Ειδησεις ευβοια

Σεισμός στην Εύβοια: Τα «ύποπτα» σημάδια στα κτίρια- Tι πρέπει να προσέξουμε

Σεισμός στην Εύβοια: Τα «ύποπτα» σημάδια στα κτίρια- Tι πρέπει να προσέξουμε
Η Εύβοια βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε έναν αλλεπάλληλο "χορό Ρίχτερ" με άλλοτε ισχυρούς και άλλοτε ασθενείς σεισμούς να σημειώνονται σε καθημερινή βάση- Τι πρέπει να προσέξουμε

Καθώς η Εύβοια τους τελευταίους μήνες, ταλανίστηκε έντονα, από αλλεπάλληλες ισχυρές αλλά και ασθενείς σεισμικές δονήσεις με το φαινόμενο επί της ουσίας να μην έχει καταλαγιάσει στο νησί ακόμη και τώρα, εύλογα οι πολίτες διατηρούν ακόμη έντονη ανησυχία και φόβο για επερχόμενες αισθητές σεισμικές εκδηλώσεις και τον ενδεχόμενο κίνδυνο τόσο για την σωματική τους ακεραιότητα όσο και για τις υποδομές των περιουσιών τους.

Eνδεικτικό είναι εξάλλου πως μόλις χθες τρεις σεισμοί με διαφορά λίγων λεπτών σημειώθηκαν στις Σποράδες.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών οι δονήσεις είχαν μέγεθος 2,9 ρίχτερ, 3,1 και 3 ρίχτερ και είχαν επίκεντρο 33 χλμ. ΝΑ του Πατητηριού Αλοννήσου.

Οι δονήσεις έγιναν από τις 21: 26 έως και τις 21:51, με τον μεγαλύτερο μεγέθους 3,1 ρίχτερ να έχει επίκεντρο 32 Χλμ. Β της Κύμης.

Με βάση τα παραπάνω τους απασχολεί αναμφίβολα η δυνατότητα να αντιληφθούν ύποπτα σημάδια στα κτίρια ή και πιθανές ενδείξεις για προβλήματα ως προς την στατικότητα και την λειτουργικότητα τους τόσο πριν όσο και μετά από έναν σεισμό,  διερωτώμενοι για το πόσο ασφαλής είναι εν τέλει η παραμονή τους σε αυτά.

Πολίτες συχνά κυριολεκτικά να πετάγονται έντρομοι από τα κρεβάτια τους εξαιτίας των σεισμών που συνοδεύονται από μια έντονη ανατριχιαστική βοή.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που επικρατεί σαφώς συντελεί στην συντήρηση του κλίματος τρόμου κι ανησυχίας στους κατοίκους, με τους φόβους για την συντέλεση ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού, παρόμοιου με αυτόν των 5 ρίχτερ, να μην έχουν φυσικά ξεπεραστεί και να γίνονται αθέλητα μεγαλύτεροι λαμβάνοντας υπ΄όψιν πως αισθητές σημεισμικές δονήσεις παρατηρούνται καθημερινά σε όλη την χώρα εδώ και πολύ καιρό την ώρα μάλιστα που η γειτονική μας Τουρκία αλλά και η Συρία έζησαν τον όλεθρο του Εγκέλαδου με χιλιάδες νεκρούς και μαζική καταστροφή, λίγες μέρες νωρίτερα.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα άγχους κι ανησυχίας που προκαλούν τα καθημερινά Ρίχτερ, οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία εν μέσω κλίματος ταραχής στις μνήμες του ανησυχητικού “πενταριού” της 29ης Νοεμβρίου .

Γονείς μαθητών, εκφράζουν στο evima.gr την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί περιγράφοντας το γενικότερο καθεστώς άγχους με το οποίο στέλνουν τα παιδιά τους για μάθημα ενόσω- όπως περιγράφουν ενδεικτικά “η γη τρέμει καθημερινά”.

Τονίζουν ειδικότερα πως κάποια κτίρια έχουν κριθεί ως ακατάλληλα να φιλοξενούν σχολικά συγκροτήματα εξαιτίας σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν μετά τους σεισμούς.

Μάλιστα η αγωνία τους επιτείνεται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αφενός την γνώση πως οι υποδομές ήδη πριν τους σεισμούς έχρηζαν συντήρησης λόγω παλαιότητας κι αφετέρου την αναφορά της επιτροπής ειδικών για ύπαρξη ακατάλληλων βιβλιοθηκών και έπιπλα στους χώρους του σχολείου που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελούν μια “παγίδα θανάτου” σε ενδεχόμενο νέο δυνατό σεισμό.

Ο κ. Γεώργιος Θ. Παπαθωμάς, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, μιλώντας στα Dnews τόνισε πως «Πάντα στα κτίρια πρέπει να ακολουθεί λεπτομερής έλεγχος από ειδικό που θα αξιολογεί την βαρύτητα των βλαβών και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν».

Το υλικό κατασκευής των κτιρίων στον ελλαδικό χώρο είναι κυρίως από οπλισμένο σκυρόδεμα. Μεγάλης έντασης σεισμοί σαν αυτόν της Τουρκίας αποτελούν δοκιμή σε πραγματική κλίμακα της ορθότητας των ισχυόντων αντισεισμικών κανονισμών, της στατικής μελέτης και της υλοποίησης των κατασκευών.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτων, «ένας ταχύς οπτικός έλεγχος του κτιρίου δεν συνιστάται γιατί αποτελεί μία απλοποιημένη μεθοδολογία με περιορισμένη αξιοπιστία (ειδικότερα αν δεν προέρχεται από ειδικό με σχετική εμπειρία και παρατηρητικότητα). Αυτή η χονδροειδής προσέγγιση όμως μπορεί να μας αποκαλύψει σημάδια που αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την ασφάλεια της κατασκευής».

Τα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχούν

Οι βλάβες από τον σεισμό εντοπίζονται κυρίως στους κόμβους (στα σημεία που τα υποστυλώματα συναντούν τις δοκούς), στην βάση των υποστυλωμάτων και στα στοιχεία πλήρωσης (τοιχοποιία).

«Σημάδια που θα πρέπει να μας ανησυχούν είναι έντονες ρηγματώσεις στα υποστυλώματα, ειδικότερα αν συνοδεύονται από αποδιοργάνωση του σκυροδέματος. Ομοίως αντίστοιχες ρωγμές στα σημεία που τα υποστυλώματα συναντούν τους δοκούς ή το δάπεδο, με ταυτόχρονη αποδιοργάνωση του σκυροδέματος αποτελούν σημάδια σημαντικής βλάβης», σημειώνει ο κ. Παπαθωμάς.

Επιπλέον, η έντονη θραύση των τούβλων της τοιχοποιίας που μπορεί να φθάνει και σε πτώση τούβλων (μερική αστοχία αρκετών τοιχοποιιών της κατοικίας) μπορεί να αποτελεί ανησυχητικό δείγμα.

Ευαίσθητο σημείο της κατασκευής αποτελεί η Pilotis και το κλιμακοστάσιο, οποιαδήποτε έντονη ρηγμάτωση ή βλάβη θα πρέπει να μας θορυβήσει.

Τέλος οποιαδήποτε παραμόρφωση της γραμμικότητας του φορέα (υποστυλώματα ή δοκούς) αποτελεί δείγμα σημαντικής βλάβης.

«Πόρτες που μετά τον σεισμό πλέον βρίσκουν στο δάπεδο ή δεν ανοίγουν καθόλου πιθανώς αποκαλύπτουν τέτοιου είδους παραμορφώσεις. Όπως και να έχει τα παραπάνω αποτελούν μόνο «δείγματα» παθογένειας, πάντα στα κτίρια πρέπει να ακολουθεί λεπτομερής έλεγχος από ειδικό που θα αξιολογεί την βαρύτητα των βλαβών και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν», καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr