ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 1.500 νέα κρούσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα – «Ναυαγεί» το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα

Πάνω από 1.500 νέα κρούσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα – «Ναυαγεί» το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα
Πάνω από 1.500 νέα κρούσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Πάνω από 1.500 νέα κρούσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα και βάσει αυτού δεν αναμένεται να ανοίξει η αγορά τη Δευτέρα.

Παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό και το σκληρό lockdown στην Αττική καθώς και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι περισσότερα από 1.500.

Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν πως η κατάσταση με τον κορονοϊό μοιάζει με αυτήν πριν από τρεις μήνες και γι’ αυτό σημαίνουν συναγερμό. Βάσει των νέων εξελίξεων, όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα της αγοράς δεν θα γίνει τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, αλλά θα πάρει παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας.

Αυτό που προσπαθούν πλέον να εντοπίσουν οι ειδικοί είναι γιατί παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο. Οι υποθέσεις είναι δύο: είτε λόγω της μετάλλαξης του ιού η διασπορά και η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερες, είτε ευθύνονται οι συναθροίσεις που πραγματοποιούνται σε σπίτια από τη στιγμή που ξεκινάει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας τόσο τις καθημερινές, όσο και τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, το χρονικό περιθώριο των 2,5 εβδομάδων καραντίνας που επιβλήθηκε στην Αττική είναι περιορισμένο για να αλλάξει η σημερινή εικόνα. Ωστόσο, όπως λέει, «δεν αποκλείεται τα μέτρα που ισχύουν να αρχίσουν να αποδίδουν τις επόμενες μέρες και να δούμε πιθανόν μια σταθεροποίηση -αν όχι κάμψη- της επιδημίας στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Άρα οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν τότε και όχι από τώρα».

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις ο κ. Τούντας σχολιάζει ότι είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο πολλές φορές οδηγεί σε αύξηση της μεταδοτικότητας και άρα από τη μία μπορεί να ενισχύσει την αναζωπύρωση της επιδημίας, από την άλλη όμως οι συνεχείς μεταλλάξεις οδηγούν τους ιούς στο να γίνονται λιγότερο θανατηφόροι.

«Σε ό,τι αφορά τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλιά μας είναι αποτελεσματικά. Σε ό,τι αφορά όμως της Νότιας Αφρικής, εκεί δεν έχει διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα ή η μη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε μια αποτελεσματικότητα ίσως μειωμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη. Άρα δεν με ανησυχεί το φαινόμενο -αρκεί βέβαια να περιορίσουμε τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής όσο μπορούμε περισσότερο», εξηγεί.

«Αυτή την εβδομάδα θα εισπράξουμε το απόγειο αυτού του επιδημικού κύματος και θα είμαστε τυχεροί αν δεν ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα», επεσήμανε για την πορεία του κορωνοϊού ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 , αυτές τις ημέρες φαίνεται μια επιπεδοποίηση της καμπύλης και θα δούμε αποκλιμάκωση από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον καθηγητή, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει μετά τις 8 Μαρτίου, εκτός εάν βρεθεί ένας πιο λειτουργικός, εύρυθμος και ευέλικτος τρόπος να ανοίξει νωρίτερα.

Ωστόσο σημειώνεται πως οι αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων θα ληφθούν προς το τέλος της εβδομάδας, όταν η επιτροπή των ειδικών θα έχει συνολική εικόνα για τα κρούσματα και το ιικό φορτίο και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr