Μωβ μέδουσες: Σε αυτές τις παραλίες της Εύβοιας είναι αυξημένες
Αυξημένες καταγραφές μωβ μεδουσών υπάρχουν ακόμα σε παραλίες της ΕύβοιαςΟι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο, λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος. Τρέφονται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο.
Το JellyReport για το τελευταίο δεκήμερο, το οποίο είναι βασισμένο στις καταγραφές της πλατφόρμας του iNaturalist, παρουσιάζει αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών στα γνωστά σημεία Αργοσαρωνικού, Κυκλάδων και Ιονίου, «χωρίς να μας ανησυχεί ιδιαιτέρως», σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.
«Παρ’ ότι μερικά ΜΜΕ βιάστηκαν να τελειώσουν την έξαρση των μωβ μεδουσών επειδή φθίνει, αυτή δεν θα μας αποχαιρετήσει φέτος για κανέναν λόγο, από του χρόνου και ίσως», προσθέτει.
Πρόβλεψη για την εβδομάδα 25/7-31/7
Με τον καιρό που επικρατεί αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει διάσπαση του φαινομένου σε περισσότερα μέρη. Ωστόσο αυτό εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της περιοχής για το που τελικά θα μετακινηθούν οι μέδουσες.
Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη με την καταγραφή μεδουσών σε παραλίες της χώρας
Τα είδη μέδουσας που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες
Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δεν είναι μόνο οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) που βλέπουμε στις θάλασσες μας, αλλά τις τελευταίες ημέρες είδαμε σχεδόν απ’ όλες τις μέδουσες. Καταγράφουν αυτές τις ημέρες οι πολίτες τις εξής μέδουσες και υδρόζωα (που μοιάζουν με μέδουσες):
- Chrysaora hysoscella (τσιμπάνε),
- Olindias muelleri (τσιμπάνε),
- Rhizostoma pulmo (τσιμπάνε),
- Pelagia noctiluca (τσιμπάνε),
- Aurelia aurita (ακίνδυνες),
- Aurelia solida (ακίνδυνες),
- Salpa maxima (ακίνδυνες),
- Salpa fuciformis (ακίνδυνες),
- Aequorea forskalea (ακίνδυνες),
- Mnemiopsis leidyi (ακίνδυνες),
- Cotylorhiza tuberculata (ακίνδυνες).
Παρά την ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών μεδουσών, υπάρχουν και κάποιες εξάρσεις, όπως της Salpa maxima, που έχει τρομοκρατήσει τον κόσμο, ενώ είναι πλήρως ακίνδυνες, με αποτέλεσμα να βγάζουν έξω στην στεριά ότι βρίσκουν (ακόμα και οπισθοβράγχια ή άλλους θαλάσσιους οργανισμούς). «Καλό είναι να σταματήσουν να βγάζουν οι πολίτες ότι βρίσκουν στη θάλασσα», τονίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.
Αντιμετώπιση τσιμπήματος
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:
- Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
- Ένα τσιμπιδάκι.
- Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
- Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
- Αντιισταμινικό χάπι.
- Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort
Συμπτώματα μετά τσίμπημα
Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:
- Ναυτία
- Πτώση πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Εμετός
- Διάρροια
- Σπασμός των βρόγχων
- Δύσπνοια
Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας.
Πώς φροντίζουμε το τσίμπημα
- Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
- Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
- Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
- Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
- Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
- Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
- MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr