ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που έρχονται – Δεδομένη η παράταση της καραντίνας

Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που έρχονται – Δεδομένη η παράταση της καραντίνας
Τα νέα πυρομαχικά που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για τη μάχη κατά της πανδημίας μπαίνουν προς εξέταση στο τραπέζι της ψηφιακής σύσκεψης του πρωθυπουργού με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Το μαύρο φόντο που δημιουργεί το νέο αρνητικό ρεκόρ των 3.316 νέων διαγνώσεων άλλα και συνολικά η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, προσδιορίζει την κατεύθυνση […]

Τα νέα πυρομαχικά που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για τη μάχη κατά της πανδημίας μπαίνουν προς εξέταση στο τραπέζι της ψηφιακής σύσκεψης του πρωθυπουργού με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Το μαύρο φόντο που δημιουργεί το νέο αρνητικό ρεκόρ των 3.316 νέων διαγνώσεων άλλα και συνολικά η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, προσδιορίζει την κατεύθυνση των ειδικών που κατά πληροφορίες εισηγούνται δραστικότερα μέτρα.

Τον βαθμό ανησυχίας για τις πιθανές – ανεξαρτήτως χρόνου – ανακοινώσεις, νέων περιορισμών, επιδεινώνει η νότια κατεύθυνση που φαίνεται να διαγράφει το υγειονομικό ντόμινο της διασποράς, με την περιοχή της Λάρισας να μπαίνει σταδιακά σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού.

Δεν αποκλείεται μάλιστα κατά τις προσεχείς ώρες να αποσταλεί στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο, για αυτοψία και συντονισμό των ενεργειών.

Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τις προβλέψεις σε ότι αφορά στα κρούσματα να δίνουν ως πιθανότερη εκδοχή την σταθεροποίηση και όχι τη μείωση ο πρωθυπουργός καλείται στην πρεμιέρα των νέων μέτρων, με την απαγόρευση κυκλοφορίας που τίθεται μετά τις εννέα το βράδυ, να αποφασίσει το πότε και πόσο περισσότερο θα ανοίξει τη βεντάλια των περιορισμών.

Οι εισηγήσεις των ειδικών, που πάντα είναι διαρθρωμένες με μια κλιμάκωση, με την αυστηρότερη από αυτές να αποτελεί μια επαναφορά του lockdown του περασμένου Μαρτίου.

Θεωρείται δηλαδή ότι θα βοηθούσε σημαντικά στην αναχαίτιση του δευτέρου κύματος το λουκέτο των σχολείων, κάτι που δεν αποκλείστηκε τόσο από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, όσο και από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο.

Ο χρόνος εφαρμογής της απόφασης φαίνεται πάντως πως είναι πιο κοντινός από τις αρχικές συζητήσεις και μάλιστα προσδιορίζεται για την προσεχή εβδομάδα. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης η σχετική εισήγηση θέλει το λουκέτο στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία να είναι διάρκειας δεκαπέντε ημερών.

Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει από τη μεθεπόμενη εβδομάδα έξυπνα στοχευμένα τεστ σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία του ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα επιτρέψει την επανέναρξη λειτουργίας με φυσική παρουσία των ιδρυμάτων αυτής της βαθμίδας.

Υπάρχουν – όπως είπε ο Πρωθυπουργός – τα αλγοριθμικά μοντέλα για να μπορούμε να τρέχουμε έξυπνα τέτοια δειγματοληπτικά τεστ.

Στο σκληρό σενάριο περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των συνόρων κατά τα πρότυπα της πρώτης φάσης αλλά και ο σημαντικός περιορισμός του αριθμού των μετακινήσεων που επιτρέπονται έως τις εννέα το βράδυ, από έξι σε τρεις.

Έτσι θεωρείται ότι θα χτυπηθεί περισσότερο μια από τις εύφλεκτες ύλες της διασποράς που δεν είναι άλλη από την κινητικότητα.

Οι επόμενες μέρες άλλωστε όπως έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους θα είναι δύσκολες.

Αλλά είναι σαφές ότι η επιτυχία του νέου αμυντικού σχεδίου κατά της πανδημίας εξαρτάται από τη πειθαρχία αλλά και την περιφρούρηση των μέτρων.

Κι αυτό προκειμένου όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, να μην επιτραπεί η υπονόμευση της υγείας των πολλών από την ανέντιμη και ανεύθυνη συμπεριφορά των λίγων.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι εκτός από τον «υγειονομικό πυρετό» της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει και αυτός της Λάρισας που σταδιακά ανεβαίνει.

Για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η αποτροπή οποιασδήποτε επανάληψης της περίπτωσης της Θεσσαλονίκης, στην οποία έκανε διακριτή αναφορά ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά «αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα απ’ όλα την Κυβέρνηση, και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να γιορταστεί η 26η Οκτωβρίου και πρόσθεσε: «Πέσαμε έξω στην εκτίμηση στη Θεσσαλονίκη, όχι στον τουρισμό. Στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαν κάνει παρέμβαση πιο νωρίς. Αλλά επειδή ο χρόνος δεν γυρίζω πίσω αυτή τη στιγμή θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες, όχι μόνο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα».

Πάντως όπως έγραφε από εχθές το Νewsbobmb.gr υπό τις παρούσες συνθήκες η άρση του lockdown στις 30 Ιανουαρίου θεωρείται να απομακρύνεται.

Ενδέχεται μετά τις 19 Νοεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης η Σύνοδος Κορυφής για τον Covid-19, μαζί με το ευρωπαϊκό στίγμα, αλλά και τα δεδομένα που θα υπάρχουν εκείνη τη στιγμή, να δοθεί ένα νέο ορόσημο.

Κάποιοι το προσδιορίζουν ακόμη και στις αρχές του δευτέρου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου.

Πηγή-newsbomb.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr