ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Oι εκτιμήσεις για την τιμή του φέτος

Πετρέλαιο θέρμανσης: Oι εκτιμήσεις για την τιμή του φέτος
Οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των διυλιστηρίων

Σε λιγότερο από 20 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για το 2024.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για φέτος αναμένεται να καθοριστεί από τα διυλιστήρια λίγο πριν τις 15 Οκτωβρίου, ενώ ήδη οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται… σε θέση μάχης για τις αιτήσεις που αφορούν τη σχετική επιδότηση.

Αρχικά, όσον αφορά την τιμή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η υποχώρηση στα καύσιμα κίνησης, όπως η βενζίνη και το ντίζελ, φαίνεται πως θα επηρεάσει θετικά και το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να είναι φθηνότερο σε σχέση με πέρσι.

Αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή θα διαμορφωνόταν λίγο πάνω από τα 1,10 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή μια μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με την περσινή αρχική τιμή των 1,40 ευρώ ανά λίτρο, όπως καταγράφηκε από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων στις 15 Οκτωβρίου 2023.

Οι τελικές τιμές, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των διυλιστηρίων, τα οποία θα καθορίσουν το ύψος με το οποίο θα γίνει η διάθεση του καυσίμου λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της περιόδου. Επιπλέον, δεν αποκλείεται οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, όπως η Helleniq Energy και η Motor Oil, να προσφέρουν εκπτώσεις προς τις εταιρείες εμπορίας, συμβάλλοντας στην περεταίρω μείωση.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Υποχώρηση κατά 26 λεπτά στην τιμή σε σχέση με πέρσι

Ειδικότερα, σε τιμή χαμηλότερη κατά 26 λεπτά, συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2023, αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 του επόμενου μήνα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με βάση τις σημερινές διυλιστηριακές τιμές και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις σε επίπεδο γεωπολιτικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Θέμη Κιουρτζή, επικεφαλής του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Θεσσαλονίκης «Άγιος Χριστόφορος».

Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κιουρτζής, η φετινή τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 1,14 ευρώ/λίτρο στις αστικές περιοχές -στην ελληνική περιφέρεια οι τιμές είναι λίγο πιο «τσιμπημένες» λόγω και των μεταφορικών. Δηλαδή, θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2022.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης στα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία το 2023 έκαναν μειωμένες παραγγελίες κατά 20% σε σχέση με το 2022, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να μην υπάρξουν «παρατράγουδα».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως «εάν τελικά δεν έχουμε ομαλή εκκίνηση της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δεν θα φέρουν καμία απολύτως ευθύνη οι διανομείς», επισημαίνοντας ότι «η Πολιτεία δεν πρέπει να αθετήσει τη δέσμευσή της για την κατάργηση της πλατφόρμας “Ήφαιστος” και των άδικων προστίμων για γραφειοκρατικά λάθη άνευ σημασίας» και διευκρινίζοντας ότι «εμείς ήδη ως ομοσπονδία έχουμε κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται για να αποτρέψουμε το παραμικρό πρόβλημα».

Με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η ΠΟΠΕΚ ζητά εκ νέου το φετινό προϋπολογισθέν ποσό της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης να δοθεί απευθείας στην αντλία. «Με την υιοθέτηση της πρότασής μας και με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης για τις αστικές περιοχές θα πλησίαζε τα 0,90 ευρώ το λίτρο», εξήγησε ο κ. Κιουρτζής.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τα πλεονεκτήματα στην πτώση της τιμής του

Η έκπτωση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία, όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΠΕΚ, συγκεντρώνει σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων όπως ότι: Ελαφρύνει και ανακουφίζει άμεσα τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές, πληρώνοντας άμεσα φτηνότερα το καύσιμο μπορούν να προμηθευτούν μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να πετύχουν καλύτερη τιμή και οι πρατηριούχοι χρειάζονται 20% μειωμένα κεφάλαια, ήτοι λιγότερο χρηματοοικονομικό κόστος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, η φθηνή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης οδηγεί σε μείωση του εύρους της καύσης ξυλείας και άλλων παραγώγων της με τα αυτονόητα οικολογικά και υγειονομικά αποτελέσματα, η μείωση της τιμής έχει θετική επίπτωση στον πληθωρισμό του κράτους αλλά και στο παραγωγικό κόστος των επιχειρήσεων, που συμπαρασύρει όλη την αγορά.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κιουρτζής, με την υιοθέτηση της πρότασης της ΠΟΠΕΚ καταργείται στην πράξη και η λειτουργία της πλατφόρμας «Ήφαιστος», μειώνοντας έτσι το γραφειοκρατικό κόστος διαχείρισης του συστήματος καταχώρησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης τόσο για το κράτος, όσο και για τον έμπορο. Σημείωσε δε ότι η εν λόγω πλατφόρμα ανοίγει ετεροχρονισμένα, προκαλώντας το άγχος των καταναλωτών και των λογιστών να προβούν στην αίτηση με τις κλασικές και μη εξαιρετέες αστοχίες.

Για το νομό Θεσσαλονίκης, ο κ. Κιουρτζής ανέφερε ότι λειτουργούν περί τα 350 πρατήρια, εκ των οποίων τα 150 από εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ την τελευταία πενταετία τουλάχιστον 100 πρατήρια στον νομό, είτε κατέβασαν ρολά, είτε πέρασαν στα χέρια τρίτων και κάποια εξ αυτών σε ομίλους.

Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής μέσω του συστήματος βαθμοημερών για το πώς θα κυμανθούν τα ποσά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης άνοιξαν αρχές Νοέμβρη και το myΘέρμανση ήταν ανοιχτό μέχρι αρχές Δεκέμβρη. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος.

Οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης πέρσι είχαν γίνει:

  • Έως την 22η Δεκεμβρίου 2023 για το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.
  • Έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  • Έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

* Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Τονίζεται ότι οι ημερομηνίες και η διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης δεν αναμένεται να αλλάξουν και θα μείνει το ίδιο σε σχέση με χρονοδιάγραμμα, αίτηση και ποσά.

Τα ποσά στους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης

Πέρσι το ύψος του επιδόματος δεν ήταν μικρότερο των 100 ευρώ και δεν υπερέβαινε τα 800 ευρώ.

Το ανώτατο ποσό φτάνει στα 1.000 ευρώ, αλλά αφορά μόνο οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να επιδοτηθεί μόνο για ένα καύσιμο, και για αγορές τουλάχιστον διπλάσιας αξίας των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

  • Ειδικά για τους έγγαμους και τα πρόσωπα με σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
  • Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
  • Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

IEIDISEIS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr