Για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον δήμο Χαλκίδας εξέδωσε ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκίδας.
Δείτε τι αναφέρει:
«Την Πέμπτη 31 Μάρτη συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας.
Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχουμε επανειλημμένα επισημάνει πως το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι σημερινό, έχει μακρά ιστορία και το γνωρίζουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις.
Ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας λειτουργεί οριακά από τον Αύγουστο του 2018 και χωρίς επίσημη άδεια από τον Απρίλη του 2021 με ¨παράνομη¨ έγκριση από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης (ΦΟ.Δ.Σ.Α ΑΕ). Παρά ταύτα δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη, κάποιος προγραμματισμός για το μέλλον του και ενώ τα περιθώρια χωρητικότητας φτάνουν μέχρι τον Ιούλιο του 2022.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά, ούτε ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ που έχει στη ευθύνη του τους ΧΥΤΑ, ούτε η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ), αλλά ούτε η Δημοτική Αρχή της Χαλκίδας και οι λοιποί Δήμοι που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο ΧΥΤΑ. Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα, πιθανότατα στα πλαίσια αντικρουόμενων απόψεων και συμφερόντων για το ποιος θα είναι ο φορέας της υλοποίησης των απαραίτητων έργων , ποιος θα τα διαχειριστεί, σε ποια κατεύθυνση θα βαδίσει.
Δεν είμαστε σύμφωνοι με την πρόταση του ΦΟΔΣΑ ΑΕ για μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας που θα εκτοξεύσει το κόστος μεταφοράς για το Δήμο, επί της ουσίας για τους δημότες. Εξάλλου ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει την ευθύνη της διαχείρισης, για την ύπαρξη του οποίου ήμαστε εξαρχής κατά της δημιουργίας του, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παίζει το ρόλο του μεσάζοντα ώστε να εισχωρήσουν επενδυτές ιδιώτες στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων και εκτελεί χρέη εργολάβου επινοικίασης εργαζομένων.
Δεν είμαστε σύμφωνοι με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για δημιουργία ιδιωτικής Κινητής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) ως μεταβατικής λύσης μέχρι τη δημιουργία σταθερής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα ολοκληρωθεί σε 3-5 έτη για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Βάζει άμεσα τον ιδιώτη στο παιχνίδι ας ισχυρίζεται πως είναι προσωρινά, αλλά δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε πως …¨ουδέν μονιμότερο του προσωρινού¨. Επιπλέον θα του δίνεται η δυνατότητα να διαχειρίζεται απορρίμματα και παράγωγά τους (RDF/SRF) προς καύση με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην υγεία των κατοίκων καθώς και στο περιβάλλον. Και σε αυτή την περίπτωση τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν λόγω των λειτουργικών δαπανών της μονάδας και ας δεσμεύεται η Δήμαρχος πως με τίποτα δεν πρόκειται αυτό να γίνει. Πως θα εξασφαλιστεί αυτή η δέσμευσηv αφού οι Δήμοι πλέον λειτουργούν κυρίως εξ ιδίων πόρων δηλαδή μέσω φόρων και ανταποδοτικών τελών; Πως θα εξασφαλιστεί αυτή η δέσμευσηv αφού ως γνωστών κάθε ιδιώτης λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος του;
Δεν υιοθετούμε καμία από τις δύο προτάσεις γιατί πολύ απλά και οι δύο κινούνται στον δρόμο που αναπόφευκτα θα επεκτείνει την είσοδο ιδιωτών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με επιβάρυνση των δημοτών της πόλης.
Οι εξελίξεις που αφορούν το ΧΥΤΑ Χαλκίδας είναι συνέπεια των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ που εφαρμόζουν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και οι εκπρόσωποί τους στην τοπική διοίκηση και σκοπό έχουν να ανοίξουν νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η διαχείριση απορριμμάτων οφείλει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες από ενιαίο κρατικό φορέα με κεντρικό σχεδιασμό και όχι από επιχειρήσεις ΑΕ όπως ο ΦΟΔΣΑ. Βασικό κριτήριο πρέπει να αποτελεί η προστασία της υγείας μας και ο σεβασμός στο περιβάλλον με χρήση σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων. Με πρόληψη της παραγωγής των απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Ασφαλή υγειονομική ταφή υπολειμμάτων και κατηγορηματική απαγόρευση της μεθόδου της καύσης. Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας: στη διείσδυση των ιδιωτικών ομίλων στη διαχείριση, αποκομιδή , επεξεργασία και ταφή των απορριμμάτων, στη δημιουργία φορέα ΑΕ όπως ο ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, που πρέπει να ενισχυθούν σε εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, στην αύξηση των δημοτικών τελών.
Ειδικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας προτείνουμε:
– Άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα χωρίς εμπλοκή ιδιωτών αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και μεθόδους.
– Μεταβατικά και μέχρι την κατασκευή ΜΕΑ να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ και να διασφαλιστεί η μεταφορά τους σε κατάλληλο ΧΥΤΑ χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των δημοτών».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr