Ποιοι ευνοούνται από τη μειωμένη σύνταξη: Πότε συμφέρει – Παραδείγματα
Η βεβαιότητα πως με την πλήρη σύνταξη ο εργαζόμενος εξασφαλίζει καλύτερα τον εαυτό του αφήνει αρκετά περιθώρια για ενστάσειςΣαν τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζεται η μειωμένη σύνταξη και τα τελευταία χρόνια και ως προστασία από την πανδημία και φυσικά πλέον και ως αποφυγή του μεγάλου κόστους μετακίνησης με τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα.
Επομένως η βεβαιότητα που υπήρχε κάποτε πως με την πλήρη σύνταξη ο εργαζόμενος εξασφαλίζεται καλύτερα μάλλον δέχεται ορισμένες ενστάσεις.
Σύμφωνα με το ieidiseis.gr, η μειωμένη σύνταξη (μείον 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου και έως 30%) δεν αφορά το σύνολο των αποδοχών, όπως παλαιότερα, παρά μόνο την εθνική σύνταξη.
Για παράδειγμα, για κάθε χρόνια πρόωρης εξόδου το πέναλτι είναι 23 ευρώ και 115 ευρώ κατ ανώτατο όριο στην 5ετία (στην περίπτωση που υπάρχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης).
2.Αν για την συμπλήρωση των ελαχίστων προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη απαιτείται να εργαστεί κάποιος για άλλα πέντε χρόνια, από το 62ο μέχρι και το 67ο και, ακολούθως, να αναγνωρίσει άλλα 7 έτη ώστε να συμπληρώσει την 40ετία, τότε ίσως είναι προτιμότερο να λάβει μειωμένη σύνταξη με 28 έτη στο 62ο έτος.
3.Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος λαμβάνει τη σύνταξη στο 62ο έτος, ανεξαρτήτως ύψους αυτής, έχει προσδόκιμο ζωής (και απόλαυσης των αποταμιεύσεών του), άλλα τουλάχιστον 20 χρόνια. Ενώ στο 67ο έτος έχει «μπροστά» μόλις άλλα 15 έτη…
4.Στις περιπτώσεις των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) η έξοδος στο 60ό έτος (με 35 έτη ασφάλισης εκ των οποίων τα 25 ΒΑΕ) το πέναλτι είναι μόλις 26 ευρώ κάθε μήνα (δύο χρόνια νωρίτερα επί 6% το χρόνο επί της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ).
5.Στις περιπτώσεις μητέρων με ανήλικο στον ιδιωτικό τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, όπου υπήρχε ασφάλιση στο ειδικό καθεστώς Δημοσίου του ΙΚΑ, όσες γυναίκες συμπλήρωσαν 5.500 ένσημα το 2010 και είχαν ανήλικο μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με βάσει την ισχύουσα ηλικία κατά την ημέρα συμπλήρωσης του 50ό έτους της ηλικίας. Για πλήρη θα πρέπει να περιμένουν την συμπλήρωση του 55ου έτους, οπότε το αντίστοιχο όριο ηλικίας απομακρύνεται κατά περίπου 9 έτη.
Παράδειγμα: Μητέρα ασφαλισμένη στον ιδιωτικό τομέα γεννηθείσα το 1966 έχει ανήλικο και 5.500 ένσημα το 2010. Συμπληρώνει το όριο ηλικίας για «έξοδο» (50 ετών) το 2016, άρα διασφαλίζει το 56ο έτος συν 9 μήνες. Θα συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη φέτος. Αν περιμένει να πάρει ολόκληρη τη σύνταξη, στην περάτωση που συνεχίζει και έχει απασχόληση, τότε θα πρέπει να γίνει 65 ετών και 6 μηνών (σ.σ. εάν δεν έχει συμπληρώσει 40ετία νωρίτερα), δηλαδή θα συνταξιοδοτηθεί το 2031, εννέα ολόκληρα χρόνια αργότερα!
6.Πρέπει να διευκρινιστεί ότι είναι άλλο πράγμα η «πλήρης σύνταξη» με όσα έτη έχει ο καθένας και άλλο ανώτερη σύνταξη. Π.χ. Με 35ετία στο δημόσιο οι ασφαλισμένοι έχουν την εντύπωση ότι λαμβάνουν την μεγαλύτερη (δυνατή) σύνταξη. Ενώ για να «πιάσει» κανείς τον μεγαλύτερο συντελεστή στο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης θα πρέπει να έχει 40 έτη ασφάλισης (50,5% το ποσοστό ανταπόδοσης σε αυτή την περίπτωση). Αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί με 35ετία, αλλά πριν το ηλικιακό όριο που προβλέπεται (π.χ. με ανήλικο τέκνο στο δημόσιο), τότε και πάλι θα έχει πέναλτι 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου.
7.Η μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται τόσο στις περιπτώσεις που λείπουν έτη ασφάλισης (ένσημα) που απαιτούνται (π.χ. συνταξιοδότηση στο 62ο έτος με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης) όσο και αναφορικά με τα έτη που λείπουν για την συμπλήρωση της συγκεκριμένης ηλικίας που απαιτείται κάθε φορά…
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr