Η παραλλαγή «Βήτα» της Covid-19εντοπίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στη Νότια Αφρική και έκτοτε έχει καταγραφεί σε περισσότερες από 120 χώρες.
Το στέλεχος, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Β.1.351, έχει θεωρηθεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Όπως τα στελέχη Άλφα, Γάμα και Δέλτα, και η παραλλαγή Βήτα θεωρείται ότι είναι πιο μεταδοτική, πιο μολυσματική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια από τον αρχικό ιό της Covid-19.
Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη χώρα από τους ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Γαλλία. Γι’ αυτό και αποφάσισε να διατηρήσει σε ισχύ τη 10ήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από τη Γαλλία.
Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» προορισμούς, όπως από τη Γαλλία ή την Ισπανία, δεν θα χρειαζόταν να μπαίνουν σε καραντίνα, από την Δευτέρα, 19 Ιουλίου.
Το υπουργείο Υγείας ωστόσο διευκρίνισε την Παρασκευή ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για τη Γαλλία, γιατί στη χώρα αυτή είναι διαδεδομένη η παραλλαγή Βήτα του νέου κορονοϊού.
Το στέλεχος Βήτα παρακάμπτει τα εμβόλια
«Δικαίως η κυβέρνηση είναι ανήσυχη με την νέα μετάλλαξη. Αποτελεί απειλή», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Τζον Εντμουντς της Σχολής Υγείας του Λονδίνου και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Ανάγκες (Sage) της Βρετανίας.
Ο ίδιος εξηγεί πως η μετάλλαξη Βήτα είναι πιθανώς λιγότερο μολυσματική από την Δέλτα, όμως έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον Covid: μπορεί να ξεφύγει από την ανοσοαπόκριση σε καλύτερο βαθμό.
Η μετάλλαξη Βήτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και προκάλεσε σοβαρές νοσήσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της χώρας.
Η Βήτα είναι πιθανώς λιγότερο μολυσματική από την παραλλαγή Δέλτα που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή.
Ο μεγάλος κίνδυνος όμως είναι η ικανότητά του να «διαπερνάει τη λεγόμενη ασπίδα του εμβολίου» ιδιαίτερα του σκευάσματος της AstraZeneca.
Η Βήτα προηγήθηκε της Δέλτα – καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο, αλλά ποτέ δεν «εκτοξεύθηκε».
Στη Νότια Αφρική, επικράτησε. Αντιπροσωπεύει επίσης μία στις 10 νέες μολύνσεις που εντοπίστηκαν στη Γαλλία, αλλά αυτά τα δεδομένα ισχύουν κυρίως στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό και όχι στη μητροπολιτική Γαλλία.
Η μετάλλαξη Βήτα στην Ελλάδα
Ερωτηθείς για το στέλεχος Βήτα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Δεν έχουμε δει να δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός από τη Νότιο Αφρική, δεν έχουμε δει άλλη χώρα να έχει ιδιαίτερη εξάπλωση. Στην Κρήτη είχαμε αρκετά νωρίς και μάλιστα υπήρχε μια επιδημία στελέχους Βήτα στη Θεσσαλονίκη.
Το παρακολουθούμε, όλα τα στελέχη τα παρακολουθούμε. Δεν μας δημιουργεί κάποια ανησυχία αυτή την στιγμή και να τονίσω ότι για το στέλεχος Βήτα δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα . Οπότε ναι, ξεφεύγει, προκαλεί λοιμώξεις αλλά δεν φαίνεται ότι προκαλεί βαριές λοιμώξεις το στέλεχος Βήτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: newsbomb.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr