Η αύξηση της τιμής της σοκολάτας γίνεται όλο και πιο αισθητή, καθώς μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες μετά τα Χριστούγεννα, η τιμή της έχει αυξηθεί τέσσερις φορές.
Το γεγονός αυτό επεσήμανε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, σε δήλωσή του στο topontiki.gr.
Την ίδια στιγμή, και ο Τάσος Αμυράνης, ζαχαροπλάστης από τη Θεσσαλονίκη και μέλος του ΔΣ των ζαχαροπλαστών της πόλης, τόνισε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει στην τιμή τόσο του κακάο, όσο και της κουβερτούρας.
Όπως υπογράμμισε «από πέρυσι που αγοράζαμε τη σοκολάτα στα 5 ευρώ το κιλό χονδρική τιμή, φέτος η τιμή έχει φτάσει στα 11 με 12 ευρώ. Παράλληλα, μέχρι το Πάσχα περιμένουμε και νέες αυξήσεις».
Ο κ. Αμυράνης επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κ. Ραυτόπουλου λέγοντας πως η αύξηση στην τιμή είναι ραγδαία, καθώς μέσα σε 2-3 μήνες, ανέβηκε 3 με 4 φορές.
Αναφερόμενος στους λόγους τους οποίους καταγράφεται η συγκεκριμένη αύξηση, σημείωσε πως «πρώτον, η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει μείωση της προσφοράς της κατανάλωσης παγκοσμίως και δεύτερον η τοπική αγορά έχει αλλάξει, καθώς η αλλαγή παιχτών στη βαριά βιομηχανία, έφερε και διαφοροποίηση των τιμών».
Επιπλέον, εστίασε στο γεγονός ότι η ομοσπονδία ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης πιέζει για να σταματήσει αυτό το ράλι, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. «Απορροφούμε μεγάλος μέρος της αύξησης, αλλά δεν ξέρω για πόσο», παραδέχτηκε.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα ζαχαροπλαστεία είναι ότι πέρυσι μια πάστα σοκολατίνα κυμαινόταν στα 2,5 ευρώ, ενώ φέτος η τιμή έχει φτάσει στα 2,8 με 2,9 ευρώ. Την ίδια στιγμή, προέβλεψε ότι η τιμή θα αγγίξει τα 3 ευρώ μέχρι το Πάσχα.
Το μέλος του ΔΣ των ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης σημείωσε πως αύξηση δεν καταγράφεται μόνο στο κακάο, αλλά και σε άλλα βασικά υλικά, όπως τα αυγά και την κρέμα γάλακτος, ενώ όπως είπε «δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα».
«Ο κόσμος επιλέγει πλέον τις προσφορές, είναι πιο προσεχτικός σε ότι αγοράζει. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε πιο ποιοτικά υλικά, αλλά πλέον δίνεται χώρος στη βιομηχανία τροφίμων, όπου τα υλικά είναι πιο φθηνά, αλλά και πιο επιβλαβή για την υγεία», κατέληξε ο κ. Αμυράνης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr