ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταξιδεύεις με χρήματα; Αυτά είναι τα όρια και τα πρόστιμα

Ταξιδεύεις με χρήματα; Αυτά είναι τα όρια και τα πρόστιμα
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μεταφορά χρημάτων εντός και εκτός Ελλάδας μέσα στο αυτοκίνητο.

Σε μια εποχή που οι ηλεκτρονικές συναλλαγές γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες, αρκετοί πολίτες επιλέγουν να αποφεύγουν τη μεταφορά μετρητών ή ακόμη και τη χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, η μεταφορά χρημάτων —και ειδικά σε μεγάλες ποσότητες— κρύβει νομικές παγίδες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ταξίδι στο εξωτερικό.

Η στροφή προς τις ψηφιακές πληρωμές

Η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη χρήση ψηφιακών μέσων πληρωμής, όπως κάρτες, web banking ή ψηφιακά πορτοφόλια, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ενδεικτικό είναι πως το όριο για συναλλαγές με μετρητά έχει καθοριστεί στα 500 ευρώ. Οποιαδήποτε αγορά ή πληρωμή που ξεπερνά αυτό το ποσό πρέπει υποχρεωτικά να πραγματοποιείται μέσω τραπεζικών μέσων.

Μεταφορά χρημάτων με αυτοκίνητο εντός Ελλάδας

Ο ελληνικός νόμος δεν ορίζει συγκεκριμένο όριο στο ποσό των μετρητών που μπορεί να μεταφέρει κάποιος με Ι.Χ. αυτοκίνητο εντός της χώρας. Ωστόσο, σε περίπτωση ελέγχου από τις αρχές και διαπίστωση μεταφοράς μεγάλου χρηματικού ποσού, ο οδηγός μπορεί να κληθεί να αποδείξει τη νόμιμη προέλευσή του. Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε πιθανόν να προκύψουν νομικά ζητήματα.

Τι ισχύει για διασυνοριακή μεταφορά μετρητών

Όταν κάποιος ταξιδεύει με αυτοκίνητο στο εξωτερικό, η νομοθεσία γίνεται πιο αυστηρή:

  • Κάθε πρόσωπο που εξέρχεται ή εισέρχεται στην Ελλάδα από ή προς χώρα της Ε.Ε. ή τρίτη χώρα, και μεταφέρει ποσό ίσο ή άνω των 10.000 ευρώ, υποχρεούται να το δηλώσει στις τελωνειακές αρχές.

  • Η υποχρέωση δήλωσης αφορά όλα τα χρηματοπιστωτικά ή νομισματικά μέσα που μπορούν να μεταβιβαστούν ανώνυμα, όπως μετρητά, επιταγές, γραμμάτια κ.λπ.

  • Για την εξαγωγή χρημάτων από την Ελλάδα, ισχύει όριο 2.300 ευρώ ανά άτομο και ανά ταξίδι, χωρίς δήλωση.

Ποιες είναι οι συνέπειες για μη δήλωση ποσού άνω των 10.000 ευρώ

Σε περίπτωση που κάποιος παραλείψει να δηλώσει το ποσό κατά τον τελωνειακό έλεγχο:

  • Τα χρήματα μπορεί να κατασχεθούν προσωρινά.

  • Μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 25% του μη δηλωθέντος ποσού.

  • Η δέσμευση των χρημάτων ενδέχεται να διαρκέσει έως και 3 μήνες, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο εμπλοκής στο πλαίσιο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Παράδειγμα προς αποφυγή

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Γάλλου πολίτη που προσπάθησε να περάσει τα ελληνικά σύνορα με 20.000 ευρώ χωρίς δήλωση. Το ποσό κατασχέθηκε, καθώς ο οδηγός δεν κατάφερε να αποδείξει τη νόμιμη προέλευσή του. Τελικά, μετά από δύο χρόνια δικαστικής διαμάχης, κατάφερε να πάρει πίσω τα χρήματά του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr