Προσοχή: Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε αυτό το κλειδί – Υπάρχει κίνδυνος να σας κλέψουν το αυτοκίνητο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσοχή: Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε αυτό το κλειδί – Υπάρχει κίνδυνος να σας κλέψουν το αυτοκίνητο

Μόλις 1 στα 10 αυτοκίνητα με σύστημα πρόσβασης χωρίς κλειδί κατάφεραν να αποδείξουν ότι προστατεύονται πλήρως από την πιθανότητα κλοπής

Σύμφωνα με το carandmotor, τα keyless συστήματα (πρόσβασης χωρίς κλειδί) γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας στους οδηγούς την ευκολία να ξεκλειδώνουν και να εκκινούν το αυτοκίνητό τους χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν το κλειδί από την τσέπη τους.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα του ADAC, ενός από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αυτοκινήτου, αποκάλυψε ότι σχεδόν όλα αυτά τα συστήματα είναι ευάλωτα σε επιθέσεις χάκερ, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των οχημάτων και των ιδιοκτητών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία εξέτασε πάνω από 700 διαφορετικά μοντέλα, μόνο το 9% από αυτά προσέφερε επαρκή προστασία.

Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των αυτοκινήτων με τέτοια συστήματα είναι εύκολος στόχος για τους κλέφτες, οι οποίοι μπορούν να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας και να αποκτήσουν πρόσβαση στο όχημα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ανησυχία και κίνδυνος

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μόλις ο κινητήρας λειτουργήσει, το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί χωρίς κλειδί, αρκεί να υπάρχει καύσιμο στο ρεζερβουάρ. Αυτό δίνει στους κλέφτες τη δυνατότητα να διαφύγουν με το κλεμμένο όχημα και να το οδηγήσουν σε μεγάλες αποστάσεις, καθιστώντας την εύρεσή του εξαιρετικά δύσκολη.

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων με συστήματα keyless δεν κινδυνεύουν μόνο από την κλοπή του οχήματός τους. Ακόμα και σε περίπτωση που το όχημα βρεθεί και εξεταστεί από την αστυνομία, η απουσία ιχνών διάρρηξης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την ασφαλιστική εταιρεία. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη και υποψίες για απάτη.

Οι ειδικοί του ADAC επισημαίνουν ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ασφάλεια των συστημάτων πρόσβασης χωρίς κλειδί χρησιμοποιώντας ψηφιακή ραδιοτεχνολογία, όπως η τεχνολογία εξαιρετικά ευρείας ζώνης (UWB).

Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό της απόστασης του κλειδιού από το αυτοκίνητο και, σύμφωνα με πειράματα, καθιστά πολύ πιο δύσκολη την παράκαμψη του συστήματος ασφαλείας.

Ευάλωτη η πλειονότητα των αυτοκινήτων με συστήματα πρόσβασης χωρίς κλειδί

Αν και ορισμένοι κατασκευαστές, όπως η Jaguar Land Rover, ο όμιλος VW, η Mercedes και η BMW έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνουν την τεχνολογία UWB σε ορισμένα μοντέλα τους, η πλειονότητα των αυτοκινήτων με συστήματα πρόσβασης χωρίς κλειδί παραμένει ευάλωτη.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ευκολία που προσφέρουν τα συστήματα πρόσβασης χωρίς κλειδί δεν πρέπει να έρχεται σε βάρος της ασφάλειας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, όπως η στάθμευση σε κλειστό χώρο, για να προστατεύσουν το όχημά τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr