Οδηγοί προσοχή: Τα 3 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνετε το καλοκαίρι στο αυτοκίνητο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγοί προσοχή: Τα 3 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνετε το καλοκαίρι στο αυτοκίνητο

Η αύξηση της θερμοκρασίας απαιτεί από τον οδηγό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα αντικείμενα που αφήνει στο αυτοκίνητό του, δεδομένου ότι ένα λάθος μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Στα ύψη συνεχίζει να βρίσκεται ο υδράργυρος, με το φετινό καλοκαίρι να παίζει με τις αντοχές μας. Τα «40άρια» απαιτούν να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, και τα πολύωρα ταξίδια, προγραμματίζοντας τις εξωτερικές μας δραστηριότητες σε ώρες της ημέρας με χαμηλότερη θερμοκρασία.

Όπως αναφέρει το carandmotor.gr, προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, κάτι που συνεπάγεται σωστή χρήση του κλιματισμού και φυσικά ορθή συντήρηση του αυτοκινήτου, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα μας «προδώσει», αφήνοντάς μας εκτεθειμένους στο λιοπύρι.

Παράλληλα, όταν ο υδράργυρος χτυπάει «κόκκινο» οφείλουμε να θυμόμαστε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα εντός του αυτοκινήτου.

Φάρμακα

Τα περισσότερα φάρμακα είναι σχεδιασμένα ώστε να αποθηκεύονται στους 22-25 βαθμούς Κελσίου, η οποία είναι η θερμοκρασία δωματίου. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, προκειμένου να διατηρήσει τη δραστικότητά του.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ένα αλλοιωμένο φάρμακο όχι μόνο χάνει τη δραστικότητά του, αλλά είναι και βλαβερό για την υγεία μας. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία των φαρμάκων.

Κινητό τηλέφωνο

Έρευνες έχουν δείξει ότι μισή ώρα έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετή προκειμένου να αναπτυχθεί θερμοκρασία άνω των 50 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphone συνιστούν τα κινητά τηλέφωνα να μην αφήνονται σε μέρη όπου η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Η μπαταρία του τηλεφώνου θα υπερθερμανθεί και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αρχίσει να παρουσιάζει διαρροή ή και ανάφλεξη, με καταστροφικές συνέπειες για το αυτοκίνητό μας.

Νερό σε πλαστικό μπουκάλι

Σε συνθήκες καύσωνα καλό είναι να πίνουμε άφθονα υγρά, έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Κατά την οδήγηση, μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Loughborough και του European Hydration Institute, οι οδηγοί που δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένοι κάνουν λάθη παρόμοια με εκείνους που έχουν στο αίμα τους επίπεδο αλκοόλ 0,8γρ / λίτρο.

Παρ’ όλα αυτά, όταν το αυτοκίνητο «κοχλάζει», πρέπει να μην αφήνουμε εντός της καμπίνας του νερό σε πλαστικό μπουκάλι. Αυτό διότι η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση επιβλαβών χημικών ουσιών από το πλαστικό μπουκάλι στο νερό, καθιστώντας το επιβλαβές για την υγεία μας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr