Πότε απαγορεύεται να οδηγήσετε: Αφαίρεση διπλώματος και πρόστιμο 200 ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε απαγορεύεται να οδηγήσετε: Αφαίρεση διπλώματος και πρόστιμο 200 ευρώ

Υπάρχουν ασθένειες που υποβαθμίζουν την ικανότητα του οδηγού, με ότι κακό συνεπάγεται αυτό. Ποιες είναι όμως αυτές;

Η διαδικασία οδήγησης ενός αυτοκινήτου μπορεί να φαίνεται απλή και ακίνδυνη, αλλά γνωρίζουμε ότι ορισμένες ασθένειες την καθιστούν δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον οργανισμό, μιας και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι.

Όπως αναφέρει το carandmotor.gr, πολλές ασθένειες μπορούν να υποβαθμίσουν την ικανότητα οδήγησης, καθιστώντας τον οδηγό επικίνδυνο, όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η λήψη φαρμάκων για ορισμένες συχνές ασθένειες μπορεί να επιφέρει υπνηλία, ταχυκαρδία και έλλειψη προσοχής, ανεβάζοντας επικίνδυνα τις πιθανότητες να συμβεί κάποιο ατύχημα όταν είμαστε υπό την επήρεια τους.

Λίστα ασθενειών που επηρεάζουν την οδήγηση

Για αυτό τον λόγο, αρκετά κράτη ανά τον κόσμο συνέταξαν μια λίστα με ασθένειες που επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την οδήγηση ενός αυτοκινήτου. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν λάβει υπόψη την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως όσον αφορά την εξέλιξη των αυτοκινήτων και των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού.

Νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (ADAS), η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης ή το σύστημα παρακολούθησης του οδηγού, προσφέρουν πλέον λύσεις που μπορούν να επιτρέψουν σε ορισμένα άτομα με συγκεκριμένες ασθένειες να συνεχίσουν να οδηγούν με ασφάλεια, υπό ορισμένες συνθήκες.

Οι ασθένειες που δεν ταιριάζουν με την οδήγηση

Η ιστοσελίδα Road Safety της Κομισιόν τονίζει ότι οι «ασθένειες» που δεν ταιριάζουν καθόλου με την οδήγηση, είναι η επιληψία, οι γνωστικές διαταραχές, οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις, τα σημαντικά προβλήματα όρασης, καθώς και οι εθισμοί στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Όλες αυτές, επηρεάζουν άμεσα βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η εγρήγορση, η ικανότητα αντίδρασης ή η όραση, και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια.

Επιπλέον, ορισμένες ασθένειες όπως το Alzheimer, από το στάδιο 3 της κλίμακας Reisberg, αποτελεί επίσης αντένδειξη για την οδήγηση. Σε αυτό το στάδιο, οι ασθενείς αρχίζουν να εμφανίζουν σημαντικές γνωστικές διαταραχές που μπορεί να βλάψουν την κρίση τους, τον προσανατολισμό τους στο χώρο και την ικανότητά τους να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις.

Ακόμα, σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η οξεία ή χρόνια ψύχωση, μπορεί επίσης να αποτελούν κίνδυνο στο δρόμο. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτη συμπεριφορά καθώς και σε έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας.

Για όλες αυτές τις καταστάσεις και φυσικά για όλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε, απαιτείται ιατρική εξέταση για να διαπιστωθεί η ικανότητα οδήγησης και να μην τίθεται θέμα ασφάλειας στους δρόμους.

Τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για τη χρήση φαρμάκων πίσω από το τιμόνι

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι σαφής σε σχέση με λήψη ουσιών που μπορούν να μειώσουν την ικανότητα ενός οδηγού, απαγορεύοντας ρητά και κατηγορηματικά τη χρήση φαρμάκων με ισχυρές παρενέργειες.

Σε περίπτωση που ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια φαρμάκων που ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης, τιμωρείται μεταξύ άλλων με φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών, πρόστιμο 200 ευρώ και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα τριών μέχρι έξι μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο (παρ. 9 Άρθρο 42 Κ.Ο.Κ.).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr