Σχολεία: Δεν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία ανοίγουν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου με αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.Μιλώντας στον ANT1 η υφυπουργός Παιδείας κυρία Ζέττα Μακρή, ανέφερε πως το ποσοστό των εμβολιασμών στα παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών παραμένει χαμηλό παραμένει, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών στις ηλικίες 15-18 ετών.
Διαβεβαίωσε δε, πως ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θα γίνει υποχρεωτικός,τονίζοντας ωστόσο πως, «όλη αυτή η καμπάνια ενημέρωσης και η συμμετοχή των παιδιάτρων στην διαδικασία, με εμβολιασμούς και στο σπίτι, θα αποδώσει, προφανώς όχι πλήρως». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι «ρίσκο για τον εμβολιασμένο μαθητή η παρακολούθηση μαθημάτων». Όπως ανέφερε η υφυπουργός η «δια ζώσης διδασκαλία είναι απαραίτητη στα παιδιά, εμείς την επιζητούμε με κανόνες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων».
Αναφορικά με το φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού στα σχολεία, η κυρία Μακρή τόνισε πως όλο αυτό το διάστημα τα παιδιά έρχονταν σε επαφή με άλλα παιδιά. «Προφανώς και τα παιδιά δεν ήταν σε επαφή με 300 παιδιά, όταν έπαιζαν με τους φίλους τους, όμως με βάση τα νέα πρωτόκολλα ούτε όταν ανοίξουν τα σχολεία θα είναι στον ίδιο χώρο με 300 παιδιά», είπε.
Όπως είπε η υφυπουργός «υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι, διαφορετικές ώρες προαυλισμού, περιορισμένη επαφή μεταξύ των παιδιών, όσο γίνεται» και τα άλλα μέτρα προστασίας των παιδιών. «Προφανώς θα διαγνωστούν κρούσματα, διότι τώρα γίνονται οι έλεγχοι και εντοπίζονται και όσοι δεν έχουν συμπτώματα», ανέφερε.
Για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την ύπαρξη κρουσμάτων σε μια τάξη, και το όριο της νόσησης άνω του 50% του τμήματος,ώστε αυτό να κλείσει, η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε: «Οι γονείς όπως και οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά έχουν έως τώρα συνεργαστεί άριστα και το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν. Αν τυχόν διαπιστωθεί κρούσμα σε μία τάξη, είναι τόσο μεγάλος ο έλεγχος, είναι τόσο καλή η ιχνηλάτηση, που θα γίνεται με self test, ώστε η νόσηση του 50%+1 παιδιών μιας τάξης, ώστε να κλείσει το τμήμα, δεν φαίνεται εύκολο, με βάση και τις οδηγίες των ειδικών», είπε.
«Ο μέσος όρος μαθητών είναι 17 παιδιά ανά τάξη στο Δημοτικό και 19 παιδιά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση», υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι μεγάλη η διαφορά στα αστικά κέντρα λόγω του μικρότερου αριθμού σε νησιά» και ότι «ο αριθμός των 27 μαθητών ανά τάξη δεν ξεπερνιέται πουθενά».
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr