ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από περίπου δυο ώρες

Σήμερα το πρωί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη, η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ολοκληρώθηκε το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Η εξόδιος ακολουθία θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδος) και θα τελεστεί από τον Καρδινάλιο Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, τον κοσμήτορα του Κολεγίου των Καρδιναλίων, σε μια τελετή που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κατανυκτική.

Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από περίπου δυο ώρες, ενώ την τελετή θα παρακολουθήσουν διακόσιες χιλιάδες πιστοί και πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

«Νεκρώσιμη ακολουθία ενός ποιμένα, όχι ενός ισχυρού»

Η κηδεία του αποθανόντα ποντίφικα, σύμφωνα με την δική του βούληση, θα είναι «η νεκρώσιμη ακολουθία ενός ποιμένα και ενός μαθητή του Κυρίου, όχι ενός εκ των ισχυρών της γης», όπως είχε γράψει ο ίδιος ο Φραγκίσκος. Μετά από αιώνες αμετάβλητης τελετουργίας, επίσης, άλλαξε ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο η σορός του εκλιπόντα πάπα έπρεπε να τοποθετείται μέσα σε τρία, διαφορετικά ξύλινα φέρετρα. Εκείνο του Φραγκίσκου είναι φτιαγμένο από απλό ξύλο και, όπως είχε ζητήσει, για το τελευταίο αυτό ταξίδι, του έβαλαν τα παλιά, φθαρμένα παπούτσια του, που είχε χρησιμοποιήσει στα ποιμαντικά του ταξίδια.

Μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή, στην βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αιώνιας Πόλης. Εκεί που ζήτησε να ταφεί «ο πάπας των φτωχών», σε λίγα μέτρα απόσταση από την βυζαντινή εικόνα της Παρθένου με τον Ιησού, μπροστά από την οποία συνήθιζε να γονατίζει και να προσεύχεται, κάθε φορά που επέστρεφε από το εξωτερικό.

Η πομπή θα καλύψει απόσταση έξι χιλιομέτρων, στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στον ναό, θα περιμένουν το φέρετρο σαράντα «φίλοι του Φραγκίσκου». Πρόκειται για μετανάστες, φυλακισμένους, τρανσέξουαλ, άστεγους, τους οποίους ο πάπας είχε γνωρίσει προσωπικά και που είχε προσπαθήσει να κατανοήσει και να βοηθήσει με τον δικό του, άμεσο τρόπο. Ο καθένας θα αφήσει πάνω στον τάφο ένα άσπρο τριαντάφυλλο, το λουλούδι που αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλο ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Οι κάμερες, όμως, δεν θα μπούνε στην εκκλησία, για να καταγράψουν την τελετή της ταφής. Η Σάντα Μαρία Ματζιόρε θα ξανανοίξει την Δευτέρα, όταν είναι βέβαιο ότι θα ξαναρχίσει ένα νέο λαϊκό προσκύνημα, στο λιτό, μαρμάρινο μνήμα του λατινοαμερικανού πάπα.

Ηγέτες από όλο τον πλανήτη θα δώσουν το παρών

Σύμφωνα με τον Guardian, στην κηδεία θα δώσουν το παρών περίπου 50 αρχηγοί κρατών και 10 μονάρχες, ενώ τουλάχιστον 130 θα είναι οι ξένες αντιπροσωπείες. Μεταξύ άλλων και Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του Μαρέβα θα δώσει το παρών ενώ στη Ρώμη βρίσκεται ήδη ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια.

Μάλιστα, χθες το απόγευμα έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε και το αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η Λετίθια, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Οι αρχηγοί κρατών που αναμένεται να παραστούν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου είναι: Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα, ο πρόεδρος της Αργεντινής -πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου- Χαβιέρ Μιλέι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι -αν και ο ίδιος τόνισε ότι μπορεί να μην τα καταφέρει τελικά-, ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπιναδέρ, ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και η σύζυγός του Σάρλιν, ο μέγας δούκας Ανρί και η Μαρία Τερέζα του Λουξεμβούργου, η βασίλισσα Μαίρη της Δανίας, ο πρίγκιπας Άλους και η πριγκίπισσα Σόφι του Λίχτενσταϊν, ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου, ο πρίγκιπας Χάακον και η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας, ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρινκέβιτς, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λάξον, ο βασιλιάς Καρλ Γκουστάβ και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις, η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Τάμας Σούλιοκ, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντικ Σόοφ, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπονγκμπόνγκ Μάρκος, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα και ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο προσωρινός πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν, η πρόεδρος της Ελβετίας Κάριν Κέλερ-Σούτερ.

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, πάντα από την Αργεντινή, δίπλα στους ισχυρούς του πλανήτη, θα βρίσκεται και ο εγγονός του πάπα Φραγκίσκου, Μάουρο Μπεργκόλιο. Εργάζεται ως νοσηλευτής και είχε δηλώσει ότι ήθελε να έρθει στην Ρώμη, αλλά δεν είχε τα αναγκαία χρήματα για το ταξίδι. Θα παραστεί, τελικά, στην κηδεία χάρη σε ιδιοκτήτρια πρακτορείου ταξιδίων της χώρας του, η οποία πρόσφερε το αεροπορικό εισιτήριο, στον ίδιο και στην σύζυγό του.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Το πλήθος πιστών και η παρουσία παγκόσμιων ηγετών έχουν θέσει σε συναγερμό τις Αρχές. Στους δρόμους θα βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί, με τα μέτρα να είναι δρακόντεια. Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 2.000 αστυνομικοί μαζί με χιλιάδες ακόμη αξιωματικούς εθνικών δυνάμεων ασφαλείας θα είναι σε υπηρεσία. Τα μέτρα μέτρα ασφαλείας θα περιλαμβάνουν περιπολίες στον Τίβερη, drones, στρατιωτική συσκευή για την εξουδετέρωση εχθρικών ιπτάμενων αντικειμένων και ελεύθερους σκοπευτές, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Reuters.

«Η πιο περίπλοκη πτυχή είναι η άφιξη πολλών αξιωματούχων απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα βρεθούν στη Ρώμη για να πάνε σε ένα μόνο σημείο», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ρώμης, Ρομπέρτο ​​Μασούκι, στο ραδιόφωνο RTL 102.5 την Πέμπτη.

Παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί, σε ισχύ θα είναι ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ οι Αρχές καλούνται να διαχειριστούν τη ροή των VIP τζετ και τα αεροσκάφη των παγκόσμιων ηγετών που θα προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Ρώμης. «Ορισμένες αντιπροσωπείες θα θελήσουν να παραμείνουν στη Ρώμη για κάποιο χρονικό διάστημα, άλλες, η συντριπτική πλειονότητα που καταγράφουμε αυτή τη στιγμή, θα φύγουν αμέσως μετά την κηδεία», δήλωσε ο Τσιτσιλιάνο, τονίζοντας τη δυσκολία διαχείρισης τόσο πολλών αφίξεων και αναχωρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως ο Πάπας, επικεφαλής των 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών παγκοσμίως, πέθανε στο σπίτι του στο Βατικανό τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ανάρρωνε από διπλή πνευμονία για την οποία νοσηλευόταν για πέντε εβδομάδες.

Φόρος τιμής στον Πάπα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πάπα, καθώς η σορός του βρισκόταν σε ανοιχτό ξύλινο φέρετρο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου από το πρωί της Τετάρτης. Περισσότεροι από 250.000 πιστοί προσκύνησαν τη σορό του Πάπα Φραγκίσκου από την Τετάρτη που εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι χθες το βράδυ.

Όπως επιβεβαιώνεται από τον Φραγκίσκο στη διαθήκη του, θα ταφεί στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore, στη συνοικία Esquilino της Ρώμης, σπάζοντας τη μακροχρόνια παράδοση του Βατικανού.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι επιθυμεί να ταφεί «στο έδαφος, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση», αλλά με την επιγραφή του παπικού του ονόματος στα λατινικά: Franciscus.

Το κόστος της ταφής του θα καλυφθεί από ποσό που παραχώρησε δωρητής, το οποίο ο Φραγκίσκος μετέφερε στη βασιλική, όπως ανέφερε στη διαθήκη του

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr