ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέκκας και Τσακρής: Η σύνδεση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών με επιδημίες

Λέκκας και Τσακρής: Η σύνδεση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών με επιδημίες
«Με ένα σεισμό σαν της Τουρκίας θα είχαμε το 1/20 των καταρρεύσεων»,

Με αφορμή τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιαμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Τσακρής μίλησαν στην ΕΡΤ.

Ο κ. Λέκκας απαντά στο ερώτημα που ανησυχεί την ελληνική κοινωνία, στο εάν τα κτήρια στη χώρα μπορούν να αντέξουν έναν σεισμό όπως αυτός που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της Τουρκίας και δίνει οδηγίες στο πώς πρέπει να κινηθεί κανείς σε περίπτωση σεισμού, είτε κάποιος βρίσκεται σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

Αναφορικά με την έξαρση των ασθενειών, όπως η χολέρα, μετά από τέτοιες καταστροφές μιλά ο κ. Τσακρής, υπογραμμίζοντας ότι πληγείσες περιοχές «ίσως δούμε και έξαρση φυματίωσης».

«Με ένα σεισμό σαν της Τουρκίας θα είχαμε το 1/20 των καταρρεύσεων», ξεκαθαρίζει ο κ. Λέκκας τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα η απαίτηση των αντισεισμικών κανονισμών» είναι ότι θα υφίστανται βλάβες αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα καταρρέουν, γεγονός πολύ σημαντικό, διότι το «κτήριο που καταρρέει έχει πάρα πολλά θύματα ενώ αυτό που δεν καταρρέει έχει πολύ πολύ λιγότερα».

Οι φυσικές καταστροφές συνδέονται με επιδημίες

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή εμφάνιση επιδημιών, όπως αυτή της χολέρας. Ο κ. Τσακρής αναφέρει: «Περισσότερο είναι αλήθεια και λιγότερο κινδυνολογία. Από όλες τις διάφορες φυσικές καταστροφές, οι σεισμοί προκαλούν τις περισσότερες δευτερογενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακρής κάνει λόγο για τις κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αποτελούν παράγοντα έξαρσης επιδημιών έπειτα από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

«Το ψύχος και η υγρασία σε Τουρκία και Συρία θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία. (…) Έχουμε να κάνουμε και με ένα σύστημα υγείας που είχε από πριν μεγάλα προβλήματα. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρούνται οι κανόνες υγιεινής».

«Περιμένουμε μεγάλη έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων, του ανώτερου αναπνευστικού, πνευμονίες, ενδεχομένως να δούμε και έξαρση φυματίωσης», σημειώνει ο κ. Τσακρής.

Αν ο σεισμός μας βρει σπίτι, πηγαίνουμε στο κέντρο του δωματίου – Οδηγίες

Κληθείς να απαντήσει ο κ. Λέκκας ποια θα πρέπει να είναι η πρώτη αντίδραση που πρέπει να έχει κανείς, απαντά: «Αν βρισκόμαστε στο σπίτι, προσπαθούμε να πάμε στο κέντρο του δωματίου, εφόσον η κατασκευή είναι με οπλισμένο σκυρόδεμα, δηλαδή από το 1959 και μετά. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διαψεύδει το μύθο ότι θα κατά τη διάρκει ενός σεισμού καλό θα ήταν σταθούμε κάτω από τα δοκάρια κάποιας πόρτας, διότι «όταν συνθλίβεται μία οικοδομή, συνθλίβεται στα δοκάρια, δηλαδή το ένα δοκάρι με το άλλο δεν αφήνει καθόλου χώρο. (…) Δεν πάμε δίπλα σε μεγάλα αντικείμενα τα οποία μπορούν να ανατραπούν. Είδαμε δεκάδες βίντεο στην Τουρκία πώς μπορούν να ανατραπούν».

Τόνισε, ακόμη, ότι το κέντρο των δωματίων ήταν ο χώρος που έψαχναν για επιζώντες με το συνεργείο της ΕΜΑΚ στην Τουρκία.

Υπογράμμισε μεταξύ αλλων ότι όταν τελειώσει ο σεισμός βγαίνουμε από το σπίτι και δεν καθόμαστε ποτέ στο πεζοδρόμιο αλλά επιλέγουμε έναν ανοιχτό εξωτερικό χώρο.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr