Δεδομένη η παράταση και στην αρχή του Δεκεμβρίου όσο δεν υπάρχει πτώση στα δραματικά νούμερα διασωληνωμένων και νεκρών στη χώρα. Το πλάνο για Χριστούγεννα με μερική άρση των περιορισμών. Τι είναι αυτό που θα κρίνει πιθανή χαλάρωση.
Μια ακόμα ημέρα με «μαύρα» ρεκόρ ήταν η Παρασκευή (20.11) στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα. Οι 72 θάνατοι και η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων που έφτασαν στους 519, δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Οι λοιμωξιολόγοι κάνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, την ώρα που από τα πλέον αρμόδια κυβερνητικά χείλη έγινε σαφές πως το να μιλά κανείς για άρση του Lockdown στην αρχική ημερομηνία της 1ης Δεκεμβρίου είναι πλέον ανεδαφικό.
Αυτό υποστήριξαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις που έκαναν στη διάρκεια της ημέρας. Τη στιγμή, άλλωστε, που το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται αφόρητα και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή, κανείς δεν μπορεί να μιλά για άρση περιορισμών. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στην «Καθημερινή» η πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως και οι νέοι κινδυνεύουν από τον ιό.
«Τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα από τις προηγούμενες ημέρες. Έρχονται συνεχώς ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι ασθενείς. Το «Σωτηρία» θα λειτουργεί και πάλι σαν αποκλειστικό νοσοκομείο για Covid-19 από την επόμενη εβδομάδα, με εξαίρεση μια πνευμονολογική κλινική, μια παθολογική κλινική και τα βασικά χειρουργεία». Παράλληλα, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», χτύπησε «καμπάνακι» και για τις ηλικίες των ασθενών.
«Συνεχώς έρχονται ασθενείς, μεταξύ αυτών και νέοι. Καταλαβαίνω πως όλος ο κόσμος έχει κουραστεί, το λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όμως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κι οι δηλώσεις της Σοφίας Πουρίκη, που είναι Πνευμονολόγος κι Εντατικολόγος στο ίδιο νοσοκομείο. «Οι μονάδες είναι στα όρια τους, αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Το μόνο όπλο είναι η τήρηση των μέτρων. Οι ηλικίες που εισάγονται και χρειάζονται διασωλήνωση δεν είναι αυτές που βλέπαμε στην αρχή. Πλέον βλέπουμε 42, 46, 47 ετών», σχολίασε.
Οι λοιμωξιολόγοι θα κρίνουν αν θα κάνουμε Χριστούγεννα με lockdown
Σχετικά με την πιθανή χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο, θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή όπως αναφέραμε. Σε δηλώσεις του επίσης στην «Καθημερινή», ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, σχολίασε πως η επόμενη εβδομάδα θα καθορίσει και την πορεία του lockdown. Όπως εξήγησε, η 3η εβδομάδα περιορισμών είναι ο καταλύτης για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Μάλιστα, έκανε σαφές πως για να μπορέσει να υπάρξει άρση των περιορισμών «θα πρέπει να πάμε στην περιοχή των 500 κρουσμάτων. Είναι ένας αριθμός που διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του υγειονομικού συστήματος».
Δεν απέκλεισε μάλιστα και την επιβολή νέων, αυστηρότερων, μέτρων σε περίπτωση που μέσα στην επόμενη εβδομάδα δεν παρατηρηθεί μείωση στους κρίσιμους αριθμούς. Όσο για το αν θα καταφέρει η κοινωνία να επιστρέψει σε μια μερική κανονικότητα τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο κ. Παρασκευής ήταν αισιόδοξος πως ένα μέρος της αγοράς θα ανοίξει. Ξεκαθάρισε, όμως, πως απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων και να φανεί αυτό στους αριθμούς για να υπάρξουν εξελίξεις. Θεωρείται δεδομένο, άλλωστε, πως η επιτροπή των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας και οι λοιμωξιολόγοι θα είναι αυτοί που θα δώσουν το «πράσινο φως» για να αρθούν κάποιοι περιορισμοί.
Χριστούγεννα με lockdown ή Χριστούγεννα χωρίς lockdown; Ιδού η απορία…
Κοντά στα Χριστούγεννα και σε τρία βήματα πιθανή άρση
Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο πως θα μπούμε για τα καλά στον Δεκέμβριο πριν παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση και δοθεί το «ΟΚ» της επιτροπής για μερική χαλάρωση των μέτρων. Όπως έχουμε αναφέρει από την Παρασκευή (20.11), το πιθανότερο είναι η ημερομηνία που θα συμβεί αυτό να είναι πολύ κοντινή στα Χριστούγεννα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ήδη σχέδιο μερικής επιστροφής στην κανονικότητα κι αν η κρίσιμη εβδομάδα που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (23.11) δώσει ενθαρρυντικά μηνύματα, τότε θα αρχίσει αυτό να δημοσιοποιείται.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα υπάρξουν τρία στάδια επιστροφής στην κανονικότητα. Κάθε ένα από αυτά τα στάδια, και το πώς θα πορευτεί μετά την άρση μέρους των μέτρων, θα αποτελεί και κριτήριο για να προχωρήσουμε στο επόμενο. Τα στάδια αναλυτικά:
Η επανεκκίνηση της μαθησιακής διαδικασίας
Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων
Η επιστροφή της εστίασης με αυστηρές προδιαγραφές (μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική)
Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ακόμα κι αν αρθεί το ολικό Lockdown τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πρωτόγνωρα για όλους. Θα θυμίζουν, εν πολλοίς, το περσινό Πάσχα όπου το περάσαμε στα σπίτια μας, χωρίς τις πατροπαράδοτες συνήθειες. Η λογική λέει πως κάτι ανάλογο, πιθανόν με ανοικτά καταστήματα και εστίαση – αλλά χωρίς νυχτερινή διασκέδαση και ρεβεγιόν – θα ζήσουμε και στη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Κι αυτό, είναι το καλό σενάριο…
Πηγή-newsbomb.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr