ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Meteo: «Φωτιά» οι ελληνικές θάλασσες – Τα τελευταία 30 χρόνια αυξήθηκε κατά 1,5°C η θερμοκρασία

Meteo: «Φωτιά» οι ελληνικές θάλασσες – Τα τελευταία 30 χρόνια αυξήθηκε κατά 1,5°C η θερμοκρασία
Η θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών ανέβηκε άνω του 1,5°C τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το Meteo.

Ειδικότερα, στις 11/9, επιστήμονες της μονάδας Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσίευσαν στο διεθνές περιοδικό Atmosphere εργασία με θέμα τη μελέτη των τάσεων βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα την περίοδο 1991-2020. Η μελέτη αφορούσε τις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και της θερμοκρασίας θάλασσας την τελευταία τριακονταετία. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Αναλυτικά η μελέτη του Meteo για τις ελληνικές θάλασσες

Όσον αφορά στην επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας, η κάτωθι εικόνα παρουσιάζει την τάση μεταβολής της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας την τριακονταετία 1991-2020. Όπως διακρίνεται στην εικόνα, στο σύνολο των ελληνικών θαλασσών η τάση αυτή είναι αυξητική. Κατά μέσο όρο και για το σύνολο των θαλασσών μας, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1,5 °C κατά τα τελευταία 30 έτη.

Εικόνα 1 / Συνολική τάση της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας την τριακονταετία 1991-2020 / meteo.gr
Η αύξηση αυτή παρουσιάζει όμως γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα, σε πολλές περιοχές κυρίως του Θρακικού Πελάγους, του Κεντρικού Ιονίου αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η τάση αύξησης φτάνει και ξεπερνά τους 2°C μέσα στα τελευταία 30 έτη. Αντιθέτως, σε περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου η τάση αύξησης είναι αρκετά μικρότερη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr