Ποιοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 1.000 ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 1.000 ευρώ

Το «κουμπί» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο, ετοιμάζεται να πατήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στα τέλη Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν «ξεχάσει» να τα ασφαλίσουν ή να τα περάσουν από τεχνικό έλεγχο θα λάβουν ειδοποίηση για πρόστιμα από 250 έως 1.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη να προχωρήσει στον πρώτο έλεγχο για την ταυτοποίηση των οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση ή ΚΤΕΟ.

Όσοι εντοπιστούν θα κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα πρόστιμα θα διπλασιαστούν και θα αφαιρεθούν οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας.

Οι διασταυρώσεις στοιχείων θα γίνονται κάθε έξι μήνες και τα πρόστιμα έχουν ως εξής:

  • 250 έως 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα οχήματα: 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατηγά και λοιπά οχήματα, και 250 ευρώ για δίκυκλα.
  • Πρόστιμα ίσα με τα τέλη κυκλοφορίας συν τα ετήσια τέλη, σε περίπτωση που διαπιστωθεί οφειλή άνω του έτους.
  • 400 ευρώ για οχήματα που δεν έχουν περάσει περιοδικό έλεγχο ΚΤΕΟ.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας. Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας γίνεται μόνο με την προσκόμιση της ασφάλισης, του δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας, μαζί με την απόδειξη πληρωμής του προστίμου.

Επανέλεγχος: Τρεις μήνες μετά την επιβολή προστίμου, προβλέπεται δεύτερος έλεγχος. Αν διαπιστωθεί ότι ο κάτοχος του οχήματος δεν έχει συμμορφωθεί, αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες.

Η επιβολή των κυρώσεων αποστέλλεται άμεσα στην αστυνομία, η οποία θα προχωρήσει στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και την παράδοσή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας.

Οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας επιστρέφονται με την προσκόμιση της ασφάλισης ή του δελτίου τεχνικού ελέγχου και την απόδειξη πληρωμής του προστίμου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr