Αναφορικά με τις ιδιότητες της «κεταμίνης», της ουσίας που ανιχνεύθηκε μετά τις τοξικολογικές της 9χρονης Τζωρτζίνας, μίλησε ο δρ. Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Ασκητής.
Ο κ. Ασκητής τόνισε ότι η κεταμίνη είναι γνωστή ως το αναισθητικό ναρκωτικό στον πόλεμο του Βιετνάμ και συμπλήρωσε ότι: «Ανακαλύφθηκε το 1962-63 στην μεγάλη Βρετανία που πήρε την… πατέντα ως αναισθητικό. Είναι ψυχεδελικό και χορηγήθηκε ευρέως στην κτηνιατρική ως αναισθητικό για την χειρουργική επέμβαση του ζώου και σιγά-σιγά πέρασε στον ανθρώπινο παράγοντα».
Στην συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Το 2010 ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του “Γιέιλ” ισχυροποίησε την θέση της προς την κατάθλιψη και παρατήρησε ότι είχε ταχεία δράση. Όλες οι μελέτες και τα πρωτόκολλα δείχνουν ότι μέσα σε λίγη ώρα ένας ανθιστάμενος καταθλιπτικός (που λαμβάνει χρόνια καταθλιπτική αγωγή) έχει αποτέλεσμα με μικρή δόση κεταμίνης.
Είναι ένα πολύ επικίνδυνο φάρμακο και εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του ναρκωτικού. Πολλές παρενέργειές του “χτυπούν” την ουροδόχο κύστη και το ουροποιητικό σύστημα τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν χορηγούμε κεταμίνη και ασφαλώς αυτή την στιγμή ζούμε μέσα στο κομμάτι της ψυχιατρικής.
Όμως δεν έχουμε συγκεκριμένη κλινική πορεία του, μακροχρόνια εξέλιξη και συγκεκριμένη θεραπευτική δόση και δράση, αν και έχει χορηγηθεί. Έχει δοθεί κεταμίνη σε χρόνιους ισχυρούς ανθιστάμενους καταθλιπτικούς ασθενείς», είπε μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega.
Στην ερώτηση πού μπορεί κάποιος να βρει την συγκεκριμένη ουσία, απάντησε:
«Δεν υπάρχει στα φαρμακεία ούτε υπάρχει σαν φάρμακο, είναι ελεγχόμενη στα νοσοκομεία και πρωτόκολλα που γίνονται σε ερευνητικές μελέτες.
Η κτηνιατρική το έχει χρησιμοποιήσει ως αναισθητικό, δηλαδή είναι νοσοκομειακό προϊόν που χορηγείται στα νοσοκομεία. Έχει ιδιαίτερη αναισθητική δράση, έχει αγχολυτική δράση και τώρα ανακαλύπτουμε, σε μελέτες που γίνονται από το 2012, ότι έχει και ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση».
«Επισήμως δεν μπορεί να αγοράσει κανένας, καθώς πρέπει να λάβει έγκριση από τον ΕΟΦ. Η φαρμακοληψία είναι χρηματοδοτούμενη από επίσημο φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν είναι παρα-φάρμακο, ούτε κανείς δεν μπορεί να το πάρει σαν τονωτικό ή συμπλήρωμα διατροφής. Είναι πολύ ισχυρό “αντικαταθλιπτικό”, με την έννοια ότι πρέπει να έχει δοσομετρική πορεία και ψυχιατρική παρακολούθηση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από κάποιον που θέλει να… φτιαχτεί, γιατί είναι φάρμακο που σε… φτιάχνει. Είναι ψυχεδελική ουσία, είναι ναρκωτικό».
Στον πόλεμο του Βιετνάμ οι Αμερικανοί το χρησιμοποίησαν σε τραυματισμένους στρατιώτες ως αναισθητικό και καταπραϋντικό, όμως χορηγήθηκε σε μεγάλες δόσεις και έγινε ναρκωτικό.
Τέλος συμπλήρωσε: «Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, ανησυχία, ταχυκαρδίες, όμως σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει καταστολή. Χορηγείται για την κατασταλτική και αναισθητική του δράση, αλλά θέλει χαμηλές δόσεις.
Η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει θάνατο, καθώς σε μεγάλες δόσεις γίνεται τοξικό και επικίνδυνο που οδηγεί σε ανακοπή της καρδιάς, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr