«Πυρά» Καλλιάνου κατά συναδέλφων του μετεωρολόγων: Προγνώστες πανικού, ψάχνουν δόξα μέσα από καιρικές καταστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πυρά» Καλλιάνου κατά συναδέλφων του μετεωρολόγων: Προγνώστες πανικού, ψάχνουν δόξα μέσα από καιρικές καταστροφές

Για αλλαγή του καιρού από την Κυριακή σε σχέση με την τωρινή κατάσταση προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, με τον Γιάννη Καλλιάνο ωστόσο να επιτίθεται εναντίον συναδέλφων του χαρακτηρίζοντάς τους «προγνώστες πανικού».

Ο μετεωρολόγος Καλλιάνος στρέφεται κατά συναδέλφων του μετεωρολόγων. Γράφει σε ανάρτησή του με σαφείς αιχμές προς συναδέλφους του μετεωρολόγους:

«Προγνώστες του Πανικού: Ψάχνοντας τη δόξα μέσα από Καιρικές «Καταστροφές»

Είναι λυπηρό να παρατηρεί κανείς ορισμένους προγνώστες του διαδικτύου να υπερβάλλουν και να δραματοποιούν τις καιρικές συνθήκες, με μοναδικό σκοπό την προσωπική τους προβολή. Αυτές οι ανυπόστατες αναφορές για δήθεν ακραία φαινόμενα δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο πέρα από τη φιλοδοξία κάποιων να ακουστεί το όνομά τους.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι απλή και ξεκάθαρη:

Το Σαββατοκύριακο θα είναι ζεστό και όχι «κολαστήριο με αεροχειμάρους που θα πλήξουν τη χώρα» όπως κάποιοι ανέφεραν πριν από μέρες, με θερμοκρασίες έως και 32-34°C. Στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα ίσως σημειωθούν και 35°C. Κάθε χρόνο έχουμε τέτοιες ανόδους στη θερμοκρασία μέσα στον Σεπτέμβριο. Ήμαρτον.

Επιπλέον, από τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα πέσει κατά 8°C κατά μέσο όρο, φτάνοντας τους 26-27 °C, ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κάποιοι ανέφεραν αυτή την πτώση ως «ακαριαία πτώση υδραργύρου λόγω ψυχρού μετώπου».

Όμως, αυτή η πτώση της θερμοκρασίας δεν είναι κάτι ακραίο, ούτε επικίνδυνο. Επίσης, τη Δευτέρα, θα πνέει Βορειοδυτικός άνεμος 5-7 μποφόρ και τοπικά ίσως και 8, κυρίως στο Ιόνιο. Το βλέπετε ως «επικίνδυνη μεταβολή» αυτό; Ασφαλώς και όχι.

Όσο για τις βροχές της Κυριακής και της Δευτέρας «που θα είναι επικίνδυνες και καταστροφικές» βάση των λεγομένων κάποιων, θα επηρεάσουν περίπου το 8-10% της έκτασης της χώρας (κυρίως Θράκη και Βορειοανατολικό-Ανατολικό Αιγαίο), θα είναι ασθενούς έως και μέτριας έντασης, ενώ θα εκδηλωθούν σε αυτές τις περιοχές και σποραδικές καταιγίδες. Το περισσότερο νερό αναμένεται στη Θράκη.

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι 26-27°C είναι σχεδόν ιδανικές θερμοκρασίες για την εποχή. Το να παρουσιάζονται αυτές οι φυσιολογικές μετεωρολογικές μεταβολές ως «κλιματική καταστροφή» είναι ανεύθυνο και προκαλεί αχρείαστο πανικό.

Οι επαγγελματίες του χώρου οφείλουν να ενημερώνουν με ψυχραιμία και ακρίβεια, όχι να καταφεύγουν σε υπερβολές για λίγη επιπλέον δημοσιότητα.
Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η “μυθοπλασία”, που εκθέτει τόσο τους ίδιους τους μετεωρολόγους όσο και την εμπιστοσύνη του κοινού στις καιρικές προβλέψεις.

Και να σας αναφέρω την απόλυτη αλλά σκληρή αλήθεια;

Αυτοί οι προγνώστες, που πραγματικά συναντάς πολλούς στο διαδίκτυο, εκμεταλλεύονται τη φυσική ανησυχία των πολιτών για να κερδίσουν λίγη επιπλέον προσοχή. Είναι λυπηρό να βλέπουμε ανθρώπους που επιλέγουν την οδό της υπερβολής και της “μυθοπλασίας” αντί για την υπεύθυνη ενημέρωση.

Στην ουσία, δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον παρά μόνο τη ματαιοδοξία τους. Η πραγματική μετεωρολογία απαιτεί ψυχραιμία, ακρίβεια και αλήθεια, όχι φανταχτερούς τίτλους και ανυπόστατες προβλέψεις για να παραμείνει το όνομα ορισμένων στην επικαιρότητα.

Εξάλλου όλοι μας έχουμε κάνει λάθη, δεν είμαστε Θεοί. Κάποιες στιγμές πέφτουμε έξω στα προγνωστικά μας στοιχεία. Και όσο λιγότερες φορές πέφτουμε έξω, τόσο πιο υπεύθυνοι είμαστε για τους πολίτες.

Ωστόσο, η Μετεωρολογία έχει καταντήσει ένα κακόγουστο σόου γιατί πολλές φορές η υπερβολή αντικαθιστά την αλήθεια…

Με σεβασμό στους πολίτες».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr