ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στη Σκύρο: Βρέθηκαν δύο νέα είδη σκορπιού

Συναγερμός στη Σκύρο:  Βρέθηκαν δύο νέα είδη σκορπιού
Σε δύο νησιά της χώρας μας εντοπίστηκαν δύο νέα είδη σκορπιών και προστέθηκαν πλέον στα ήδη 34 γνωστά.

Τα νέα αυτά είδη είναι ενδημικά και ζουν αποκλειστικά και μόνο σε δυο ελληνικά νησιά: Τη Σκύρο και την Άνδρο.

Η σχετική ανακάλυψη κρίνεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τους επιστήμονες, καθώς όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Άρης Παρμακέλης, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας που για δεκαετίες τώρα μελετά τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας: «Η ανακάλυψη των νέων ειδών δημιουργεί μια αίσθηση ανακούφισης και προκαλεί την αισιόδοξη άποψη ότι ίσως τελικά προλαβαίνουμε να πάρουμε μέτρα σχετικά με το δίδυμο της κρίσης κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας, μιας και η ζωή με την ευρηματικότητα της, συνεχίζει να αντιστέκεται στον παραλογισμό μας».

Ειδικότερα, η σχετική δημοσίευση έγινε από διεθνή επιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Τα δύο νέα είδη σκορπιών ανήκουν στο γένος Euscorpius της οικογένειας Euscorpiidae μίας εκ των τριών οικογενειών σκορπιών που εξαπλώνονται στην Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, τα νέα είδη ονομάστηκαν προς τιμήν των επιστημόνων που συνέλεξαν τους σκορπιούς στην Άνδρο και τη Σκύρο. Euscorpius simaiakisi προς τιμήν του διδάκτορα κ. Σημαιάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Euscorpius triantisi προς τιμήν του Αν. Καθηγητή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ, κ. Τριάντη.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρμακέλης και η δρ Ιάσμη Στάθη, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης: «Είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η έρευνα στη βιοποικιλότητα μέσα από χρηματοδοτήσεις εθνικών και ευρωπαϊκών δράσεων. Κατά τον τρόπο αυτό θα αναδειχθούν τα πρότυπα εξάπλωσης της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και θα μπορέσουν να σχεδιαστούν δράσεις διαχειριστικές και αναπτυξιακές που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τόσο την κλιματική κρίση όσο και την προστασία της βιοποικιλότητας που αποτελεί ευρωπαϊκή και εθνική υποχρέωση».

Εντυπωσιακό, μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι η έρευνα έχει αποκαλύψει δεκάδες νέα είδη σκορπιών στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία μιας και δέκα χρόνια πριν μόνο οχτώ είδη ήταν γνωστά.

Στην Ελλάδα, οι σκορπιοί ανήκουν σε τρεις οικογένειες και συγκεκριμένα στις Buthidae (1 είδος), Euscorpiidae (28 είδη) και Iuridae (7 είδη).

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα: Δίχως καμία πλέον αμφιβολία, το ανθρώπινο είδος επηρεάζει ευρύτατα και με ταχύ ρυθμό τη λειτουργία της Βιόσφαιρας, σε τέτοιο βαθμό που δικαιολογείται η εισαγωγή μιας νέας γεωλογικής περιόδου, του Ανθρωπόκαινου. Το Ανθρωπόκαινο χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ρυθμό παγκόσμιων εξαφανίσεων και βιολογική ομογενοποίηση. Κατά το 2ο μισό του 20ου αιώνα ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών έφτασε σε πρωτοφανείς ρυθμούς στην ιστορία της Γης. Σήμερα η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας είναι μια παγκόσμια περιβαλλοντική πρόκληση.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι σκορπιοί φέρουν δηλητήριο στο κεντρί.

Το δηλητήριό τους είναι αρκετά ισχυρό και το κέντρισμά τους μπορεί να προκαλέσει από πολύ ήπια συμπτώματα, που εξαφανίζονται σύντομα, μέχρι σοβαρότερα όπως νέκρωση ιστών και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ανάλογα με τον οργανισμό.

Στην Ελλάδα παρότι δεν υπάρχουν σκορπιοί που να διαθέτουν θανατηφόρο δηλητήριο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ακραίας συμπτωματολογίας μετά από κέντρισμα σκορπιού. Συνεπώς, επειδή οι σκορπιοί είναι άγρια ζώα καλό είναι να τους αποφεύγουμε.

Τσίμπημα σκορπιού: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα στο σημείο του τσιμπήματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο, που μπορεί να είναι έντονος
  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
  • Ελαφρύ οίδημα

Τα εκτεταμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την μεγαλύτερη ποσότητα δηλητηρίου εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία αναπνοής
  • Μυικοί σπασμοί
  • Ασυνήθιστες κινήσεις του κεφαλιού, του αυχένα και των ματιών
  • Έκκριση σάλιου
  • Εφίδρωση
  • Ναυτία και έμετος
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός (ταχυκαρδία) ή ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία)

Τσίμπημα σκορπιού: Αντιμετώπιση

Τα περισσότερα τσιμπήματα σκορπιών δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Αλλά εάν είναι σοβαρά, ίσως χρειαστεί να λάβετε φροντίδα σε νοσοκομείο. Μπορεί να σας χορηγηθούν ηρεμιστικά για τους μυϊκούς σπασμούς και ενδοφλέβια φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της διέγερσης και του πόνου.

Η χρήση αντιδότου για το δηλητήριο του σκορπιού (ανάλογα με το είδος του) παραμένει δευτερεύουσα θεραπεία λόγω της μη-εγγυημένης αποτελεσματικότητας, των παρενεργειών, του κόστους και της πρόσβασης σε αυτό. Το αντίδοτο στο δηλητήριο του σκορπιού είναι πιο αποτελεσματικό εάν χορηγείται πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, ως προφύλαξη.

Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί επίσης από το εάν ο γιατρός θα διαπιστώσει ότι τα συμπτώματά σας οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση και όχι στις επιδράσεις του δηλητηρίου.

Εάν ένας σκορπιός τσιμπήσει εσάς ή το παιδί σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές. Οι υγιείς ενήλικες μπορεί να μην χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία και αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή μέχρι να δουν έναν γιατρό:

— Καθαρίστε την πληγή με ήπιο σαπούνι και νερό.

— Εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα στην πληγείσα περιοχή για 10 λεπτά. Αφαιρέστε τη για 10 λεπτά και, στη συνέχεια, εφαρμόστε την ξανά. Αυτό βοηθά στη μείωση του πόνου και στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του δηλητηρίου. Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό όταν γίνεται μέσα στις δύο πρώτες ώρες μετά από το τσίμπημα.

— Μην καταναλώνετε τρόφιμα ή υγρά, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην κατάποση.

— Πάρτε ένα απλό αναλγητικό για τον πόνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr