Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Τι έδειξε η νεκροψία για τα 8 μέλη του πληρώματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Τι έδειξε η νεκροψία για τα 8 μέλη του πληρώματος

Την Τρίτη (19/7) ολοκληρώθηκε η νεκροψίανεκροτομή των οκτώ μελών του πληρώματος του μοιραίου Antonov 12 που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στους Αντιφιλίππους και το Παλαιοχώρι της Καβάλας.

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θράκης διενήργησε τις απαραίτητες διαδικασίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οκτώ νεκροί έφεραν βαρύτατες σωματικές κακώσεις, συντριπτικά κατάγματα στο κρανίο, στον θώρακα, στα άνω και κάτω άκρα, στην κοιλιακή χώρα και τα πλευρά ενώ εντοπίστηκαν ρήξεις πνευμόνων και εσωτερικών οργάνων. Συνέπεια των παραπάνω, ήταν και η εσωτερική αιμορραγία των άτυχων μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Κιφνίδη, ιατροδικαστή Θράκης, ο οποίος ανέλαβε τις νεκροψίες και μίλησε στην ιστοσελίδα Voria, οι οκτώ σοροί αφορούν άνδρες ουκρανικής καταγωγής με εύρος ηλικιών από 35 ως 50 έτη. Στις σορούς δεν εντοπίστηκαν εγκαύματα, καθώς εκσφενδονίστηκαν από το αεροσκάφοςπριν αυτό τυλιχτεί στις φλόγες ενώ όλοι τους είχαν παρόμοια τραύματα. Οι κακώσεις που εντοπίστηκαν στις οκτώ σορούς, ταιριάζουν απόλυτα σε θύματα αεροπορικού δυστυχήματος.

Πλέον, σειρά στη διαδικασία θα πάρουν οι τοξικολογικές εξετάσεις, για τυχόν ποσότητες αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών που μπορεί να είχαν ληφθεί, ενώ ήδη έχουν παρθεί δακτυλικά αποτυπώματα και ισοτεμάχια για να διενεργηθούν εξετάσεις DNA έτσι ώστε να υπάρξει και πλήρης ταυτοποίηση των θυμάτων. Τις εξετάσεις DNA, αναμένεται να ολοκληρώσει το προσεχές διάστημα εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. Ήδη το ουκρανικό Προξενείο, εν τω μεταξύ, έχει μεριμνήσει για την επιστροφή των οκτώ σορών στην πατρίδα τους, όταν θα δοθεί το «πράσινο φως» από τις ελληνικές Αρχές.

Θρίλερ με το φορτίο του Antonov 12 – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Σε θρίλερ που θυμίζει περισσότερο κατασκοπική ταινία παρά πραγματικότητα, εξελίσσεται η υπόθεση του φορτίου του ουκρανικού Antonov.

Από την πρώτη στιγμή τα θολά σημεία της υπόθεσης είναι πολλά, καθώς οι εμπλεκόμενες χώρες, η Σερβία και το Μπαγκλαντές στην προκειμένη αλλά και η Ουκρανία, δηλώνουν πως όλα έγιναν νόμιμα, σε ό,τι αφορά το φορτίο (όπλα για εκπαιδευτικούς σκοπούς), ωστόσο καμία εξ αυτών δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.

Άγνοια της Σερβίας

Χαρακτηριστικό της (τουλάχιστον) μυστήριας υπόθεσης, είναι η τοποθέτηση του Σέρβου προέδρου, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος δήλωσε άγνοια για διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ προς το Βελιγράδι.

«Δεν έχω γνώση για το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ, δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί θα έπρατταν κάτι τέτοιο, αφού η Σερβία τήρησε όλες τις διαδικασίες. Όλα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς, απαντώντας ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για την φύση του φορτίου που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ακόμη το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν έχει κατατεθεί κάποιο διάβημα και ότι «οι σερβικές Αρχές θα περιμένουν να δουν τι γράφει η ελληνική διακοίνωση για να μπορέσουν να πάρουν θέση».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή το πρωί ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποισα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι το φορτίο του Αντόνοφ αποτελούνταν από 11,5 τόνους εκπαιδευτικών και φωτιστικών βλημάτων όλμου που προορίζονταν για το Μπαγκλαντές. Ο Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι όλα έγινα νόμιμα από την σερβική πλευρά και υπήρχε το «πιστοποιητικό τελικού χρήστη» που ανέφερε ως τελικό αγοραστή το υπουργείο ‘Αμυνας του Μπαγκλαντές.

Οι απορίες που εκφράζει ο σερβικός Τύπος

Στα σερβικά ΜΜΕ εκφράζονται πολλά ερωτήματα για την υπόθεση κυρίως για το φορτίο και τον τρόπο μεταφοράς του. Η Σερβία για περισσότερα από 20 χρόνια εξάγει όπλα και πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές και ήταν σύνηθες η μεταφορά τους να γίνεται μέσω θαλάσσης, με πλοίο.

Ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για εκπαιδευτικά βλήματα τα οποία είναι έως και τέσσερεις φορές φθηνότερα από τα κανονικά πάντα επιλέγονταν η μεταφορά τους με πλοίο διότι η αερομεταφορά, εξαιτίας του υψηλού κόστους, ήταν ασύμφορη. Οι ειδικοί εδώ στη Σερβία θέτουν το ερώτημα: «Γιατί τώρα η ιδιωτική εταιρία Valir που φέρεται ως εξαγωγέας επέλεξε μια ασύμφορη οικονομικά οδό για την μεταφορά των εκπαιδευτικών βλημάτων;»

Η Αθήνα ενημέρωσε πως θα προχωρήσει σε διάβημα προς τη Σερβία, για το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφους Antonov το οποίο έπεσε κοντά στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους.

Τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Υπάρχουν λοιπόν και σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται γύρω από το φορτίο με τα πυρομαχικά που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το αεροσκάφος ξεκίνησε από την Ουκρανία και θα έφτανε στο Μπαγκλαντές, μέσω της Σερβίας, ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο και για εμπλοκή της Ιορδανίας ως πιθανό προορισμό του αεροπλάνου.

Η Σερβία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για εκπαιδευτικούς όλμους με προορισμό το Μπαγκλαντές. Πρακτικά δεν θα μπορούσε να πει κάτι άλλο καθώς θα αποτελούσε αιτία πολέμου για την Ρωσία.

Το περίεργο είναι ότι εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι τα όπλα που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία δεν πηγαίνουν στο μέτωπο αλλά μεταπωλούνται εκτός της Ουκρανίας. Επί του θέματος δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία που να μπορεί να ελέγχει με ακρίβεια τη μεταφορά όπλων στη μαύρη αγορά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Ιντερπόλ εξέφρασε ξανά την προηγούμενη Τετάρτη σοβαρή ανησυχία για την παράδοση μικρών, μεσαίων και βαρέων όπλων στην Ουκρανία που μπορεί να καταλήξουν στα χέρια εγκληματιών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γιούργκεν Στοκ προέτρεψε τις χώρες που προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο να επικεντρωθούν στους μηχανισμούς εντοπισμού.

«Η ευρεία διαθεσιμότητα όπλων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα οδηγήσει στη συγκέντρωση του εξοπλισμού ως παράνομων πλέον όπλων στη φάση μετά τη σύγκρουση, ενδεχομένως και εν μέσω αυτής», είπε στην Αγγλοαμερικανική Ένωση Τύπου στο Παρίσι, όπως αναφέρει η Le Figaro news.

Η ανησυχία έρχεται αφού ακριβώς το ίδιο σκηνικό δημιουργήθηκε όταν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν το 2021 μετά από δύο δεκαετίες πολέμου και άφησαν τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού που τελικά έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο Στοκ είπε ότι τα βαριά στρατιωτικά όπλα, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι αλλά και όπλα χημικού πολέμου θα είναι διαθέσιμα στην εγκληματική αγορά.

Τα 40 δισεκατομμύρια που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ σε εξοπλιστικά προγράμματα στην Ουκρανία δεν είναι και λίγα…

Το ερώτημα πάντως παραμένει ισχυρό παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί επιμένουν ότι όλα τα παραπάνω είναι ψεύδη των Ρώσων.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr