Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού ισχύει εδώ και περίπου πέντε μήνες με το παρατεταμένο lockdown και πολύ λίγες είναι οι εξαιρέσεις για όσους μπορούν να ταξιδέψουν. Σήμερα, οι επιστήμονες έθεσαν νέα δεδομένα και εκφράζουν την άποψη ότι μάλλον το Πάσχα θα γίνει άρση του συγκεκριμένου περιοριστικού μέτρου.
«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος» τόνισε η Ματίνα Παγώνη και ξεδίπλωσε το δικό της σκεπτικό για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό, θα έχει φτάσει στο 35% με 40%. Εκτίμησε ότι για δύο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα, ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.
Αισιόδοξος για το Πάσχα είναι και ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου. «Το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε περιοχές χωρίς επιβαρυμένο φορτίο ή συνοικιακά καταστήματα στην Αττική εάν δεν έχει φτάσει σε επίπεδο να βαφτεί κόκκινη ή να βάλουμε αυστηρά θέματα σε σχέση με την παρουσία ανθρώπων ανά τετραγωνικά. Μπορούμε ακόμη να ανοίξουμε τα καφέ η τα εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις» είπε στον ΣΚΑΪ, ενώ συγκεκριμένα για το Πάσχα ανέφερε ότι μετά τις 20 Απρίλη θα μιλάμε σε άλλη βάση που θα επιτρέψει να κάνουμε καλύτερες γιορτές σε σχέση με πέρσι.
Για το λιανεμπόριο φαίνεται πως δεν θα υπάρξει απόφαση για να ανοίξει το λιανεμπόριο άμεσα από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, ενώ νέες ημερομηνίες θα πέσουν στο τραπέζι, καθώς ανοίγει η κουβέντα και για τον τουρισμό. Για την εστίαση το τοπίο παραμένει θολό.
Τι ισχύει για τη μετακίνηση εκτός νομού σήμερα
Σήμερα με βάση τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού. Όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού είναι:
- Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
- Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
- Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
- Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
- Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων και πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
Εξαιρέσεις υπάρχουν και για τους φοιτητές. Ειδικότερα:
- Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή ή σπουδαστή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Σχολή του, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
- Εφάπαξ μετάβαση μαθητή ή εξεταζόμενου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.
- Μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ακόμα ενός προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή, που ο φοιτητής/η φοιτήτρια σπουδάζει και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής ύστερα από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό και απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr