ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς να αντιμετωπίσετε τις πολύωρες πτήσεις και την κόπωση από το ταξίδι;

Πώς να αντιμετωπίσετε τις πολύωρες πτήσεις και την κόπωση από το ταξίδι;
Ας δούμε παρακάτω πώς μπορείτε να μειώσετε το στρες και να αυξήσετε την άνεσή σας, για να απολαύσετε μια υπέροχη πτήση!

Τα μακρινά ταξίδια προσφέρουν συχνά τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε νέους και συναρπαστικούς προορισμούς, να ανακαλύψουμε διαφορετικές κουλτούρες και να ζήσουμε αξέχαστες εμπειρίες. Ωστόσο, οι μεγάλες και πολύωρες πτήσεις που συνοδεύουν αυτά τα ταξίδια μπορεί να είναι πολύ απαιτητικές, καθώς το σώμα υπόκειται σε αρκετές ώρες ακινησίας, ξηρό κλίμα μέσα στο αεροπλάνο και αλλαγές χρονικών ζωνών, προκαλώντας συχνά κόπωση, δυσφορία και τζετ λαγκ.

Ας δούμε παρακάτω πώς μπορείτε να μειώσετε το στρες και να αυξήσετε την άνεσή σας, για να απολαύσετε μια υπέροχη πτήση!

Φροντίστε να ενυδατώνεστε συνεχώς

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια των μεγάλων πτήσεων είναι να διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο. Ο αέρας μέσα στο αεροπλάνο είναι ιδιαίτερα ξηρός, με επίπεδα υγρασίας που μπορούν να πέσουν κάτω από 20%, πολύ χαμηλότερα από το κανονικό περιβαλλοντικό επίπεδο υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους που είναι περίπου 30%-65%. Αυτό το ξηρό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, επηρεάζοντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και προκαλώντας κόπωση και πονοκεφάλους.

Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στη διατήρηση της λειτουργικότητας των κυττάρων και στην προώθηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος, στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, και στην ενίσχυση της πέψης. Επιπλέον, αποτρέπει την ξηροφθαλμία, που είναι συχνή σε ξηρά περιβάλλοντα.

Φροντίστε να πίνετε τακτικά νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση και αποφύγετε τα αναψυκτικά και τις υψηλές ποσότητες καφεΐνης, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην αφυδάτωση. Επίσης, αποφύγετε το αλκοόλ, καθώς μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφά το νερό.

Ντυθείτε άνετα

Τα ρούχα σας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την εμπειρία της πτήσης σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξετε κομμάτια που παρέχουν την απαραίτητη άνεση, ώστε να αισθάνεστε χαλαροί και να μειώσετε την πιθανότητα δυσφορίας.

Προτιμήστε ρούχα από υφάσματα που “αναπνέουν” όπως το βαμβάκι ή το λινό. Αυτά τα υφάσματα δεν βοηθούν στην αποφυγή της υπερβολικής εφίδρωσης αλλά επίσης επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει, μειώνοντας έτσι την αίσθηση της δυσφορίας κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Όσον αφορά το είδος των ρούχων, ελαστικά τζιν, φαρδιά παντελόνια, ή και κολάν είναι ιδανικές επιλογές για κάθε ταξίδι. Επίσης, άνετα παπούτσια, που μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν και να φορεθούν ξανά, μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα κατά τις μεγάλες πτήσεις.

Τέλος, να θυμάστε πως η θερμοκρασία μέσα στο αεροπλάνο μπορεί να διαφέρει. Μια ελαφριά μπλούζα με ένα πουλόβερ ή μια ζακέτα που μπορείτε εύκολα να βγάλετε ή να φορέσετε, σας επιτρέπει να προσαρμόζεστε στις αλλαγές της θερμοκρασίας χωρίς προβλήματα.

Φροντίστε να ακούτε κάτι… όμορφο!

Young woman traveler enjoying a summer vacation at tropical sand beach in Krabi, Thailand

Η χρήση ακουστικών βοηθημάτων κατά τη διάρκεια πολύωρων πτήσεων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την άνεση και την εμπειρία ταξιδιού. Έτσι, όχι μόνο δεν ακούτε τους εξωτερικούς θορύβους, αλλά μπορείτε να απολαύσετε για ώρες τη μουσική που σας αρέσει και σας ηρεμεί!

Ένα καλό ζευγάρι ακουστικών που απομονώνει τον θόρυβο ή ακόμα καλύτερα, ακουστικά με noise cancellation, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε μια πτήση. Αυτά τα ακουστικά μειώνουν τον θόρυβο του κινητήρα και άλλες εξωτερικές διαταραχές, επιτρέποντας σας να χαλαρώσετε ή να κοιμηθείτε πιο εύκολα χωρίς να ενοχλείστε από το περιβάλλον του αεροπλάνου.

Επιλέξτε ακουστικά με μαλακά μαξιλαράκια και εργονομικό σχεδιασμό, ώστε να μην σας προκαλούν κόπωση όσο τα φοράτε.

Διαχειριστείτε το τζετ λαγκ

Το τζετ λαγκ είναι μια κοινή πρόκληση για τους ταξιδιώτες που διασχίζουν πολλαπλές χρονικές ζώνες, προκαλώντας αϋπνία, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ακόμα και πεπτικές δυσκολίες. Η αποτελεσματική διαχείρισή του, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία του ταξιδιού και να σας βοηθήσει να επανέλθετε γρηγορότερα στην κανονικότητα.

Αρχίστε να προσαρμόζετε τον ύπνο σας λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση. Πώς; Προσπαθήστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε λίγο νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με την κατεύθυνση του ταξιδιού σας (ανατολή ή δύση). Αυτό μπορεί να βοηθήσει να προσαρμοστείτε πιο εύκολα στη νέα χρονική ζώνη.

Επίσης, περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και να κάνει την προσαρμογή στη νέα χρονική ζώνη πιο δύσκολη.

Το φως είναι ο πιο ισχυρός ρυθμιστής του ανθρώπινου βιολογικού ρολογιού. Εκθέστε τον εαυτό σας σε φυσικό φως στον προορισμό σας κατά τις ώρες της ημέρας για να βοηθήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί γρηγορότερα. Αν πρέπει να κοιμηθείτε και το εξωτερικό φως είναι ακόμα έντονο, χρησιμοποιήστε μάσκα ύπνου για να προσομοιώσετε τη νυχτερινή ατμόσφαιρα και να ενισχύσετε την παραγωγή μελατονίνης, της φυσικής ορμόνης του ύπνου.

Απολαύστε κάθε στιγμή του ταξιδιού σας

Young woman taking photo on camera on her vacation trip in Adriatic.

Ψάχνετε ήδη αεροπορικά εισιτήρια για τον επόμενο μακρινό προορισμό σας, αλλά σας αγχώνει η διαδρομή;

Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και μετατρέψτε κάθε σας πτήση σε μια ευκαιρία για χαλάρωση και ξεκούραση, πριν αλλά και μετά το ταξίδι σας! Μην αφήσετε την κόπωση να σας εμποδίσει να απολαύσετε τις νέες σας εμπειρίες!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr