ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Γιατί αδειάζουν τις πισίνες στη Σαντορίνη

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Γιατί αδειάζουν τις πισίνες στη Σαντορίνη
Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αρχές και τους επιστήμονες.

Γιατί όμως; Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση το πρωί της Δευτέρας εξήγησε:

«Στη Σαντορίνη υπάρχει μία δόμηση η οποία έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι στα όρια του δημόσιου κτήματος, μέσα στην καλδέρα. Είχα κάνει μια χαρτογράφηση το 2002 για το όριο της δημόσιας περιουσίας στη Σαντορίνη και από το 2002 μέχρι τώρα, ειδικά τις περασμένες δεκαετίες, αυτό το όριο είχε καταστρατηγηθεί. Είναι κτίσματα επικρεμάμενα μέσα στην καλδέρα. Οι πισίνες ειδικά είναι μία κατασκευή που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε.

Το νερό δεν είναι ένα σταθερό σώμα που μπορούμε να υπολογίσουμε την παραμόρφωσή του και να βγάλουμε συμπεράσματα και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις.

Μία μικρή πισίνα έχει βάρος τουλάχιστον 10 τόνων μέσα σε μία μορφολογική συνέχεια που ενισχύει τις σεισμικές βλάβες κατά 170%.

Συνεπώς η αποφόρτιση όλου αυτού του βάρους από την καλδέρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις κατασκευές και για τις κολυμβητικές δεξαμενές που είναι επικρεμάμενες πάνω στην καλδέρα».

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τι προβλέπουν τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 4,7 ρίχτερ ανάγκασαν σε εκ νέου έκτακτη συνεδρίαση τη Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να επανεκτιμήσουν την σεισμική δραστηριότητα.

Τα μέτρα που αρχικά πρότειναν οι επιστήμονες το Σάββατο ήταν οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών και σήμερα να μείνουν κλειστά τα σχολεία.

Χθες, ωστόσο, ζητήθηκε μεταξύ άλλων να προχωρήσουν και στο άδειασμα των πισινών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σαντορίνη έχει σπεύσει, ήδη, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, χειριστές drones αλλά και εναέριοι διασώστες.

Αναλυτικότερα, τα νέα μέτρα προβλέπουν οι πολίτες:

– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων

– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια

– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα

– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης

Επίσης, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ιο και Αμοργό.

Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης συνεδρίασης, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των επιτροπών ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση, η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48ωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού και ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr