Μετά την χθεσινή πανσέληνο του Ιουλίου που χάρισε μοναδικές εικόνες, όλοι αναζητούν πότε είναι η νέα πανσέληνος.
Η πανσέληνος του Αυγούστου φέτος θα είναι στις 19 του μήνα, ονομάζεται και ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου». Η πανσέληνος θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό από τις πρώτες βραδινές ώρες .
Η πρώτη Αυγουστιάτικη Πανσέληνος γνωστή και ως «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών που ψάρευαν τους οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής, θα δεσπόζει στον ουρανό.
Ο φετινός Αύγουστος φαίνεται πως δεν μας επιφυλάσσει και δεύτερη πανσέληνο.
Πανσέληνος και ονομασίες της
Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα). Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.
Επειδή ένας συνοδικός μήνας διαρκεί περίπου 29,53 γήινες ημέρες, η πανσέληνος «πέφτει» είτε τη 14η είτε τη 15η μέρα του σεληνιακού μήνα σε εκείνα τα ημερολόγια που αρχίζουν τον καινούργιο μήνα με τη φάση της Νέας Σελήνης.
Η βίαιη και οξεία διαταραχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς (περιπτώσεις σχιζοφρένειας) φαίνεται να εμφανίζει έξαρση κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, χωρίς να τεκμηριώνεται αιτιώδης σχέση στα δύο φαινόμενα.
Η πανσέληνος συνδέεται παραδοσιακά στη λαϊκή αντίληψη με την αϋπνία, τις επιληπτικές κρίσεις (από όπου και η συνώνυμη λέξη «σεληνιασμός» για την ασθένεια επιληψία) και διάφορα μαγικά «φαινόμενα» όπως η λυκανθρωπία. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι δεν έχουν βρει πειστικές ενδείξεις ότι η πανσέληνος έχει επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι σχετικές στατιστικές μελέτες δεν συμφωνούν μεταξύ τους, καθώς άλλες δείχνουν θετική και άλλες αρνητική συσχέτιση.
Σε κάθε μήνα πανσέληνου αποδίδεται και ένα όνομα στην εκάστοτε πανσέληνο. Οι ονομασίες αυτές διαφέρουν ανάλογα με λαούς και παραδόσεις. Οι επικρατέστερες σήμερα είναι οι εξής:
Ιανουάριος: Πανσέληνος του Λύκου
Φεβρουάριος: Πανσέληνος του Χιονιού
Μάρτιος: Πανσέληνος του Σκουληκιού
Απρίλιος: Ροζ Πανσέληνος
Μάιος: Πανσέληνος του Λουλουδιού
Ιούνιος: Πανσέληνος της Φράουλας
Ιούλιος: Πανσέληνος του Κόκκινου Ελαφιού
Αύγουστος: Πανσέληνος του Οξύρρυγχου
Σεπτέμβριος: Πανσέληνος του Καλαμποκιού
Οκτώβριος: Πανσέληνος της Συγκομιδής
Νοέμβριος: Πανσέληνος του Κάστορα
Δεκέμβριος: Ψυχρή Πανσέληνος ή Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτας
Ενώ για τις πανσέληνους που εμφανίζονται – λόγω του σεληνιακούκύκλου που είναι 29,53 ημέρες δηλαδή λίγο λιγότερο από ένα μήνα – δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, χρησιμοποιείται το όνομα Μπλε Πανσέληνος.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr