ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SOS Λινού: «Κάντε αυτό τώρα, θα ξαναφουντώσει ο κορονοϊός»

SOS Λινού: «Κάντε αυτό τώρα, θα ξαναφουντώσει ο κορονοϊός»
Άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων -όπως χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων- όταν στα σχολεία καταγράφονται συχνά κρούσματα κορωνοϊού, συστήνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. «Εάν συνεχίσουμε με την σημερινή τακτική, φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε έξαρση του ιού» λέει στο CNN Greece η κυρία Λινού, προσθέτοντας ότι εκείνο που […]

Άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων -όπως χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων- όταν στα σχολεία καταγράφονται συχνά κρούσματα κορωνοϊού, συστήνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Εάν συνεχίσουμε με την σημερινή τακτική, φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε έξαρση του ιού» λέει στο CNN Greece η κυρία Λινού, προσθέτοντας ότι εκείνο που την ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι η σχέση των ηλικιωμένων με τα μικρά παιδιά που είναι διαρκώς εκτεθειμένα και δεν προσέχουν.

Μάλιστα, η καθηγήτρια, επισημαίνει ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε ύφεση, όσον αφορά στη διασπορά του ιού, ωστόσο οι 16 θάνατοι την ημέρα που καταγράφονται στη χώρα μας, σημαίνουν σχεδόν 500 θάνατοι το μήνα και σχεδόν 6.000 θάνατο τον χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία φωτιά που σιγοκαίει και δεν έχουμε φροντίσει να την σβήσουμε, με αποτέλεσμα να ξαναφουντώσει.

«Ναι» στη μάσκα και στα ανοιχτά παράθυρα
Επομένως, όσον αφορά στα σχολεία η συνομιλήτριά μας, επισημαίνει ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά, όταν υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, να φορούν μάσκες, να τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ οι πόρτες και τα παράθυρα να είναι ανοιχτά.

Μάλιστα, θα σας έλεγα ότι είναι καλύτερα να κλείσουν τα σχολεία δύο ημέρες, παρά να κλείσουν οι πόρτες και τα παράθυρα, υπογραμμίζει με νόημα.
7% αύξηση του ιού εξαιτίας της έναρξης των σχολείων

Να θυμίσουμε ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ήδη από την περασμένη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, μικρή αύξηση της τάξεως του 7% στα κρούσματα κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα στις ηλικίες 6 έως 12 και 13 έως 18 ετών, εξαιτίας της έναρξης των σχολείων.

Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΔΥ είχε επισημάνει:

«Για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού συστήνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, τους εφήβους, και τους ενήλικες όπως, η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα. Γενικά, η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους.»

Κένταυρος και Post Covid
Για το θέμα του Κένταυρου, η συνομιλήτριά μας, επισημαίνει ότι όπως όλα δείχνουν η υπομετάλλαξη αυτή καθυστερεί να έρθει στη χώρα μας. Και εάν αργήσει, σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο μεταδοτική.

Για το σύνδρομο post Covid, το οποίο ταλανίζει πολλούς ανθρώπους ακόμη και μετά από ένα χρόνο νόσησης, η κυρία Λινού, αναφέρει πώς δυστυχώς το σύνδρομο έχει υποεκτιμηθεί.

Από post Covid μπορεί να υποφέρουν όχι μόνο ενήλικες αλλά και μικρά παιδιά, τα οποία εμφανίζουν συχνά καρδιολογικά, νευρολογικά αλλά και ψυχολογικά προβλήματα.

SOS από τον ΕΜΑ για φθινοπωρινή προετοιμασία
Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) υπογράμμισε αυτήν την εβδομάδα, πως μολονότι τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν μειωθεί στην Ευρώπη, η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη και οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ένα νέο φθινοπωρινό κύμα.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μείωση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (του SARS-CoV-2) και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της διεύθυνσης του EMA που είναι αρμόδια για τις απειλές για την υγεία και τη στρατηγική εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Και συνέχισε:

«Η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη στην Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος, όμως «πρέπει να επαγρυπνούμε για άλλες παραλλαγές. Για παράδειγμα, η BA.4.6 εξαπλώνεται με ταχύτητα στην Ευρώπη και έχει ήδη εντοπιστεί στην Ευρώπη. Επίσης, BA.2.75 (Κένταυρος) είναι υποπαραλλαγή ανησυχίας».

Φόβοι για κρούσματα γρίπης σε μικρά παιδιά
Αναφερόμενη εξάλλου στην εποχική γρίπη η οποία εφέτος έχει κάνει νωρίτερα την εμφάνισή της, η καθηγήτρια Λινού, τονίζει ότι η εποχική γρίπη είναι περισσότερο επικίνδυνη για τα πολύ μικρά παιδιά, τα οποία τα δύο τελευταία χρόνια, δεν είχαν εκτεθεί καθόλου στον ιό, εξαιτίας της πανδημίας του COVID.

Η κυρία Λινού προτρέπει τους γονείς να εμβολιάσουν τα μικρά παιδιά έναντι του ιού της εποχικής γρίπης.

Μάλιστα οι παιδίατροι συστήνουν τον εμβολιασμό από την ηλικία των 6 μηνών και άνω, όπως σημειώνει.

Αλλά και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, πριν 15 ημέρες περίπου στην ενημέρωση για την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά του COVID-19 είχε αναφερθεί στην εποχική γρίπη, συστήνοντας στους πολίτες να εμβολιασθούν και με το αντιγριπικό εμβόλιο με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Ο επιστημονικός κόσμος ανησυχεί σφόδρα εφέτος για την εκδήλωση ενός εκρηκτικού κοκτέιλ, εποχικής γρίπης και κορονοϊού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr