Lockdown: Αυτές είναι οι αποφάσεις για click away, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Αυτές είναι οι αποφάσεις για click away, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Τι αποφασίστηκε για τη λειτουργία των καταστημάτων που είχαν ανοίξει με τη μέθοδο click away αλλά έκλεισαν, λόγω της νέας αύξησης που καταγράφεται στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Τι ισχύει για τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα κέντρα αισθητικής.

Την παράταση του lockdown για τα καταστήματα που λειτούργησαν -για λίγο- με click away, κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή 08/01.

Νωρίτερα, ομόφωνη ήταν η απόφαση των λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας για μη άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγησή τους, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πρόωρο να ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, καθώς και τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς, υπάρχουν στιγμές και περιοχές όπου πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, καθώς και περίοδοι οι οποίες είναι περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκές.

Το Lockdown έχει, όπως είπε, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς.

Κατά συνέπεια και όπως ανακοίνωσε, όσον αφορά στα καταστήματα λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα κέντρα αισθητικής, παρατείνεται το lockdown από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: «Το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση»

Την έντονη αντίδρασή του για την παράταση του lockdown στα καταστήματα λιανεμπορίου εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση».

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά, αναφέρεται:

Μία ακόμα έκπληξη προέκυψε για τον κλάδο του λιανεμπορίου. Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος.

Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων.

Κορκίδης :«Ώρα κρίσιμων αποφάσεων και δύσκολων επιλογών για την αγορά»

Η επιστροφή στον πολυπόθητο κανονικό τρόπο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μπορεί να αποτελεί τον κύριο στόχο όλων μας, αλλά η αρμόδια Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε και πρότεινε στη κυβέρνηση, πως επί του παρόντος, δεν είναι επιδημιολογικά επιτρεπτή η λειτουργία της αγοράς, ούτε καν με το click away. Με την παρούσα λοιπόν κατάσταση της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει πλέον να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο καταγραφής στις αρχές του έτους ενός διψήφιου ποσοστού ύφεσης».

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σε δήλωση προς το ΑΠΕ και προσθέτει:

«Η δυσάρεστη αναβολή της “επαναλειτουργίας” με τη μέθοδο του click away και η απομάκρυνση της εφαρμογής του “click in shop” στο οποίο η αγορά είχε εναποθέσει τις ελπίδες της για τη περίοδο των εκπτώσεων είναι προφανές ότι θα δυσχεράνει περαιτέρω την ανάταξη της κατανάλωσης και άρα την ανάκαμψη της οικονομίας. Διαπιστώσαμε, πως το “click away” στις γιορτές, έδωσε ότι μπορούσε να δώσει, με τρείς στους δέκα καταναλωτές να το επιλέγουν, με συνολικά 35.000 επισκέψεις καθημερινά και με τις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν κατά μ.ο. το 15% του συνήθους ημερήσιου τζίρου τους, ενώ οι μεγαλύτερες κατά μ.ο. 35%. Η επαναφορά λοιπόν του click away και της μετεξέλιξης του σε click in shop στο λιανεμπόριο, σε συνδυασμό με την έναρξη των χειμερινών τακτικών εκπτώσεων στις 11 Ιανουαρίου, θα έδινε μία ακόμα ευκαιρία, ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Σημειωτέον, πως ο χειμερινός εκπτωτικός τζίρος τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης κυμαίνεται από 4,5 έως 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 με 5,3 δισ. ευρώ είχε παρουσιάσει ετήσια αύξηση με 8% τον Ιανουάριο και 4,5% τον Φεβρουάριο. Οι εμπορικές επιχειρήσεις κρατώντας “μικρό καλάθι”, έχουν θέσει ως ρεαλιστικό στόχο να διασώσουν τουλάχιστον το 1/3 του περυσινού εκπτωτικού τζίρου, εάν βεβαίως δοθεί εγκαίρως η ευκαιρία, έστω μιας “υβριδικής λειτουργίας” τους. Είναι πράγματι ώρα κρίσιμων αποφάσεων και δυστυχώς δύσκολων επιλογών, καθώς προέχει η ευθύνη της δημόσιας υγείας και έπεται αυτή απέναντι στους ανθρώπους της αγοράς. Οι αντοχές και οι δυνάμεις μας δοκιμάζονται πολύ σκληρά από τη ψυχολογική και οικονομική κόπωση της νέας παράτασης του lockdown. Οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό άλλες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα σωσίβιο επιβίωσης σε πολλές πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να αποτρέψουν τον κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας. Προσώρας, τελούμε εν αναμονή…».

Πηγή – newsbomb.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr