ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ανθρώπινες αντιδράσεις των γουρουνιών όταν βλέπουν δύο άλλα να τσακώνονται

Οι ανθρώπινες αντιδράσεις των γουρουνιών όταν βλέπουν δύο άλλα να τσακώνονται
Συμπεριφορά που θυμίζει τους ανθρώπους έχουν σε πολλές περιπτώσεις τα γουρούνια με την αντίδρασή τους όταν βλέπουν έναν τσακωμό να προκαλεί ενδιαφέρον

Τον ρόλο του ειρηνοποιού φαίνεται πως αναπτύσσει και η κοινότητα… των γουρουνιών, καθώς σύμφωνα με ιταλική επιστημονική έρευνα, τα συμπαθητικά αυτά ζώα δεν μένουν αμέτοχα όταν δίπλα τους κάποια άλλα ζώα τσακώνονται.

Πιο αναλυτικά, όταν δύο γουρούνια μαλώνουν, αν βρίσκεται κοντά κάποιο άλλο είναι πολύ πιθανό να παρέμβει για να σταματήσει τον καυγά η κυρίως να μειώσει τις επιθέσεις και να μειώσει το άγχος του θύματος.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Animal Cognition», κατόπιν μελέτη 104 χοίρων της φάρμας Parva Domus όπου αποκάλυψαν ότι τα έξυπνα αυτά – αλλά εν γένει παραγνωρισμένα- ζώα δημιουργούν πολύπλοκες κοινωνικές ομάδεςκαι, μεταξύ άλλων, παίρνουν πρωτοβουλίες για την επίλυση των μεταξύ τους συγκρούσεων. Στόχος είναι είτε η απευθείας επανένωση και συμφιλίωση του θύτη και του θύματος μετά από ένα βίαιο επεισόδιο, είτε ορισμένες φορές η διαμεσολάβηση ενός τρίτου ζώου στο πλαίσιο μιας τριγωνικής σχέσης.

Πώς συμπεριφέρονται τα γουρούνια

Η έρευνα έδειξε ότι οι χοίροι επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά με διάφορους τρόπους (χτύπημα κεφαλιού, σπρώξιμο, δάγκωμα κ.α.). Από την άλλη, η αγχώδης συμπεριφορά λόγω «μπούλινγκ» εκδηλώνεται ως τρέμουλο του ζώου, ξύσιμο, χασμουρητό, μάσημα με άδειο στόμα κ.α.

Παρατηρήθηκε ότι, συχνά, τόσο το επιτιθέμενο ζώο όσο και το αμυνόμενο εμφανίζουν μετά τον τσακωμό σαφή διάθεση του τύπου «περασμένα-ξεχασμένα», αγγίζοντας φιλικά τις μύτες τους, πλησιάζοντας πολύ κοντά το ένα το άλλο και ακουμπώντας αναπαυτικά το κεφάλι του ενός πάνω στο κεφάλι του άλλου.

Ποια γουρούνια συμφιλιώνονται πιο εύκολα και η εξήγηση

Διαπιστώθηκε ότι την πρωτοβουλία της συμφιλίωσης – στις περιπτώσεις χωρίς διαμεσολάβηση τρίτου – παίρνει εξίσου τόσο ο θύτης όσο και το θύμα. Μάλιστα – για άγνωστο λόγο – η συμφιλίωση είναι συχνότερη μεταξύ χοίρων που έχουν μακρινή συγγένεια από ό,τι μεταξύ στενών συγγενών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες, είναι ότι μια ζημιά στις σχέσεις και άρα η απώλεια κοινωνικής στήριξης είναι πιθανότερη μεταξύ μακρινών συγγενών, οπότε αυτοί είναι που νοιάζονται πρωτίστως να αποκαταστήσουν τη σχέση τους μετά τον καυγά, ενώ οι σχέσεις μεταξύ στενών συγγενών θεωρούνται εκ των πραγμάτων πιο στέρεες και ασφαλείς παρά τις όποιες περιοδικές συγκρούσεις.

Από την άλλη, όταν σε μια σύγκρουση εμπλέκονται στενοί συγγενείς, τότε παρατηρείται μεγαλύτερη τάση διαμεσολάβησης από τρίτα ζώα, ίσως επειδή – κατά τους ερευνητές – άλλοι χοίροι συγγενείς δίνουν αξία στις συγγενικές σχέσεις και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη διαταραγμένη ισορροπία τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ieidiseis.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr