Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στον δήμο Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας από το «μεταχρωματικό έλκος» που θανατώνει μαζικά αιωνόβια πλατάνια.
Σχεδόν κατεστρεμμένο είναι το άλλοτε πανέμορφο δάσος με τα πλατάνια κατά μήκος του ποταμού Κηρέα, που φτάνει μέχρι την πόλη του Μαντουδίου, όπως φαίνεται κι από τις εικόνες που δημοσίευσε ο αντιδήμαρχος Άγγελος Κωνσταντινάκης.
Οι φωτογραφίες ραγίζουν καρδιές, με τεράστιους κορμούς ξεραμένους, κλαδιά επίσης ξεραμένα δεξιά κι αριστερά από το ποτάμι ή ακόμα και στα πρανή του δρόμου.
Ήδη τα μηχανήματα του δήμου έχουν προχωρήσει σε αναγκαστικό κόψιμο και απομάκρυνση δέντρων, ενώ πολύ άμεσα θα κόψουν ακόμη τρία πλατάνια στη γέφυρα του Μαντουδίου.
Η ανάρτηση του δημάρχου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας Άγγελου Κωνσταντινάκη:
«Εκτός τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν το καλοκαίρι, άλλο ένα πανέμορφο δάσος αργοπεθαίνει. Το πλατανόδασος του Κηρέα χάνεται σιγά σιγά. Έγινε η απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων άμεσα. Επίσης η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενήργησε άμεσα και απομάκρυνε τα δέντρα από τη κοίτη του ποταμού».
Τι είναι το μεταχρωματικό έλκος
Η εισβολή της ασθένειας στην Ελλάδα, αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου, αλλά και για δένδρα που φύονται σε κατοικημένες περιοχές. Ο μύκητας C. platani είναι ένα εισβάλλον αλλόχθονο είδος στην Ευρώπη και θεωρείται ως ιθαγενές είδος της Βορείου Αμερικής. Η ασθένεια έχει πάρει μεγάλη έκταση νεκρώνοντας χιλιάδες δένδρα πλατάνου. Το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2003, από το Εργαστήριο Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, στην Καλαμάτα και μέσα σε μια δεκαετία επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα με πρώτη καταγραφή στην περιοχή μας το 2010.
Άραγε γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή έλαβε προληπτικά μέτρα η Ελλάδα; Τι έχουν κάνει οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Περιφερειών και τα αρμόδια Δασαρχεία;
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr