Τους έξι βασικούς άξονες των αλλαγών που προωθεί στο Δημόσιο συνόψισε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, επ΄ αφορμή της παρουσίασης της επερχόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας με αντικείμενο την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Βορίδης, οι άξονες αυτοί είναι:
- του έκτακτου προσωπικού
- Εσωτερικός έλεγχος
- Tηλεργασία
- Μπόνους παραγωγικότητας
- Νέο »καθεστώς» επιλογής προϊσταμένων
- Αναδιαμόρφωση στο πλαίσιο εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Εργασιακά: Εξορθολογισμός έκτακτου προσωπικού
Αναλυτικά, ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως θα προωθήσει τον εξορθολογισμό του έκτακτου προσωπικού ενώ όσον αφορά τις μόνιμες προσλήψεις θα συνεχίσουν να συντελούνται στη βάση του κανόνα 1: 1, δηλαδή 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση.
Εργασιακά: Εσωτερικός έλεγχος
Σχετικά, με τα φαινόμενα διαφθοράς, έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί και αφορά στον εσωτερικό έλεγχο.
Όπως ο ίδιος ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Capital.gr η κυβέρνηση διαμορφώνει μία υπηρεσία, η οποία »έχει την ευθύνη να ελέγχει όλες τις διαδικασίες του εσωτερικού του Δημοσίου, του κάθε φορέα τον οποίο εποπτεύει, να βλέπει εάν υπάρχουν συστημικά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσε στα κενά αυτά των συστημάτων να εμφιλοχωρήσουν εστίες διαφθοράς, να θεσπίζει διαδικασίες ελέγχου και αυτοελέγχου, ασφαλιστικές δικλείδες».
Εργασιακά: Τηλεργασία
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την τηλεργασία, το οποίο ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να έλθει στη Βουλή, ανέφερε πως αφού ψηφισθεί, θα εκδοθούν κανονισμοί, έπειτα υπουργικές αποφάσεις και στη συνέχεια θα βγουν οι θέσεις για τις οποίες θα μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία.
Εργασιακά: Μπόνους παραγωγικότητας
Παράλληλα, προωθείται μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο, το οποίο, μάλιστα, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο σχετικός μηχανισμός θα είναι έτοιμος έως τέλος του τρέχοντος έτους. Αρχικά θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στα διευθυντικά στελέχη, όπως ανέφερε ο ίδιος.
Εργασιακά: Επιλογή προϊσταμένων
Την ίδια στιγμή, στον προγραμματισμό του ΥΠΕΣ (σ.σ. στο β΄ εξάμηνο του 2021), βρίσκεται και η αλλαγή στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης.
Όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, η επιλογή αυτή θα συνδέεται με στόχους.
Εργασιακά: Εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
Τέλος, σε σχέση με τις επερχόμενες αλλαγές στην εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σημειώνεται πως θα υπάρξει ενίσχυση του β’ σταδίου εισαγωγικού διαγωνισμού, ανίχνευση της βέλτιστης διοίκησης και διαχείρισης της ικανότητας των υποψηφίων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την γαλλική Ecole National Administration.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κ. Εύη Δραμαλιώτη στο α΄ στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού δεν θα επέλθει καμία αλλαγή, αλλά στο β’ στάδιο θα υπάρξει:
- γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα »δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση»
- γραπτή δοκιμασία σε ξένη γλώσσα
- γραπτή διαδικασία σε φάκελο επίκαιρου θέματος, με επιλογή θεματικής ενότητα.
Εργασιακά: Δείτε πόσες ημέρες καλοκαιρινής άδειας δικαιούστε
Αλλαγές 17 σημείων στις άδειες προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Τι ισχύει για άδεια πατρότητας, μητρότητας, φροντιστή, γάμου και εξετάσεων. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Όπως ανακοινώθηκε, θεσπίζεται άδεια 14 ημερών στον πατέρα νεογέννητου. Επίσης παρέχεται επιδοτούμενη άδεια τεσσάρων μηνών για τον πατέρα. Προβλέπεται άδεια πέντε ημερών φροντιστή σε άρρωστο ή εξαρτώμενο συγγενή και άδεια για λόγους ανωτέρας βίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα απουσίας του εργαζομένου σε έκτακτες περιπτώσεις που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα.
Δίδεται το δικαίωμα στον εργαζόμενο γονέα, να ζητά ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα για λόγους φροντίδας τέκνου.
Τονίζεται πως η υφιστάμενη άδεια μητρότητας υλοποιείται για την προστασία και την ενίσχυση της εργαζόμενης μητέρας, περιλαμβανομένης και της τεκμαιρόμενης μητέρας, καθώς επίσης, επεκτείνεται και στην οικογένεια που υιοθετεί τέκνο.
Δίδεται δικαίωμα της εργαζόμενης που υποβάλλεται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να λάβει άδεια 7 εργάσιμων ημερών με αποδοχές.
Προβλέπεται άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών. Ορίζεται ότι η άδεια γάμου χορηγείται με αποδοχές και ότι η διάρκειά της χορηγείται με βάση την μία πλήρη εργάσιμη εβδομάδα
Αναφέρονται ρυθμίσεις για την άδεια των εργαζομένων γυναικών, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.
Περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο διάταξη περί μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων που είναι γονείς παιδιών με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία.
Κωδικοποιείται η ρύθμιση περί λήψης άδειας άνευ αποδοχών έως 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας.
Προβλέπεται άδεια 10 ημερών με αποδοχές λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, η οποία ενισχύεται με την κατάργηση του ορίου του 18ου έτους ηλικίας των παιδιών και στο εξής προβλέπεται ότι θα χορηγούνται ανεξαρτήτως της ηλικίας αυτών.
Επαναλαμβάνονται και κωδικοποιούνται σχετικές διατάξεις για την άδεια έως 30 ημέρες κατ’ έτος άνευ αποδοχών, λόγω νοσηλείας των παιδιών.
Χορηγείται στους εργαζόμενους/ες που έχουν χηρέψει και στον άγαμο/η γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού ηλικίας μέχρι 12 ετών, άδεια 6 εργάσιμων ημερών ετησίως.
1. Άδεια Πατρότητας
Ενισχύεται το δικαίωμα του πατέρα να λάβει άδεια λόγω της γέννησης του τέκνου του, από τις δύο ημέρες, που ήδη ισχύουν, σε 14 ημέρες.
2. Γονική άδεια
Παρέχεται η δυνατότητα άδειας για 4 μήνες, εκ των οποίων οι δύο επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.
3. Άδεια Φροντιστή
Θεσμοθετείται η άδεια φροντιστή, η οποία δίνει τη δυνατότητα παροχής φροντίδας σε άρρωστο ή εξαρτώμενο συγγενή. Η εν λόγω άδεια είναι διάρκειας 5 ημερών κατ’ έτος, για τις οποίες προβλέπεται, πέραν των ελάχιστων απαιτήσεων της Οδηγίας, η καταβολή αποδοχών. Η νέα αυτή άδεια στοχεύει στη υποστήριξη του εργαζόμενου φροντιστή για την κάλυψη των σημαντικών αναγκών φροντίδας ή υποστήριξης, συγγενούς ή άλλου προσώπου για σοβαρό ιατρικό λόγο.
4. Απουσία από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας
Θεσμοθετείται άδεια για λόγους ανωτέρας βίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα απουσίας του εργαζομένου σε έκτακτες περιπτώσεις που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά απαραίτητη την άμεση παρουσία του εργαζομένου, χωρίς να διακυβεύεται η θέση εργασίας του.
Η εν λόγω άδεια είναι διάρκειας έως 2 ημερών κατ’ έτος και έως μία ημέρα κάθε φορά, για την οποία επίσης προβλέπεται η καταβολή αποδοχών. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπροσθέτως άλλων απουσιών του εργαζόμενου λόγω ανυπαιτίου κωλύματος.
5. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας
Δίδεται το δικαίωμα στον εργαζόμενο γονέα, να ζητά ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας όπως ιδίως, τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και να επανέρχεται στην ίδια θέση και μορφή εργασίας με τη λήξη της περιόδου αυτής, για λόγους φροντίδας τέκνου με σκοπό την εξισορρόπηση, μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
6. Άδεια μητρότητας
Προβλέπεται πως η υφιστάμενη άδεια μητρότητας υλοποιείται για την προστασία και την ενίσχυση της εργαζόμενης μητέρας, περιλαμβανομένης και της τεκμαιρόμενης μητέρας, καθώς επίσης, επεκτείνεται και στην οικογένεια που υιοθετεί τέκνο.
7. Άδεια για υποβολή σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Θεσπίζεται το δικαίωμα της εργαζόμενης που υποβάλλεται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να λάβει άδεια 7 εργάσιμων ημερών με αποδοχές, ύστερα από σχετική βεβαίωση του θεράποντος ιατρού.
8. Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας
Γίνεται σαφές ότι η άδεια φροντίδας παιδιού χορηγείται στο ακέραιο και ανεξάρτητα από τη χορήγηση ή μη της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας. Τέλος, καθιερώνεται το δικαίωμα της εργαζομενης που υιοθετεί τέκνο ηλικίας έως έξι ετών να λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, με αφετηρία του δικαιώματος την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια.
9. Άδεια φροντίδας τέκνου
Γίνεται σαφές ότι η άδεια φροντίδας παιδιού χορηγείται στο ακέραιο και ανεξάρτητα από τη χορήγηση ή μη της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, καθώς και της γονικής άδειας ανατροφής τέκνου. Ακόμη, αναφέρονται ενδεικτικά εναλλακτικοί τρόποι χορήγησης του δικαιώματος της άδειας φροντίδας παιδιού έπειτα από συμφωνία των μερών.
10. Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου
Προβλέπεται άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών. Επίσης, επεκτείνεται το δικαίωμα των γονέων στην άδεια αυτή μέχρι το 18ο έτος ηλικίας του παιδιού αντί του δέκατου έκτου που ισχύει μέχρι τώρα.
11. Άδεια γάμου
Ορίζεται ότι η άδεια γάμου χορηγείται με αποδοχές και ότι η διάρκειά της χορηγείται με βάση την μία πλήρη εργάσιμη εβδομάδα, πέντε μέρες για την πενθήμερη εργασία και έξι ημέρες για την εξαήμερη εργασία. Επιπλέον διευκρινίζεται ότι η άδεια χορηγείται και στην περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης το οποίο εξομοιώνεται πλήρως με τον γάμο.
12. Άδεια προγεννητικών εξετάσεων
Προβλέπονται ρυθμίσεις για την άδεια των εργαζομένων γυναικών, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο.
13. Μειωμένο ωράριο γονέων παιδιών με αναπηρία
Προβλέπεται διάταξη περί μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων που είναι γονείς παιδιών με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα προσωπικό.
14. Άδεια λόγω ασθένειας παιδιού ή άλλου εξαρτώμενου μέλους
Κωδικοποιείται η ρύθμιση περί λήψης άδειας άνευ αποδοχών έως 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας, η οποία αυξάνεται σε 8 εργάσιμες ημέρες, εάν ο δικαιούχος προστατεύει δύο παιδιά και σε 10 εργάσιμες ημέρες, εάν προστατεύει περισσότερα από δύο. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι σύζυγοι, η άδεια αυτή χορηγείται στον καθένα από αυτούς χωριστά.
15. Άδεια λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών
Προβλέπεται άδεια 10 ημερών με αποδοχές λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, η οποία ενισχύεται με την κατάργηση του ορίου του 18ου έτους ηλικίας των παιδιών και στο εξής προβλέπεται ότι θα χορηγούνται ανεξαρτήτως της ηλικίας αυτών.
16. Άδεια λόγω νοσηλείας των παιδιών
Επαναλαμβάνονται και κωδικοποιούνται σχετικές διατάξεις για την άδεια έως 30 ημέρες κατ’ έτος άνευ αποδοχών, λόγω νοσηλείας των παιδιών, οι οποίες ενισχύονται με την κατάργηση του ορίου του 18ου έτους ηλικίας των παιδιών και στο εξής θα χορηγούνται ως αναλυτικά αναφέρεται, ανεξαρτήτως της ηλικίας αυτών.
17. Άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες
Χορηγείται στους εργαζόμενους/ες που έχουν χηρέψει και στον άγαμο/η γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού ηλικίας μέχρι 12 ετών, άδεια 6 εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές, επιπλέον αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με 3 παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδειας 8 εργάσιμων ημερών ετησίως.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr