Από 2,80 έως 3,20 ευρώ θα κινηθεί η τιμή φέτος στα αρτοποιεία. Τι λένε στο Evima επαγγελματίες της Εύβοιας.
Με νέες αυξήσεις θα έρθουν αντιμέτωποι οι καταναλωτές σε όλη την χώρα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, αφού ο πρωταγωνιστής του σαρακοστιανού τραπεζιού, η παραδοσιακή λαγάνα, μοιραία δεν φαίνεται να γλιτώνει από το μπαράζ των ανατιμήσεων.
Την στιγμή, λοιπόν, που οι τιμές «καλπάζουν» τόσο στα άλευρα, στα υλικά και αναλώσιμα όπως είναι τα έλαια και βούτυρα όσο και στην ενέργεια, οι αρτοποιοί δηλώνουν ανήμποροι να διαχειριστούν το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ με στελέχη της αγοράς να δηλώνουν στο FoodLife ότι η τιμή της λαγάνας φέτος θα αυξηθεί από 10% έως 15%.
«Το γλύκισμα των φτωχών» όπως ανέφερε σε κείμενά του ο κορυφαίος λυρικός ποιητής Οράτιος φαίνεται να έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα είδος πολυτελείας, το οποίο θα κοστίσει στα αρτοποιεία της Αθήνας και άλλων περιοχών που φτιάχνουν την λαγάνα των 750-800 γραμμαρίων από 2,80ευρώ έως 3,20 ευρώ, όταν πέρσι κόστιζε από 2,50 έως 3 ευρώ το τεμάχιο. «Η τιμή στα άλευρα έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με πέρυσι, η ενέργεια είναι στο τριπλάσιο ενώ οι υπόλοιπες πρώτες ύλες όπως είναι το λάδι, το σουσάμι, η μαργαρίνη αλλά και τα υλικά συσκευασίας έχουν αυξηθεί από 40% έως 50%.
Να υπενθυμίσουμε, ότι η τιμή τόσο στο ψωμί όσο και στη λαγάνα παρέμενε σταθερή από το 2008, ωστόσο πλέον οι αρτοποιοί –ειδικά στο ψωμί που οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο- δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να είναι αναπόφευκτες» περιγράφουν τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος των αρτοποιών είναι να παραμείνουν βιώσιμοι και όχι να ενισχύσουν τα κέρδη τους. Να σημειωθεί, ότι υπολογίζεται να «φουρνιστούν» σε όλη την χώρα περί τα 6 εκατ. λαγάνες.
Η μπάλα της ακρίβειας έχει πάρει και την Εύβοια, αφού και εκεί η λαγάνα αναμένεται να κοστίσει ακριβότερα για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με πολίτες και αρτοποιούς να εμφανίζονται αγανακτισμένοι από τις δυσκολίες και τις αναταράξεις που έχει φέρει το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων, ενώ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και για τις επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στα σιτηρά.
Αρτοποιοί που μίλησαν στο evima.gr αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και φέτος, μας έχει γονατίσει αυτή η κατάσταση. Πολύ μεγάλη ακρίβεια και δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχιστεί, αφού δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει αυξηθεί, είτε είναι η ενέργεια, είτε το αλεύρι ή ακόμα και το σουσάμι. Παράλληλα υπάρχουν ακυρώσεις για το τριήμερο και υπολογίζουμε ότι οι πωλήσεις σε λαγάνες, που είναι το παραδοσιακά πιο δημοφιλές προϊόν αυτές τις μέρες θα πέσουν αισθητά, εξαιτίας και της γενικότερης κακής εικόνας στην αγορά».
Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας
Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. «Η παραδοσιακή λαγάνα πρέπει να παρασκευαστεί εξ ολοκλήρου με το χέρι. Για αυτό εξηγούμε ότι η συγκεκριμένα ημέρα για εμάς συνοδεύεται από “έντονα” ωράρια, αφού θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τις 10 το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις 3 το μεσημέρι της επομένης ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε την ζήτηση. Ωστόσο όλοι οι αρτοποιοί τιμούν αυτή την εορτή δημιουργώντας 100% χειροποίητες λαγάνες και προσφέροντας στο καταναλωτικό κοινό ποιοτικά και νόστιμα προϊόντα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι όποια λαγάνα φτιάχνεται με μηχάνημα δεν είναι γνήσια λαγάνα» καταλήγει η Ελ. Κουκουμέρια.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr