Βόρεια Εύβοια: Η πορεία των εργασιών για τα αντιδιαβρωτικά έργα
Το κόψιμο καμένων δέντρων δίπλα στο οδικό δίκτυο έχει ολοκληρωθεί στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας ΑνναςΞεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα στις περιοχές που επλήγησαν στη Βόρεια Εύβοια. Οι πρώτες εργασίες αφορούν το κόψιμο των καμένων δέντρων δίπλα στο οδικό δίκτυο και την κατασκευή κορμοδεμάτων και κλαδοπλεγμάτων για την προστασία των πλαγιών από τη διάβρωση. Τα έργα θα συνεχιστούν με χορηγίες και πραγματοποιούνται από δασικούς συνεταιρισμούς, με βάση μελέτες των τοπικών δασαρχείων.
Περίπου ένα μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, που κατέκαψε περισσότερα από 500.000 στρέμματα (περίπου το ένα τρίτο των δασών του νησιού), το υπουργείο Περιβάλλοντος χθες παρείχε ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών. Οσον αφορά το κόψιμο των καμένων δέντρων δίπλα από το οδικό δίκτυο:
• Στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, η απόληψη καμένης, παρόδιας βλάστησης έχει ολοκληρωθεί στις επαρχιακές οδούς (Κήρινθος – Ροβιές και Στροφυλλιά – Παππάδες) και στο δημοτικό οδικό δίκτυο.
• Στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού έχουν ξεκινήσει εργασίες κοπής-απόληψης στα χωριά Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, Αγδίνες, Τσαπουρνιά, ενώ ξεκινούν και στο χωριό Μηλιές την Παρασκευή. Ο καθαρισμός του επαρχιακού δικτύου έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό πάνω από 30% και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα.
Οσον αφορά τα αντιδιαβρωτικά και μικρά αντιπλημμυρικά έργα, έχει ήδη συνταχθεί και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας η αναγνωριστική μελέτη για το σύνολο των απαραίτητων έργων σε όλες τις υδρολογικές λεκάνες της περιοχής. Το Δασαρχείο Λίμνης έχει εκπονήσει πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων για το σύνολο της περιοχής ευθύνης του, ενώ το Δασαρχείο Ιστιαίας εκπόνησε μία και θα ολοκληρώσει ακόμα τρεις έως το τέλος του μήνα.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από την περιοχή της Λίμνης, που θεωρείται ιδιαίτερης επικινδυνότητας από το τοπικό δασαρχείο λόγω των μεγάλων κλίσεων, τη μικρή απόσταση από τον οικισμό και το ιστορικό κατολισθήσεων. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες θα γίνουν κατά προτεραιότητα από τους δασικούς συνεταιρισμούς της Εύβοιας ή, αν δεν επαρκούν, και άλλων περιοχών.
Υπενθυμίζεται (βλ. «Κ» 20/9) ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα θα χρηματοδοτήσουν η ΔΕΗ (στις περιοχές Σηπιάδας και Αχλαδίου, με περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) και η εταιρεία EREN (όρος Κανδύλι) με 1 εκατ. ευρώ. Οι χορηγοί βρέθηκαν μέσω της ειδικής ενότητας που δημιουργήθηκε στην πύλη gov.gr (e-dorees) και θα έχουν ενεργό ρόλο στις εργασίες αποκατάστασης, καθώς θα συμβληθούν απευθείας με τους τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς (κατά προτεραιότητα και αν δεν επαρκούν αυτοί, με εταιρείες έργων πρασίνου) και θα εποπτεύουν τις εργασίες (προκειμένου να προχωρούν και σε πληρωμές). Εποπτικό ρόλο για τη σωστή υλοποίηση των εργασιών θα έχει το τοπικό δασαρχείο. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα δύο δασαρχεία θα ενισχυθούν με 13 άτομα μέσω προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (για οκτώ μήνες). Επίσης, τα δύο δασαρχεία έλαβαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση (14,11 εκατ. ευρώ το Δασαρχείο Λίμνης και 7,8 εκατ. ευρώ το Δασαρχείο Ιστιαίας), ενώ μέσω του Πράσινου Ταμείου θα διατεθούν ακόμα 700.000 ευρώ στους τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς (έχουν ήδη εκταμιευθεί 360.000 ευρώ) για τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr