Τι αλλάζει με το επίδομα ανεργίας: Πώς θα λειτουργήσει ως… κίνητρο για να βρεις δουλειά
Αναφορικά με τις προωθούμενες αλλαγές στη φιλοσοφία του επιδόματος ανεργίαςΤη θετική πορεία που καταγράφει η απασχόληση, όπως αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», από τα οποία προκύπτει το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, που έχει σημειωθεί ποτέ, ανέλυσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών».
Όπως ανέφερε η υπουργός, καταγράφηκε ιστορική επίδοση εικοσαετίας και άνω, καθώς, το πρώτο οκτάμηνο του 2024, είχαμε 300.000 περισσότερες προσλήψεις από ό,τι αποχωρήσεις.
«Το ισοζύγιο αυτό είναι κατά 6,5% πιο υψηλό σε σχέση με το περυσινό και έρχεται και κουμπώνει αυτό με την προσπάθεια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια και από τις διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να έχουμε τόνωση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας», τόνισε η κυρία Κεραμέως.
Στη συνέχεια, η ίδια αναφέρθηκε στα νέα, επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, στα οποία το ποσοστό της ανεργίας καταγράφεται στο 9,5%, δηλαδή έχει πέσει κάτω από το 10% για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια.
Ωστόσο, όπως είπε η υπουργός, «δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας, πλέον φτάνουμε στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας και θα προχωρήσουμε με πιο στοχευμένα μέτρα, εκεί που υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης».
Η ίδια έδωσε ως παράδειγμα τις γυναίκες, όπου ναι μεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, καθώς 260.000 περισσότερες γυναίκες εργάζονται σήμερα σε σχέση με το 2019, όμως υπάρχουν περιθώρια αύξησης αυτού του αριθμού.
Παράλληλα, η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε εκ νέου ότι η στήριξη των πολιτών με αναπηρία βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνοντας παράλληλα τρεις ενδεικτικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πρώτη αφορά διάταξη, η οποία βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει ότι δεν απαιτείται κάποιος να σταματήσει να εργάζεται, για να λαμβάνει τη σύνταξη αναπηρίας, που δικαιούται.
«Αυτό ισχύει, μέχρι σήμερα. Αν είσαι εν δυνάμει δικαιούχος σύνταξης αναπηρίας και περιμένεις να πάρεις σύνταξη αναπηρίας, προϋπόθεση είναι να σταματήσεις να εργάζεσαι. Άρα, έβαζε τους συμπολίτες μας σε ένα δίλημμα: Στήριξη από την Πολιτεία ή δουλειά; Εμείς λέμε τέλος στο δίλημμα. Στήριξη από την Πολιτεία και να εργάζεσαι, εφόσον το επιθυμείς» διευκρίνισε.
Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη διεύρυνση της λίστας με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις.
«Μέχρι πρότινος, η Πολιτεία ζητούσε από τα άτομα αυτά που είχαν αυτή την πάθηση να πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για πιστοποίηση. Εμείς λέμε όχι. Εφόσον η πάθηση είναι μη αναστρέψιμη ιατρικά, γιατί πρώτον να ταλαιπωρούμε τους πολίτες και δεύτερον να επιβαρύνουμε όλο το σύστημα για κάτι το οποίο είναι σαφές ότι είναι μη αναστρέψιμο;».
Όπως εξήγησε η υπουργός, πλέον οι πάσχοντες από τέτοιου είδους παθήσεις πηγαίνουν μόνο μία φορά στα ΚΕΠΑ για πιστοποίηση και λαμβάνουν την παροχή εφ’ όρου ζωής. Η τρίτη πρωτοβουλία αφορά την ενίσχυση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με πάνω από 700 γιατρούς.
«Στα ΚΕΠΑ είχαμε 529 γιατρούς και τώρα συνολικά είναι πάνω από 1.200». Όπως αποσαφήνισε η υπουργός, οι γιατροί ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους και, σύντομα, θα προστεθούν στο δυναμικό των ΚΕΠΑ. «Βελτιώνουμε διαρκώς το σύστημα, έχοντας πάντα κατά νου πώς θα στηρίξουμε τον πολίτη», δήλωσε η κυρία Κεραμέως.
Αναφορικά με τις προωθούμενες αλλαγές στη φιλοσοφία του επιδόματος ανεργίας, η υπουργός Εργασίας ανέπτυξε τους δύο βασικούς άξονες επί των οποίων θα κινηθεί το πιλοτικό επίδομα ανεργίας, σημειώνοντας ότι αφενός μεν επιδιώκεται ένα πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό επίδομα ανεργίας αφετέρου δε θα κατανέμεται εμπροσθοβαρώς.
«Θα είναι υψηλότερο στους πρώτους μήνες της δύσκολης αυτής περιόδου της ανεργίας και, στη συνέχεια, θα βαίνει μειούμενο, για να παρακινεί στην εύρεση εργασίας» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα -υπό την προηγούμενη ιδιότητά της ως υπουργού Παιδείας- σχετικά με την ίδρυση του Athens Columbia Global Center, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί χθες στη χώρα μας, τόνισε ότι αφορά μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιανουάριο του 2020.
«Ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2020 να μιλάμε με το Columbia για το ενδεχόμενο να φτιάξει το 10ο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσής του στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες κράτησαν δύο χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2022, ανακοινώσαμε από κοινού, ο πρόεδρος του Columbia και εγώ, την ίδρυση του 10ου Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης, που χθες άνοιξε τις πύλες του» υπενθύμισε και προσέθεσε: «Έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασίες του Κέντρου με ελληνικά πανεπιστήμια προς όφελος της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Το Columbia ξεκινάει τώρα να βάζει μπροστά διπλά προγράμματα συνεργασίας με κορυφαία δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας».
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την αμφισβήτηση που δέχτηκε το συγκεκριμένο εγχείρημα, χαρακτήρισε την υλοποίησή του ένα λαμπρό παράδειγμα υλοποίησης των υποσχέσεων προς όφελος της κοινωνίας και εν προκειμένω της ακαδημαϊκής κοινότητας. «Να ένα λαμπρό παράδειγμα πως κάτι που ξεκίνησε το 2020, δουλέψαμε σκληρά, για να υλοποιηθεί, δύο χρόνια μετά ανακοινώνεται και από χθες παίρνει σάρκα και οστά» ανέφερε η υπουργός Εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr