ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες 2021: «Παράθυρα» στην αγορά εργασίας με ειδικότητες νέας εποχής

Πανελλήνιες 2021: «Παράθυρα» στην αγορά εργασίας με ειδικότητες νέας εποχής
Σαρωτικές αλλαγές φέρνει στο τοπίο της αγοράς εργασίας η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με την επέλαση της πανδημίας να πιέζει ακόμα περισσότερο για ταχείες αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς.

Με περίπου 100.000 υποψηφίους να βρίσκονται μια ανάσα πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, ο «Ε.Τ.» σε συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης της «Labora» αναδεικνύει τα επαγγέλματα και τις εξειδικεύσεις που αναδύονται μέσα από τις αλλαγές που έρχονται και πώς ακόμα και οι υποψήφιοι σχολών με «παραδοσιακές» σπουδές μπορούν να απορροφηθούν σε ειδικότητες που ούτε οι ίδιοι είχαν φανταστεί και οι οποίες προκύπτουν από την αλληλεπίδραση επιστημών με βάση την τεχνολογία και τις εφαρμογές της.

Ενδεικτικά, παρουσιάζουμε κλασικά επαγγέλματα με ενδιαφέρουσες προοπτικές που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και ανοίγουν νέους δρόμους:

Ψυχολογία: Δημοφιλείς επιλογές με πολύ υψηλές βάσεις για όλους τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου είναι οι Ψυχολογίες, που όμως μέχρι πρόσφατα συνδέονταν στο μυαλό των περισσότερων με εξειδίκευση στην Κλινική, στην Εξελικτική, στη Γνωστική, στην Οργανωτική ή τη Σχολική Ψυχολογία.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει πλέον, η Ψυχολογία είναι μια επιστήμη που παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά πεδία. Είναι άλλωστε ήδη γνωστό ότι η επιστήμη αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Μηχανικής Μάθησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Νέες εξειδικεύσεις: Με τα απαραίτητα συνοδευτικά ακαδημαϊκά προσόντα, ένας απόφοιτος Ψυχολογίας μπορεί να ασχοληθεί με το Μarketing, τη μελέτη συμπεριφοράς, το ανθρώπινο δυναμικό και τη Γνωσιακή Ψυχολογία, ανατρέποντας την παραδοσιακή εικόνα των επαγγελματιών που έχουν επικοινωνία μόνο με τον θεραπευόμενο.

Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί: Πλέον η εικόνα του ηλεκτρολόγου με τα καλώδια στο χέρι έχει αντικατασταθεί από ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων που εκτείνονται από την ενέργεια και την έξυπνη εκμετάλλευσή της, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την Πληροφορική έως και τη Μηχανική Μάθηση. Γενικότερα, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός ασχολείται κυρίως με τις εφαρμογές της τεχνολογίας στα πεδία του ηλεκτρισμού, της ηλεκτρονικής, του ηλεκτρομαγνητισμού κ.ά.

Νέες εξειδικεύσεις: Ευρεία είναι τα πεδία στα οποία μπορούν να απορροφηθούν οι απόφοιτοι αυτών των σχολών, με την τεχνολογική υπερανάπτυξη να εκτείνεται από τα ηλεκτρικά συστήματα παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ενέργειας, τα συστήματα ελέγχου, την αρχιτεκτονική υπολογιστών έως τα συστήματα τηλεπικοινωνιών, τα δίκτυα δεδομένων, τη Μηχανική Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μηχανολόγοι μηχανικοί: Η επιστήμη του μηχανολόγου μηχανικού εστιάζει στην ανάπτυξη, στο σχεδιασμό, στην κατασκευή, στην υλοποίηση και τη λειτουργία μηχανολογικών συστημάτων κάθε είδους μηχανής σε βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, η βιοτεχνολογία, η ρομποτική, ο αυτοματισμός κ.ά., καθώς και σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής.

Νέες εξειδικεύσεις: Η Μηχατρονική αποτελεί ένα πεδίο που συνεχώς εξελίσσεται με κινητήρες νέας γενιάς, που χρησιμοποιούν μπαταρίες και δημιουργούν νέες προκλήσεις σχετικά με τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και την ανάπτυξη νέων ηλεκτρικών συστημάτων. Παράλληλα, η Ρομποτική αποτελεί ένα σύγχρονο πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει το σχεδιασμό και τη δοκιμή σύνθετων και περίπλοκων αρχιτεκτονικά συσκευών (αισθητήρες, ελεγκτές και ενεργοποιητές βιοϊατρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται σε προσθετικά ιατρικά εμφυτεύματα) με πολλές εφαρμογές ακόμη και στον τομέα της Ιατρικής.

Ιατρική: Δεν χρειάζονται συστάσεις για την επιστήμη, οι σχολές της οποίας κρατάνε σχεδόν σταθερά την πρώτη θέση στο βάθρο με τις πιο υψηλόβαθμες σχολές. Ηδη το πτυχίο της Ιατρικής προσφέρει 40 αναγνωρισμένες στην Ελλάδα για το 2021. Ομως νέες ανάγκες συνεχώς γεννώνται και αναδείχθηκαν εντόνως με την επέλαση της πανδημίας.

Νέες εξειδικεύσεις: Μέσω της μεταπτυχιακής εξειδίκευσης, οι απόφοιτοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες εφαρμογές και την αλληλεπίδραση επιστημόνων από διαφορετικές επιστημονικές βάσεις για να απορροφηθούν σε ειδικότητες που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ταχύτατη ανάλυση ιατρικών πληροφοριών και δεδομένων έρευνας, η οποία επιταχύνει το χρονικό όριο δημιουργίας και κυκλοφορίας εμβολίων και φαρμάκων). Παράλληλα, η Επαυξημένη και η Εικονική Πραγματικότητα (Augmented, Virtual Reality) αποτελούν τεχνολογίες που ανοίγουν νέα πεδία στον τομέα της Υγείας (εξ αποστάσεως χειρουργικές επεμβάσεις, τρισδιάστατη απεικόνιση ανθρώπινου σώματος με εκπληκτική ακρίβεια κ.ά.), ενώ η Νανοτεχνολογία αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και έρευνας αναφορικά με τις παθήσεις και τις ασθένειες.

Οικονομικά:

Πρόκειται για έναν τομέα που συγκεντρώνει δεκάδες σχολές και τμήματα με συναφές αντικείμενο σπουδών, παραμένοντας διαχρονικά δημοφιλής στους υποψηφίους των Πανελλαδικών. Ομως, είναι ένας τομέας που όσες ευκαιρίες έχει άλλες τόσες παγίδες έχει, με την απορρόφηση σε αρκετά πεδία να φθίνει τα τελευταία χρόνια γεωμετρικά. Αρκετά τμήματα Οικονομικών στην περιφέρεια είδαν φέτος τον αριθμό εισακτέων τους να αυξάνεται, σε αντίθεση με τα κεντρικά Ιδρύματα που είχαν σημαντικές απώλειες σχεδόν στο σύνολό τους.

Νέες εξειδικεύσεις: Στο άμεσο παρόν, πλέον μιλάμε για Επιχειρηματική Αναλυτική (η διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και μελέτης επιχειρηματικών δεδομένων και η μετατροπή τους σε επιχειρηματικές γνώσεις με τη χρήση στατιστικών μοντέλων με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας). Παράλληλα, η Ανάλυση Δεδομένων μέσω της αλληλεπίδρασης της Πληροφορικής με τα Μαθηματικά και τη Στατιστική δημιουργεί νέα δεδομένα στην έρευνα αγοράς, στο Μarketing, στις πωλήσεις, αλλά και σε θέματα λογιστικής και χρηματοοικονομικής ανάλυσης και διαχείρισης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Η επιστήμη των υπολογιστών

Με πληθώρα τμημάτων σε όλη τη χώρα και με αυξημένο τον φετινό αριθμό εισακτέων σε αρκετά περιφερειακά Ιδρύματαοι φοιτητές της Πληροφορικής αποκτούν ολοκληρωμένες γνώσεις πάνω στην επιστήμη και την αρχιτεκτονική των υπολογιστών, τον προγραμματισμό, τις υπολογιστικές διαδικασίες και έχουν ένα τεράστιο εύρος απασχόλησης, μιας και οι εφαρμογές της Επιστήμης Υπολογιστών εκτείνονται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, ενώ παράλληλα η ίδια η επιστήμη αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Νέες εξειδικεύσεις: Η Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, η Τεχνολογία Λογισμικού, τα Λειτουργικά Συστήματα, οι Γλώσσες Προγραμματισμού, οι Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες, η Επεξεργασία Σήματος, οι Βάσεις Δεδομένων, τα Δίκτυα Υπολογιστών κ.ά. προϋπάρχουν και αναπτύσσονται με απίστευτη ταχύτητα. Από την άλλη, αναδύονται ευκαιρίες άμεσα στην Ασφάλεια Δικτύων (με την αύξηση χρήσης των κινητών τηλεφώνων), στις τεχνολογίες αιχμής (5G, υπολογιστικά νέφη), αλλά και στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα τμήματα της Πληροφορικής είναι πολλά, όπως ακριβώς και οι δυνητικές θέσεις εργασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει απόλυτα ότι όλοι οι απόφοιτοι θα έχουν μια επιτυχημένη καριέρα και απορρόφηση αν δεν είναι εναρμονισμένοι με τα νέα δεδομένα και αν στηριχθούν μόνο στην απόκτηση του πτυχίου τους και δεν εστιάσουν στην απόκτηση πρακτικών γνώσεων και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και μετά την απόκτηση κάποιου μεταπτυχιακού τίτλου.

 ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Σχολή/Τμήμα Αριθμός εισακτέων 2021 Αριθμός Εισακτέων 2020 Βάση Εισαγωγής 2020
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΕΚΠΑ) 214 214 16.925
Πληροφορικής (ΑΠΘ) 146 146 16.800
Πληροφορικής (ΟΠΑ) 225 225 15.400
Πληροφορικής (Πανεπιστήμιο Πειραιά) 195 195 16.150
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής-Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών (Παν. Μακεδονίας) 135 135 16.125
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής-Πληροφοριακών Συστημάτων (Παν. Μακεδονίας) 135 135 15.825
Πληροφορικής και Τηλεματικής (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) 110 123 15.575
Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών (Παν. Δυτικής Αττικής) 263 263 13.975
Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας) 200 200 13.325
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Παν. Θεσσαλίας) 300 280 11.875
Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας) 160 151 11.325
Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστημάτων (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας) 170 195 11.275
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Παν. Πελοποννήσου) 243 243 10.450
Πληροφορικής (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) 250 237 10.350
Πληροφορικής (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας) 240 240 9.725
Πληροφορικής (Παν. Δυτικής Μακεδονίας) 250 225 7.825
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Παν. Ιωαννίνων) 265 265 6.950

Η χαμηλότερη και η υψηλότερη βάση στις παραδοσιακές σχολές

Σχολή/Τμήμα Αριθμός εισακτέων 2021 Αριθμός Εισακτέων 2020 Βάση Εισαγωγής 2020 Πρόσβαση από επιστημονικό πεδίο
Ιατρικής (ΕΚΠΑ) 165 165 18.250 3ο
Ιατρικής (ΔΠΘ) 135 135 17.400 3ο
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ) 259 259 17.975 2ο
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ελλ. Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) 260 260 7.425 2ο
Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ) 169 169 17.857 1ο
Ψυχολογίας (Παν. Δυτικής Μακεδονίας) 150 150 16.675 1ο
Μηχανολόγων Μηχανικών (ΕΜΠ) 133 133 17.775 2ο
Μηχανολόγων Μηχανικών Ελλ. Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) 140 140 8.750 2ο

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr