατηγική της κυβέρνησης στα σχολεία, περιορίζεται απλά στο να εντοπίζει τα κρούσματα μέσω της χρήσης των self-test. Οι εκπαιδευτικοί είναι στα «κάγκελα» καθώς για τρίτη σχολική χρονιά με πανδημία, η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χωρίς να θωρακίσει τα σχολεία απέναντι στην εξάπλωση του ιού. Δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα του κλάδου όπως μείωση μαθητών ανά τάξη, κατάλληλες αίθουσες, κάλυψη όλων των κενών και περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΟΛΜΕ σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, «για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».
Την ίδια ώρα, σε απόγνωση έχει φέρει τους γονείς το επίμαχο πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας, όπως επισημαίνει η Ανώτατη Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Οι γονείς επαναφέρουν το αίτημα για άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας όλων των μαθητών στα σχολεία, καθώς όσο προχωράει η σχολική χρονιά, εγείρονται ουσιαστικά ερωτήματα σχετικά με τα «πρωτόκολλα» του υπουργείου Παιδείας.
Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα, μπαίνουν σε ρυθμό καταλήψεων. Τα αιτήματα των μαθητών, εκτός από τα αμιγώς εκπαιδευτικά όπως η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, έχουν να κάνουν και με την ασφάλεια στις τάξεις έναντι του κορονοϊού. Ζητούν ολιγομελή τμήματα με αξιοποίηση περισσότερων κατάλληλων αιθουσών για μάθημα, δωρεάν και συχνά rapid test στα σχολεία σε όλους τους μαθητές εκτός από τα self test, καθώς και υπεύθυνη ενημέρωση από την Πολιτεία για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού. Μάλιστα, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλεί σε μαθητική πορεία, τονίζοντας πως «οι πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων απέδειξαν πως τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης πως “τα σχολεία φέτος θα λειτουργούν κανονικά” είναι παραμύθια».
Ελλείψει άλλων μέτρων προστασίας, η τηλεκπαίδευση θα είναι για μία ακόμα χρονιά μονόδρομος. Μπροστά στο φόβο νόσησης των παιδιών τους από κορονοϊό, κυρίως δε στις ηλικίες για τις οποίες δεν είναι διαθέσιμος ο εμβολιασμός, πολλοί γονείς ζητούν ήδη να ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση, πριν η πτώση της θερμοκρασίας και το κλείσιμο των παραθύρων επιδεινώσει την κατάσταση. Πάντως, την κυβέρνηση βαραίνουν οι συνέπειες στη γνωσιακή και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, αφού δεν προνόησε ούτε φέτος, για τη δια ζώσης διδασκαλία με ασφάλεια.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr