ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει οχιά – Σε κρίσιμη κατάσταση η 39χρονη

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει οχιά – Σε κρίσιμη κατάσταση η 39χρονη
Πόσα είδη φιδιών υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια με δηλητήριο πραγματικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο

Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στην Α’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου η 39χρονη ερπετολόγος, την οποία δάγκωσε οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Η 39χρονη εθελόντρια ερπετολόγος έπαθε αναφυλακτικό σοκ από το δάγκωμα της οχιάς, το οποίο μάλιστα σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, χτύπησε το κεντρικό νευρικό της σύστημα.

Η 39χρονη κλήθηκε να αντιμετωπίσει το περιστατικό στο 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Στην προσπάθεια της να απομακρύνει την οχιά, τη δάγκωσε. Αρχικά στο σημείο κατέφθασαν δύο μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια έσπευσε ασθενοφόρο ο γιατρός του οποίου λόγω της επιδείνωσης που παρουσίασε, προχώρησε στη διασωλήνωσή της.

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει οχιά

Πόσο επικίνδυνες είναι οι οχιές; Τι κάνουμε αν μας δαγκώσουν; Σκίζουμε και ρουφάμε το δηλητήριο, όπως έχουμε δει στις… κινηματογραφικές ταινίες; Αν έχει κουλουριαστεί κάποιο φίδι μέσα στη μηχανή του αυτοκινήτου μας πώς το βγάζουμε; Υπάρχουν θανατηφόρες αράχνες στη χώρα μας;

Απαντήσεις σε ερωτήματα που πολλές φορές έχουν πάρει τη μορφή μύθου -όπως ότι οι οχιές έχουν δάγκωμα που σκοτώνει έναν άνθρωπο μέσα σε λίγα λεπτά- δίνει στο εγχειρίδιο τσέπης που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, ο βιολόγος με ειδίκευση στη γενετική και την οικολογία των ερπετών και αμφιβίων, μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Ηλίας Στραχίνης.

Μέσα από την έκδοση «Επικίνδυνα Φίδια & Αράχνες της Ελλάδας. Αναγνώριση- Επικινδυνότητα- Συμπεριφορά- Πρώτες Βοήθειες – Πρόληψη» (www.iliasstrachinis.gr), ο κ. Στραχίνης δίνει πρακτικές συμβουλές αναγνώρισης οχιών και ερπετών, οδηγίες για πρώτες βοήθειες ύστερα από δαγκώματα και διάφορους τρόπους για να απομακρύνουμε τα ζώα αυτά από το σπίτι και το αυτοκίνητό μας.

«Σε όλη την ελληνική επικράτεια συναντάμε συνολικά 23 είδη φιδιών, από τα οποία μόνο τα 7 φέρουν δηλητήριο, ενώ από αυτά, μόνο τα 5 έχουν επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο και πρόκειται για τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών, δηλαδή είδη οχιάς. Τα υπόλοιπα δύο δηλητηριώδη φίδια (Αγιόφιδο και Σαπίτης) ανήκουν σε άλλες οικογένειες και είναι ουσιαστικά ακίνδυνα για εμάς», αναφέρεται στην έκδοση.

Κυτταρολογικό και όχι νευροτοξικό το δηλητήριο της οχιάς

Στο βιβλίο επιχειρείται η κατάρριψη των μύθων που συνοδεύουν τις οχιές στην Ελλάδα και τις περιγράφουν ως άκρως επιθετικά ζώα, που ορμούν μόλις μας δουν, ή καραδοκούν για να μας δαγκώσουν, με δάγκωμα που σκοτώνει έναν άνθρωπο μέσα σε λίγα λεπτά ή σε λίγες ώρες.

«Η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς οι οχιές δεν επιτίθενται ποτέ στον άνθρωπο που τόσο φοβούνται, αλλά και δεν διαθέτουν τόσο ισχυρό δηλητήριο που να μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μόνο με την αυτήν καθαυτή δράση του», λέει ο κ. Στραχίνης.

«Το δηλητήριο των οχιών της χώρας μας είναι κυρίως κυτταρολυτικό και όχι νευροτοξικό, κάτι που μας δίνει πολύ χρόνο για να μεταβούμε σε ένα νοσοκομείο σε περίπτωση που δαγκωθούμε. Φίδια με κυρίως νευροτοξικό δηλητήριο, όπως η κόμπρα, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά σε εξωτικές περιοχές άλλων ηπείρων. Ως εκ τούτου, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα φιδιού στην Ελλάδα διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο ώστε να επισκεφτούμε εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες», εξηγεί ο κ. Στραχίνης.

Μη …ρουφάτε το δηλητήριο

Τι κάνουμε, όμως, ύστερα από ένα τσίμπημα οχιάς; Ο κ. Στραχίνης δίνει συγκεκριμένες οδηγίες, τονίζοντας ότι τα πρώτα συμπτώματα μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα, είναι έντονος πόνος και οίδημα.

«Μην πανικοβάλλεστε γιατί ο πανικός αυξάνει τους καρδιακούς ρυθμούς και κατά συνέπεια τους ρυθμούς του μεταβολισμού και της εξέλιξης των συμπτωμάτων. Αφαιρέστε όποιο αντικείμενο ή ύφασμα θα μπορούσε να σφίξει το μέλος όσο αυτό πρήζεται. Κρατήστε το θύμα και ειδικά το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο. Κρατήστε το σημείο του δήγματος πιο χαμηλά από την καρδιά. Μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα- μη ρουφάτε το δηλητήριο. Μη δένετε το δαγκωμένο μέλος. Μην τοποθετείτε πάγο στην περιοχή του δήγματος. Μη δίνετε παυσίπονα ή αλκοόλ στον ασθενή (εξαιρείται η παρακεταμόλη)».

Όσο για το αν δαγκώσει μια οχιά το κατοικίδιό μας, ο κ. Στραχίνης συμβουλεύει να κρατήσουμε το ζώο όσο το δυνατόν πιο ακίνητο, να μη δέσουμε το δαγκωμένο μέλος και να το μεταφέρουμε άμεσα σε κτηνίατρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr