Μιλώντας χθες στο Mega o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επανέλαβε ότι το κλείδωμα της οικονομίας έχει ένα κόστος 750 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή 3 δισ. ευρώ το μήνα.
Η επέκτασή του μέχρι και τις 16 του μήνα προσθέτει στο συνολικό κόστος επιπλέον 1,2 δισ., από τα οποία τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου.
Αναφερόμενος στον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας, επεσήμανε ότι ήδη χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκταμίευση χρημάτων σε δικαιούχους ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσει κι άλλη. Οπως είπε, έως τώρα έχουν εγκριθεί 220.000 αιτήσεις ύψους 420 εκατ. ευρώ.
Στα «σκαριά»
Οσον αφορά τον Απρίλιο, ο ΥΠΟΙΚ «σκιαγράφησε» μια νέα γενιά μέτρων που θα συμβάλουν στην περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων. Πρόκειται για:
* Την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 (ύψους 1 δισ. ευρώ), η οποία θα ληφθεί με βάση τη μείωση του τζίρου το α’ τρίμηνο του 2021.
* Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών (500 εκατ. ευρώ), το οποίο θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου με στόχο να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.
* Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» (300 εκατ. ευρώ), που αφορά την επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, καθώς τότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων, που ισχύει για το α’ τρίμηνο του έτους.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε σε τμήμα της κοινωνίας μέρος της ζημιάς, δεν θέλω να θριαμβολογήσω ότι καλύπτουμε όλη τη ζημιά, αλλά είμαστε κοντά στην κοινωνία όσο είναι εφικτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Νέος Πτωχευτικός
Στο μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε από χθες και ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες .
Με την εν λόγω διαδικασία, οι επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, έχουν τη δυνατότητα, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους. Συγκεκριμένα:
1 Το πρώτο βήμα είναι η κατάρτιση έκθεσης από εμπειρογνώμονα και Σχεδίου Συμφωνίας Αναδιάρθρωσης Οφειλών. Η συγκεκριμένη έκθεση θα πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, το προφίλ του οφειλέτη, την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, τις οφειλές ανά κατηγορία πιστωτή, την επισκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου, την οικονομική ανάλυση βιωσιμότητας, τη διενέργεια ελέγχων- εξακριβώσεων, τις εναλλακτικές λύσεις ρύθμισης των οφειλών της επιχείρησης και τις βασικές αρχές προτεινόμενης συμφωνίας εξυγίανσης.
2 Το δεύτερο θα είναι η αξιολόγηση της έκθεσης εμπειρογνώμονα και η ψήφιση του Σχεδίου Συμφωνίας Εξυγίανσης από τους πιστωτές. Οι πιστωτές αξιολογούν την έκθεση του εμπειρογνώμονα και ψηφίζουν υπέρ ή κατά του Σχεδίου Συμφωνίας Εξυγίανσης.
3 Το τρίτο και τελευταίο στάδιο αφορά την επικύρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης από το δικαστήριο. Στην περίπτωση υπερψήφισης της Συμφωνίας Εξυγίανσης από την πλειοψηφία των πιστωτών, ο οφειλέτης ή οι πιστωτές υποβάλλουν αίτηση στο δικαστήριο προς επικύρωσή της.
Αν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμα προβλήματα βιωσιμότητας και δεν μπορεί να ενταχθεί στις διαδικασίες της εξυγίανσης, τότε από την 1η Μαρτίου 2021 έχει τεθεί σε ισχύ και η δυνατότητα να ακολουθήσει τη διαδικασία της 2ης ευκαιρίας. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση πτωχεύει, ρευστοποιεί όλη της την περιουσία και διαγράφεται το σύνολο των οφειλών της στον ιδιωτικό τομέα και ο επιχειρηματίας θα έχει την ευκαιρία για μια νέα αρχή σε ένα ή το πολύ δύο χρόνια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr