ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ποια περιοχή της Σκύρου βρίσκεται αυτό το λιβάδι των κρίνων [εικόνες]

Σε ποια περιοχή της Σκύρου βρίσκεται αυτό το λιβάδι των κρίνων [εικόνες]
Πρόκειται για τα γνωστά λουλούδια, τα κρίνα ή αλλιώς κάλλες!

Το λιβάδι των κρίνων στολίδι για τη Λιναριά στη Σκύρο! Πρόκειται για τα γνωστά λουλούδια, τα κρίνα ή αλλιώς κάλλες! Κάθε τέτοια εποχή ανθίζουν στην συγκεκριμένη περιοχή της Λιναριάς ομορφαίνοντας το τοπίο, θυμίζοντας Άνοιξη! Άλλη μία ομορφιά στο υπέροχο νησί της Σκύρου.

Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος

Οι κάλλες είναι αγαπημένα βολβώδη φυτά με εντυπωσιακά λουλούδια, τα κρίνα, που εμφανίζονται συνήθως την περίοδο του καλοκαιριού ή την άνοιξη σε πιο θερμές περιοχές. Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, η κάλλα διαθέτει μεγάλα πράσινα λογχοειδή φύλλα και πλούσια ανθοφορία με εντυπωσιακά λουλούδια που θυμίζουν τρομπέτα και μοναδικά χρώματα. Η πιο γνωστή ποικιλία κάλλας είναι αυτή που έχει λευκά άνθη, ανθίζει την περίοδο της άνοιξης, στη γιορτή του Ευαγγελισμού και γι’ αυτό συχνά αναφέρεται ως κρίνος της Παναγίας. Δεν πρέπει να συγχέεται, ωστόσο, με τον παρθενόκρινο που έχει το ίδιο όνομα και είναι ένα είδος λίλιουμ. Υπάρχουν πολλές ακόμα πανέμορφες ποικιλίες κάλλας με εντυπωσιακά χρώματα όπως κίτρινα, ροζ, μωβ, κόκκινα ακόμα και πορφυρά άνθη. Η κάλλα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας ονομάζεται φυτό πάπια και είναι ο πιο ανθεκτικός κρίνος που μπορούμε να φυτέψουμε σε παρτέρια στον κήπο, σε γλάστρα και ζαρντινιέρα στην αυλή και το μπαλκόνι, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Οι κρίνοι της κάλλας είναι πολύ δημοφιλείς σε μπουκέτα και σε στολισμούς γάμων, καθώς επίσης είναι ιδανικά λουλούδια για στολισμό σε βάζο μέσα στο σπίτι. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της κάλλας με συμβουλές για να απολαύσουμε πολλούς υπέροχους κρίνους στον κήπο μας.

1. Πώς γίνεται η φύτευση της κάλλας και σε τι συνθήκες αναπτύσσεται; Η κάλλα θέλει δροσερό κλίμα και μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σε ημισκιερά ζεστά μέρη στη νότια Ελλάδα και σε πιο ηλιοφανή στις βόρειες περιοχές με πιο ψυχρό κλίμα. Αν φυτέψουμε την κάλλα σε γλάστρα σε μπαλκόνι, προτιμούμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό. Η κάλλα αγαπά την υγρασία, ωστόσο κατά τη φύτευση χρειάζεται χώμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό. Για την φύτευση της κάλλας σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει περλίτη για συγκράτηση υγρασίας και καλό αερισμό. Τα ριζώματα της κάλλας φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης, προσέχοντας κατά την φύτευση τα μάτια να κοιτάνε προς τα πάνω. Φυτεύουμε τα ριζώματα σε βάθος περίπου 10 εκατοστών και σε αποστάσεις 30-40 εκατοστών μεταξύ τους.

2. Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα και λίπασμα οι κάλλες; Οι κάλλες χρειάζονται σχετική υγρασία και τακτικά ποτίσματα για να έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα κατά τη φύτευση των ριζωμάτων, γιατί μπορεί να δημιουργηθει πρόβλημα και να μην φυτρώσει ο βολβός. Ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα τις κάλλες την περίοδο της άνοιξης και 2 φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Η κάλλα έχει μέτριες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μία φορά το μήνα από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της και να μας χαρίσει περισσότερα λουλούδια.

3. Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν τις κάλλες; Οι κάλλες προσβάλλονται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες του ριζικού συστήματος, των φύλλων και των λουλουδιών σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού. Για να τις αντιμετωπίσουμε ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού ή με σπιτικό διάλυμα μαγειρικής σόδας το φύλλωμα της κάλλας και κάνουμε πότισμα στη ρίζα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας). Για την αντιμετώπιση του εντόμου της μελίγκρας και του θρίπα που προσβάλλουν τις κάλλες, ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλια της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερο.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της κάλλας; Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κάλλας φυτεύοντας σπόρους την περίοδο της άνοιξης καθώς και με διαίρεση φυτού. Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη διαίρεση του φυτού της κάλλας την περίοδο του φθινοπώρου που το φυτό μπαίνει σε λήθαργο. Κατά τον διαχωρισμό των φυτών, κόβουμε τα ριζώματα του φυτού με τέτοιον τρόπο ώστε καθε φυτό της κάλλας να περιέχει ένα οφθαλμό. Αποθηκεύουμε τα ριζώματα της κάλλας την περίόδο του χειμώνα σε σκοτεινό και ξηρό περιβάλλον, μέχρι να τα φυτέψουμε στο έδαφος ή σε γλάστρες την επόμενη άνοιξη. Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών Κι ένα μυστικό για τις κάλλες Οι κάλλες χρειάζονται αρκετό φως για να αναπτυχθούν και να μας χαρίσουν την υπέροχη ανθοφορία τους. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα λουλούδια τους δεν παίρνουν το κανονικό τους χρώμα και παραμένουν πράσινα.

Πηγή: mistikakipou.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr