Η ολοένα και χειρότερη εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία του κορονοϊού στην χώρα μας οδηγεί την κυβέρνηση σε συνεχή λήψη μέτρων σε μία δυναμική διαδικασία προκειμένου να αναχαιτιστεί η έξαρση της διάδοσης του Covid-19.
Μετά το καθολικό κλείσιμο των σχολείων σε όλη την επικράτεια η οποία ανακοινώθηκε επισήμως το μεσημέρι τους Σαββάτου από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, το επόμενο διάστημα έρχονται και νέες δέσμες προκειμένου τόσο να μειωθούν οι μετακινήσεις όσο και να επιτευχθεί ο στόχος να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα.
Έχοντας ήδη διανύσει δύο εβδομάδες στην Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα, λήψης αυστηρότερων μέτρων, στόχος είναι άμεσα να διαφανεί μία μείωση των ημερησίων κρουσμάτων και σε δεύτερο χρόνο μείωση του αριθμού των ασθενών που διασωληνώνονται στις ΜΕΘ έτσι ώστε το σύστημα Υγείας να μην καταρρεύσει.
Και μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει υιοθετήσει ακόμη το μοντέλο καραντίνας του Μαρτίου, ωστόσο ο κύκλος των περιορισμών διαρκώς αυξάνεται για τους πολίτες, με τελευταία την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί που τέθηκε από χθες σε ισχύ.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες σχετικά με νέο πακέτο περιορισμών σε περίπτωση που την ερχόμενη εβδομάδα δεν μειωθούν τα κρούσματα. Μεταξύ αυτών υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας.
Κλείνουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί
Την αναστολή της λειτουργίας των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και ειδικών η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
«Τα σχολεία και κυρίως τα δημοτικά ήταν το τελευταίο πράγμα που επιθυμούσαμε να κλείσει κι αυτό από μόνο του είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020, και για δύο εβδομάδες, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόνισε από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
Πώς θα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:
– Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού, ενώ αύριο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.
– Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.
Την Τετάρτη τα ψηφιακά μαθήματα για το Δημοτικό
Η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.
Τι ισχύει για το Δημόσιο
Σε ισχύ τίθενται από Δευτέρα οι διευκολύνσεις που εφαρμόστηκαν και κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας για τους γονείς κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας της σχολικής και προσχολικής εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς το κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων έως και τις 30 Νοεμβρίου συμπαρασύρει και τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας. Δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.
Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών:
Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, βάσει συγκεκριμένου πλάνου εργασιών, στο Δημόσιο Για τις ειδικότητες όπου αυτό είναι εφικτό τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο
Η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν με τηλεργασία είτε κάνοντας χρήση άδειας.
Οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25% είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους είτε θα μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού
Οι εργαζόμενοι σε δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς – η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου – λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
Παράλληλα προβλέπεται η ένταξη των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής.
Απαγόρευση κυκλοροφίας από τις 21:00 έως τις 05:00
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να θυμίσουμε τι ισχύει και τι όχι στην καθημερινότητά μας και τις μετακινήσεις μας μετά και τις τελευταίες απαγορεύσεις.
Έτσι, οι έξι κατηγορίες μετακίνησης των πολιτών που απαιτούν SMS παραμένουν ως έχουν, ενώ μειώνονται σε δύο – λόγοι υγείας και κίνηση με κατοικίδιο- μετά τις 9 το βράδυ, ενώ ισχύει πάντα με αποδεικτικά έγγραφα η μετακίνηση για λόγους εργασίας. Αναλυτικότερα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται:
α. Για λόγους εργασίας, με την ανάλογη βεβαίωση εργοδότη ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr.
β. Με τον αριθμό 1 στο 13033 για σοβαρές περιπτώσεις υγείας (μετάβαση σε γιατρό ή φαρμακείο).
γ. Με τον αριθμό 6 στο 13033 για μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στην οικία.
Τι ισχύει για την ατομική άθληση
Συνεπώς, απαγορεύεται η ατομική άθληση ή η επίσκεψη σε ATM ή αγορά αγαθών από καταστήματα πώλησης τροφίμων που είναι ανοιχτά μετά τις 9 το βράδυ.
Για παράδειγμα μετά τις 9 μ.μ δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορεί κανείς στέλνοντας τον κωδικό 2 για να πάει στο περίπτερο.
Αναφορικά με την ατομική άθληση (σ.σ. η οποία και απαγορεύεται πλέον το διάστημα 9 το βράδυ με 5 το πρωί), «διευκρινίζουμε ότι αυτή δεν αφορά στην άθληση / προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση, σε συνθέσεις ως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κοντά στην κατοικία».
Ωράριο σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα
Τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων λειτουργούν μέχρι τις 20.30, ωστόσο σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες delivery και μετά τις 20:30 και έως τη 01:00 τα μεσάνυχτα, ενώ 24ωρη παραμένει η λειτουργία των περιπτέρων.
Τι ισχύει για τα delivery
Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, η μετά την απογευματινή ενημέρωση Χαρδαλιά, διευκρινίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.
Επίσης, διευκρινίζει ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.
Πηγή-newsbomb.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr