Λάδι: Τι ισχύει για τη μεταφορά με τενεκέ- Πως λειτουργεί η «μαφία του ελαιόλαδου»
Άλλο η εμπορική και άλλο η προσωπική χρήση λαδιού διαμηνύει η κυβέρνησηΜετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η φημολογία περί προστίμων σε όσους μεταφέρουν τενεκέδες λάδι από το χωριό, το τοπίο φαίνεται πως σιγά σιγά ξεκαθαρίζει.
Άλλο η εμπορική και άλλο η προσωπική χρήση λαδιού διαμηνύει η κυβέρνηση, επομένως όσοι προμηθεύονται δωρεάν λάδι από συγγενείς και φίλους δεν κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Στόχος, όπως ξεκαθαρίζουν, είναι να νοικοκυρευτεί η αγορά του ελαιολάδου ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Έτσι στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι διακινούν και εμπορεύονται μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου χωρίς να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα παραστατικά.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν παντού ψηφιακά παραστατικά, από το χωράφι έως το ελαιοτριβείο. Οι προβληματισμοί που ανακύπτουν όμως… δεν είναι λίγοι.
Όπως δήλωσε ο ελαιοπαραγωγός, Κωνσταντίνος Πουλάκης στον ΑΝΤ1, “το θέμα είναι στις ποσότητες. Δηλαδή πως θα ξέρω εγώ στο περίπου τι να δηλώσω μέχρι να φτάσω στο ελαιοτριβείο; Και στο κάτω-κάτω έτσι και αλλιώς στο ελαιοτριβείο θα ζυγιστεί η παραγωγή μου! Οι αγρότες της ηλικίας μας, της νέας γενιάς, έχουν επαφή με την τεχνολογία και θα μπορέσουν να το κάνουν. Οι μεγαλύτεροι, τι θα κάνουν; Και αν υπάρχει ιντερνετ! Υπάρχουν ζώνες στα χωράφια που δεν έχουν καν σήμα τα κινητά».
Συνέχισε λέγοντας πως “δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα, εμπορική-ιδιωτική χρήση αν ο αγρότης κόβει παραστατικά. Δεν μπορείς να μην έχεις παραστατικό. Από τη στιγμή που το όχημα σου είναι επαγγελματικό πρέπει να υπάρχει κάποιο τιμολόγιο μηδενικό ή να αναγράφει ότι είναι δωρεά».
Το νοικοκύρεμα της αγοράς δεν περιλαμβάνει μόνο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Προτεραιότητα αποτελεί τόσο η καταπολέμηση της νοθείας του ελαιολάδου όσο και ο περιορισμός του φαινομένου να εξάγεται χύμα ελληνικό λάδι στο εξωτερικό και τελικά να βαφτίζεται… ιταλικό ή ισπανικό.
Το “ταξίδι” του αχαρτογράφητου λαδιού ξεκινάει από τη στιγμή που μετά την παραγωγή του, το παίρνει ο έμπορος χωρίς κάποιο παραστατικό-τιμολογίο. Στη συνέχεια ο έμπορος το εξάγει σε χώρες όπως την Ιταλία και την Ισπανία, συσκευασμένο, σε υπερδιπλάσιες τιμές.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr