Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Βόρεια Εύβοια καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός νέκρωσης δέντρων.
Ο Δασάρχης Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας, Σπύρος Ζίγκηρης εκφράζει μεγάλη αγωνία καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός νέκρωσης πεύκων, κυπαρισσίων και πλατάνων στην περιοχή του. Δείγματα έχουν στείλει στο ΕθΙΑΓΕ και κλιμάκιο υπαλλήλων από το ΥΠΕΝ θα επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει από κοντά το πρόβλημα.
Σύμφωνα με ενημέρωση που δέχθηκε ο δασάρχης από τον Δρ.Τσόπελα Παναγιώτη από το ΕθΙΑΓΕ παρόμοια φαινόμενα νέκρωσης δένδρων πεύκης από φλοιοφάγα έντομα παρατηρήθηκαν σε μεγάλη έκταση και στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας ένα έτος μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.
Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς τα φλοιοφάγα αυτά έντομα υπάρχουν συνήθως σε μικρούς πληθυσμούς στα δάση πεύκης και δεν δημιουργούν σημαντικά προβλήματα κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Όταν όμως έχουμε μεγάλες φωτιές στα δάση, εκτός από τα δένδρα που καίγονται ολοσχερώς υπάρχουν και αρκετά στα οποία καίγεται μόνο ένα μικρό τμήμα της κόμης και αυτά τα φυτά είναι εξασθενημένα και προσβάλλονται από τα έντομα.
Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ραγδαία ο πληθυσμός αυτών των εντόμων, που μπορούν να προσβάλλουν ακόμα και υγιή δένδρα στη γύρω περιοχή. Στις πυρκαγιές του 2007 παρατηρήθηκαν νεκρώσεις πεύκων από τα φλοιφάγα έντομα σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 10 χιλιομέτρων από το σημείο που είχε σταματήσει η φωτιά. Αυτό που συστήνεται είναι η υλοτομία και η απομάκρυνση των καμένων και κυρίως των μισοκαμένων πεύκων και αυτό κάνουμε με τους ΔΑΣΕ..
Στη Βόρεια Εύβοια δεν ήταν δυνατόν να απομακρυνθεί αυτός ο τεράστιος όγκος ξύλου στις καμένες περιοχές της. Επίσης στην περιοχή πέραν της ξήρανσης των πεύκων διαπιστώνεται και η ξήρανση των κυπαρισσιών από το φυλλοφάγο έντομο Phloesinus armatus που προσβάλλει τους κορμούς και τα κλαδιά των κυπαρισσιών και τα ξεραίνει. Μόνο μηχανική καταπολέμηση μπορεί να γίνει με την κοπή και το κάψιμο σε ασφαλές μέρος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως στη Βόρεια Εύβοια είναι η ασθένεια των πλατάνων.
Σε 10 χρόνια τα πλατάνια θα εξαφανιστούν η διασπορά της ασθένειας είναι πολύ μεγάλη .Το κόστος για την αντιμετώπιση τεράστιο. Τα πευκοδάση αναγεννιούνται μετά από τη φωτιά, τα πλατανοδάση εξαφανίζονται μια για πάντα.
Όπως αναφέρει ο κ Ζίγκηρης στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «Τα προβλήματα μετά την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 πάρα πολλά. Οι ελάχιστοι που είμαστε στη Δασική Υπηρεσία προσπαθούμε…»
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr