Στις εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος – Εξελέγησαν οι πέντε νέοι Μητροπολίτες [εικόνες]
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος – Εξελέγησαν οι πέντε νέοι Μητροπολίτες [εικόνες]

Συνῆλθε σήμερα Παρασκευή, 8 Ὀκτωβρίου 2021, στήν πέμπτη Τακτική Συνεδρία της, ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὑπό τήν Προεδρία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου

Συνῆλθε σήμερα Παρασκευή, 8 Ὀκτωβρίου 2021, στήν πέμπτη Τακτική Συνεδρία της, ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὑπό τήν Προεδρία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου, στήν αἴθουσα τοῦ Διορθοδόξου Κέντρου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος στήν Ἱερά Μονή Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Πεντέλης.

Νέοι μητροπηλίτες, οι Θήρας Αμφιλόχιος Ρουσάκης, Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς, Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, Καστορίας Καλλίνικος Γεωργάτος και Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης Πλάτων Κρικρής, εξελέγησαν από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, στην πλήρωση της Μητροπόλεως Θήρας προέβη πριν από λίγο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Σώμα της Ιεραρχίας, ύστερα από μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Ρουσάκη νέο μητροπολίτη Θήρας με 61 ψήφους.

Ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Ρουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1970.

Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, εφοίτησε και έλαβε το πτυχίο του από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ εκάρη μοναχός στις 1.11.1993 στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη υπό του τότε καθηγουμένου αρχιμανδρίτη Χριστόφορου Παπαδοπούλου.

Με σεπτή εντολή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ χειροτονήθηκε διάκονος στις 2.11.1993 υπό του μητροπολίτου Γρεβενών κυρού Σεργίου και πρεσβύτερος στις 17.6.1995 υπό του επισκόπου Κερνίτσης κυρού Λεοντίου και αυθημερόν έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη.

Ως διάκονος υπηρέτησε στους Ιερούς Ναούς Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, ενώ ως πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους, αναπτύσσοντας πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και κατηχητικό έργο.

Ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του όπως λέγεταιι Ιερού Ναού εργάστηκε για την αποπεράτωση και αγιογράφησή του, καθώς και για την εκ βάθρων ανοικοδόμηση Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.

Το έτος 1994 άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μετακλητός υπάλληλος στην τότε Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και από το 1999 μετετέθη στις Κεντρικές Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου όπου μέχρι της εκλογής του υπηρέτησε ως γραμματεύς παρά τω αρχιγραμματεί.

Μητροπολίτης Περιστερίου

Νωρίτερα, νέος μητροπολίτης Περιστερίου εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, που έλαβε 64 ψήφους κατά την εκλογική διαδικασία.

Ο συνυποψήφιός του αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικολάου έλαβε 11 ψήφους.

Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1960 στα Νάματα Κοζάνης, σπούδασε Νομικά και Θεολογία στο ΑΠΘ και Κανονικό Δίκαιο και Θρησκειολογία στο Παρίσι (μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές).

Είναι καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Paris XIII. Από το 2009 είναι καθηγητής Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, ενώ έχει εργασθεί ως καθηγητής και στο Πανεπιστήμιο της Ταλλίνης και του Ταρτού της Εσθονίας.

Ως κληρικός υπηρέτησε στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας.

Στην 25ετία που έζησε στο εξωτερικό, δίδαξε σε 20 πανεπιστήμια τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής). Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο τόσο σε βιβλία όσο και σε επιστημονικά άρθρα. Τα βιβλία του για το Κανονικό Δίκαιο έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες.

Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου

Τον αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αντωνίου – Τριανταφυλλίδη εξέλεξε η ΙΣΙ για την πλήρωση της Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου. Συγκεκριμένα, ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος έλαβε 58 ψήφους, ενώ ο συνυποψήφιος αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος έλαβε 11 ψήφους.

Μέχρι σήμερα ο εψηφισμένος μητροπολίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης διακονούσε ως κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ήταν γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, ήταν γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ενώ φέτος είχε το ευθυνοφόρο έργο, το οποίο του ανέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, της προετοιμασίας και υλοποίησης των διαφόρων επετειακών εκδηλώσεων και ομιλιών ανά την ελληνική επικράτεια, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Ε­ψη­φι­σμέ­νος Μη­τρο­πο­λί­της Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος (κα­τά κό­σμον Δη­μή­τριος) Αν­τω­νί­ου – Τρι­αν­τα­φυλ­λί­δης του Γε­ωρ­γί­ου και της Ε­λέ­νης γεν­νή­θη­κε στην Θεσ­σα­λο­νί­κη το έ­τος 1969.

Χει­ρο­το­νή­θη­κε Δι­ά­κο­νος το έ­τος 1992 και Πρε­σβύ­τε­ρος το έ­τος 1994, υ­πό του Γέ­ρον­τός του, Θε­ο­φι­λε­στά­του Ε­πι­σκό­που Τράλ­λε­ων κυ­ρού Ι­σι­δώ­ρου.

Υ­πη­ρέτησε α­πό του έ­τους 1995 και έως της εκλογής του στον Ι­στο­ρι­κό Ι­ε­ρό Να­ό Με­τα­μορ­φώ­σε­ως του Σω­τή­ρος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ε­πί της Ο­δού Κυ­δα­θη­ναί­ων στην πε­ρι­ο­χή της Πλά­κας.

Πα­ράλ­λη­λα, α­πό του έ­τους 2001 υ­πη­ρέτησε στην Ιε­ρά Σύ­νο­δο της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος ως Δι­ευ­θυν­τής του Γρα­φεί­ου Ε­πι­κυ­ρώ­σε­ων και Γραμ­μα­τέ­ας των Ει­δι­κών Συ­νο­δι­κών Ε­πι­τρο­πών Πο­λι­τι­στι­κής Ταυ­τό­τη­τος και Α­κα­δη­μί­ας Εκ­κλη­σι­α­στι­κών Τε­χνών, κα­θώς και ως Μέ­λος της Υ­πο­ε­πι­τρο­πής Καλ­λι­τε­χνι­κών Εκ­δη­λώ­σε­ων της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος.

Εί­ναι Απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας και της Θε­ο­λο­γι­κής Σχο­λής Α­θη­νών.

Στον αι­ω­νό­βιο Ι­ε­ρό Να­ό της Με­τα­μορ­φώ­σε­ως ανέ­πτυ­ξε πλού­σιο πνευ­μα­τι­κό, κοι­νω­νι­κό, πο­λι­τι­στι­κό και εκ­παι­δευ­τι­κό έρ­γο, δι­ορ­γα­νώ­νον­τας και ε­πο­πτεύ­ον­τας: 1. Ε­νο­ρια­κή Ε­ξο­μο­λό­γη­ση, 2. Σχο­λή Γο­νέ­ων, 3. Φοι­τη­τι­κή Ο­μά­δα Νέ­ων, 4. Κα­τη­χη­τι­κή Δρά­ση μα­θη­τών Δη­μο­τι­κού και Γυ­μνα­σί­ου, 5. Κύ­κλο Με­λέ­της Α­γί­ας Γρα­φής, 6. Ποι­μαν­τι­κή Γά­μου, 7. Ποι­μαν­τι­κή Βα­πτί­σε­ων, 8. Κύ­κλο α­νοι­κτών Δι­α­λέ­ξε­ων, 9. Μα­θή­μα­τα Βυ­ζαν­τι­νής και Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Μου­σι­κής, 10. Μα­θή­μα­τα Πα­ρα­δο­σια­κών Ελ­λη­νι­κών Χο­ρών, 11. Ποι­μαν­τι­κή Πεν­θούν­των, 12. Φοι­τη­τι­κή Ο­μά­δα Με­λέ­της Πα­τε­ρι­κών Κει­μέ­νων, 13. Λει­τουρ­γί­α Δα­νει­στι­κής Βι­βλι­ο­θή­κης, 14. Ο­μά­δα Αι­μο­δο­σί­ας, 15. Σε­μι­νά­ρια ε­πι­μορ­φώ­σε­ως Δα­σκά­λων και συγ­κε­κρι­μέ­να με θέ­μα την Δυσ­λε­ξί­α και 16. Αθλητικές Ενοριακές Ομάδες Μπάσκετ και Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πιγκ – Πογκ).

Α­πό του έ­τους 2008 μερίμνησε για την ανακαίνιση του ως άνω Ιστορικού Ι­ε­ρού Να­ού.

Ε­πί σει­ρά ε­τών δι­α­κό­νη­σε ως υ­πεύ­θυ­νος Προ­γραμ­μά­των για την α­πε­ξάρ­τη­ση α­πό τα ναρ­κω­τι­κά και τον αλ­κο­ο­λι­σμό, πα­ρα­χω­ρών­τας το Ε­νο­ρια­κό Πνευ­μα­τι­κό Κέν­τρο (το ο­ποί­ο και α­να­καί­νι­σε το έ­τος 1997) για τις συ­νά­ξεις των Ο­μά­δων αυ­τών.

Κατά την διάρκεια της διακονίας του στην Ι­ε­ρά Σύνο­δο της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος δι­ορ­γά­νω­σε Σεμινάρια, Η­με­ρί­δες, Συ­νέ­δρια (λ.χ. Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής Τέ­χνης και Ναοδομίας), Δι­ε­θνείς Εκ­θέ­σεις και α­πό του έτους 2012 ήταν Υ­πεύ­θυ­νος για την δι­ορ­γά­νω­ση των 10 Δι­ε­θνών Ε­πι­στη­μο­νι­κών Συ­νε­δρί­ων, τα οποί­α ο­λο­κλη­ρώ­θη­καν τον Νο­έμ­βριο του έ­τους 2020, με θέ­μα την Επα­νά­στα­ση του 1821.

Aκόμη, ήταν ε­πι­με­λη­τής των κα­τ’ έ­τος εκ­δι­δο­μέ­νων Τό­μων των Πρα­κτι­κών (δέκα εν συνόλω) των Δι­ε­θνών Ε­πι­στη­μο­νι­κών Συ­νε­δρί­ων.

Ως Γραμ­μα­τέ­ας της Ει­δι­κής Συ­νο­δι­κής Ε­πι­τρο­πής Πο­λι­τι­στι­κής Ταυ­τό­τη­τος ήταν υ­πεύ­θυ­νος της Πα­νελ­λή­νιας Ο­μά­δας Ερ­γα­σί­ας Πα­νε­πι­στη­μια­κών Δι­δα­σκά­λων και κα­θη­γη­τών Πρω­το­βάθ­μιας, Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας και Τριτοβάθμιας Εκ­παι­δεύ­σε­ως για την συγ­κέν­τρω­ση του εκ­παι­δευ­τι­κού υ­λι­κού και την έκ­δο­ση υ­πό της Α­πο­στο­λι­κής Δι­α­κο­νί­ας των τρι­ών Βι­βλί­ων της Ι­στο­ρί­ας (1. «Ο Όμηρος ταξιδεύει στην αρχαιότητα και αναζητά την αλήθεια», 2. «Ο Όμηρος ζει στη Βασιλεύουσα και αναζητά την αλήθεια» και 3. «Ο Όμηρος ξεφυλλίζει την Ιστορία και παλεύει για τη λευτεριά»), κα­θώς και των τρι­ών συμ­βου­λευ­τι­κών εγ­χει­ρι­δί­ων, τα οποία βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας.

Ως Γραμ­μα­τέ­ας της Ει­δι­κής Συ­νο­δι­κής Ε­πι­τρο­πής Πο­λι­τι­στι­κής Ταυ­τό­τη­τος ήταν επίσης υ­πεύ­θυ­νος για το Πρόγραμμα των 261 Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον επίσημο εορτασμό των 200 ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Ε­πί­σης συμ­με­τέσχε ως Εκ­πρό­σω­πος της Ι­ε­ράς Συνό­δου στην κοι­νή Ο­μά­δα Ερ­γα­σί­ας Πο­λι­τεί­ας και Εκ­κλη­σί­ας με­τά της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Θρησκευμάτων του Υ­πουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των για την εκ­πό­νη­ση Πα­νελ­λή­νι­ων Μα­θη­τι­κών Δι­α­γω­νι­σμών και Εκ­παι­δευ­τι­κών Προ­γραμ­μά­των.

Τέλος, έχει εκπροσωπήσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχει συμμετάσχει ως Εισηγητής και Σύνεδρος σε Συνέδρια και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Τύπο.

Μητροπολίτης Καστορίας

Νέος μητροπολίτης Καστορίας εξελέγη με 47 ψήφους ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος. Ο συνυποψήφιός του, αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, έλαβε 26 ψήφους, ενώ ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γιαννουσάς 1 ψήφο.

Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Καλλινίκος Γεωργάτος ήταν μέχρι σήμερα πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και έχει καταγωγή από την Έδεσσα. Μεγάλωσε και αναπτύχθηκε σε εκκλησιαστικό περιβάλλον, που συνοδευόταν πάντοτε από την παρουσία του μακαριστού μητροπολίτη Εδέσσης και νυν Αγίου Καλλινίκου. Αποφοίτησε το 1986 από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης. Υπηρέτησε επτά χρόνια ως δάσκαλος σε σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας.

Από μαθητής του Δημοτικού συνδέθηκε πνευματικά με τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, ιεροκήρυκα τότε στη Μητρόπολη Εδέσσης.

Όταν ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος εξελέγη μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου πήγε κοντά του. Από τότε εργάζεται στη Μητρόπολη Ναυπάκτου και συντελεί στην έκδοση της «Εκκλησιαστικής Παρέμβασης».

Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης

Ο αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής εξελέγη νέος μητροπολίτης Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης με 55 ψήφους. Ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, που ήταν συνυποψήφιος, έλαβε 18 ψήφους, ενώ τέσσερα ψηφοδέλτια βρέθηκαν λευκά.

Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης Πλάτων Κρικρής γεννήθηκε στην Πάτμο το 1962, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές και αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr