Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανήλθαν στους 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.311 θάνατοι. 2 Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανήλθε στους 364 (64.8% άνδρες).
Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι ασθενείς που εισέρχονται στις ΜΕΘ
Το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα έχει διάρκεια και θα αφορά τους ανεμβολίαστους, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης , καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης στη Μονάδα Λοιμώξεων στην Θεσσαλία νοσηλεύτηκαν 115 άτομα, εκ των οποίων 107 ήταν ανεμβολίαστοι και οι οκτώ ήταν πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Στην ανάρτησή του καθηγητού στο διαδίκτυο φαίνεται ότι μεταξύ 31 Μαΐου – 31 Αυγούστου στη Μονάδα Λοιμώξεων νοσηλεύτηκαν 115 άτομα, εκ των οποίων 107 ήταν ανεμβολίαστοι και οι οκτώ ήταν πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Μελετώντας το πλήθος των νοσηλευομένων στο νοσοκομείο ο κ. Γουργουλιάνης διαπίστωσε ότι οι ευάλωτοι είναι λιγότεροι φέτος σε σχέση με πέρυσι, λόγω του εμβολιασμού.
«Συχνά αποφεύγω να σχολιάσω απόψεις ασθενών, αλλά κάποιοι συνήθως στο οικογενειακό περιβάλλον είναι οι αρνητές, που εμποδίζουν τον εμβολιασμό των συγγενών τους, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν τα εμβόλια κρυφά από το περιβάλλον τους».
Η ιστορία της άρνησης επαναλαμβάνεται. Υπήρξαν αντίστοιχα φαινόμενα στο παρελθόν όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα εμβόλια της ευλογιάς. «Τα εμβόλια νίκησαν τις μεγάλες πανδημίες», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.
«Οι ανεμβολίαστοι γεμίζουν τα νοσοκομεία. Πρέπει να τους πάμε δεμένους να εμβολιαστούν εκείνους που είναι άνω των 50 ετών. Αυτό το κύμα της πανδημίας που περνούμε είναι το κύμα των ανεμβολίαστων. Θα είναι πλατύτερο, αν και όχι το ίδιο σε ένταση με το προηγούμενο».
«Τρομάζουν οι γονείς όταν ακούν ότι θα νοσήσουν πάνω από 300 με 400 παιδιά. Επομένως είναι σημαντικό να εμβολιαστούν τα παιδιά και κυρίως αυτοί που φοιτούν στα πανεπιστήμια» , ανέφερε ο καθηγητής.
Πώς λειτουργεί ο επιδημιολογικός χάρτης
Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.
Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.
Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:
7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
Δείκτης θετικότητας ελέγχων
Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
Πληρότητα συστήματος υγείας
Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
Ανάλυση μεταλλάξεων
Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.
Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:
– ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
– ο δείκτης θετικότητας (%)
η εμβολιαστική κάλυψη (* κάλυψη όπως προκύπτει από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου που μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας κ.ά. και ** κάλυψη όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και
– η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).