
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταφιδοτό: H πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή της Εύβοιας
Δείτε πώς φτιάχνουν αυτό το ξεχωριστό γλυκό στην Εύβοια.Μια παραδοσιακή συνταγή για γλυκό από την Εύβοια, που συνδυάζει τις γεύσεις της σταφίδας και του μελιού, προσφέροντας ένα γευστικό και θρεπτικό επιδόρπιο είναι το σταφιδοτό.
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται:
Υλικά
- 500 γρ. σταφίδες (κατά προτίμηση μαύρες)
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1-2 γαρίφαλα (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα ή καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Αν οι σταφίδες είναι σφιχτές, τις βάζετε σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και τις αφήνετε για 10-15 λεπτά για να μαλακώσουν.
- Σε μία κατσαρόλα, βάζετε τη ζάχαρη, το νερό, τη κανέλα και τα γαρίφαλα (αν τα χρησιμοποιείτε). Βράζετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι (περίπου 5-7 λεπτά).
- Στραγγίζετε τις σταφίδες και τις ρίχνετε στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά.
- Αφήνετε το γλυκό να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό. Αν θέλετε πιο πυκνό σιρόπι, συνεχίστε το βράσιμο για λίγο παραπάνω.
- Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια στο τέλος του μαγειρέματος για έξτρα γεύση και υφή.
- Αφήστε το γλυκό να κρυώσει και σερβίρετε. Το γλυκό σταφιδοτό Εύβοιας μπορεί να σερβιριστεί ως επιδόρπιο ή συνοδευτικό για γιαούρτι, παγωτό ή και ως γέμιση για πίτες.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr